• 18 Μαΐου 2024,

Η προσπάθεια του συλλόγου ΑμΕΑ συνεχίζεται

 Η προσπάθεια του συλλόγου ΑμΕΑ συνεχίζεται

Πριν και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμΕΑ ξεκίνησε και συνεχίζει προσπάθεια στήριξης μέλους του.

Χρειάζεται να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα για αγορά πρόσθετου μέλους. Ο Δήμος Καβάλας έδειξε ενδιαφέρον, με σχετική συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά υπάρχει μια γραφειοκρατία σε εξέλιξη.

Η οποία ευτυχώς φαίνεται να τελειώνει. Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμΕΑ κ. Κρεμύδας μίλησε σχετικά στην Πρωινή για την ανταπόκριση πολιτών και συλλόγων (σχετική και η φωτογραφία). Σχολίασε και το πρόβλημα των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος.

Η συνέντευξη

Ερ: Τη Μεγάλη Εβδομάδα και για καλό σκοπό πέρασε πολύς κόσμος από τα γραφεία του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ. Πείτε μας πόσο επωφελήθηκαν τα μέλη σας ή και ο ίδιος ο σύλλογος;

Απ: Πραγματικά τη Μεγάλη Εβδομάδα και όλο το προηγούμενο διάστημα, ο κόσμος της Καβάλας, τα μέλη μας, οι συλλογικότητες της περιοχής μας, φορείς της πόλης μας και του Δήμου μας, ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε εδώ και 1 μήνα περίπου. Προκειμένου να αναδείξουμε ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο υπάρχει γενικότερα στη χώρα μας, εν μέσω δυσκολιών με την οικονομική κρίση και τις αυξήσεις, να μπορούν δηλαδή τα άτομα με αναπηρία να καλύπτουν τις ανάγκες τους που έχουν προκύψει. Έτσι λοιπόν μπήκαμε στη διαδικασία να αναδείξουμε αυτό το θέμα. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία της Καβάλας, προκειμένου να μαζέψουμε κάποια χρήματα και να βοηθήσουμε ένα μέλος μας το οποίο έχει μεγάλη ανάγκη αφού πρέπει να αντικαταστήσει το κάτω άκρο. Είναι μια διαδικασία η οποία είναι αρκετά δαπανηρή. Το συγκεκριμένο προσθετικό μέλος κοστίζει 10.000 ευρώ! Η προσπάθεια συνεχίζεται. Η συμμετοχή είναι θετική. Δεν το περιμέναμε να υπάρχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Έρχεται και μας προσεγγίζει ο απλός κόσμος. Ο απλός δημότης και πολίτης της περιοχής μας. Η αλληλεγγύη και μέσα στο Πάσχα ήταν σε υψηλό βαθμό. Είμαστε κοντά στο να μαζέψουμε αυτό το ποσό. Υπολείπεται ένα ποσό αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ερ: Αυτό το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Εσείς δεν αναφέρατε καθόλου το Δήμο Καβάλας και την αυτοδιοίκηση.

Απ: Υπάρχει μια διαδικασία που τρέχει αυτή τη στιγμή και με την  κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, η οποία απαιτούσε να προσκομιστούν κάποια δικαιολογητικά του συγκεκριμένου ατόμου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεση η οποία πρέπει να γίνει και να σταλεί στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κοινωνική υπηρεσία μας είπε ότι αυτές τις μέρες πρόκειται να σταλούν τα δικαιολογητικά προς το Δήμο, προς το Δήμαρχο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα από τη μεριά του Δήμου και θα μπορέσει να εκταμιευτεί ένα ποσό το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το ποσό που έχουμε εμείς στην κατοχή μας. Είναι δικαιολογητικά που τα ζητάνε προκειμένου να πιστοποιηθεί η ανάγκη του προβλήματος από τη μια, από την άλλη η οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Επίσης διάφορα άλλα χαρτιά τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν το φάκελο, προκειμένου να υπάρχει η ταυτοποίηση της ανάγκης. Πρέπει να είναι σίγουρες οι υπηρεσίες αλλά και ο Δήμος ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε προς αυτό το σκοπό. Δεν είναι κακό. Σκοπός είναι να μπορέσει να εκταμιευτεί  ένα ικανοποιητικό ποσό και να προστεθεί στο ποσό το οποίο έχουμε μαζέψει εμείς και αγγίζει τις 6.000 ευρώ. Με τη βοήθεια και άλλων φορέων που μας έχουν υποσχεθεί, πιστεύουμε ότι Θεού θέλοντος το επόμενο διάστημα, πιθανό να έχουμε και όλο το ποσό.

Ερ: Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, ανησυχούν τα μέλη σας; Τι σας λένε;

Απ: Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας διαδικτυακά απ`όλη τη χώρα, απ` όλες τις απομακρυσμένες περιοχές και αυτό που επικράτησε σαν θέμα είναι το κύμα ακριβείας που έρχεται να ξεπεράσει τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Ακόμη περισσότερο των ατόμων με αναπηρία όπου ζουν με επιδόματα φτώχειας. Σκεφτείτε ότι το επίδομα βαριάς αναπηρίας είναι 313 ευρώ. Με ποιο ποσό θα καλύψει τις  ανάγκες της αναπηρίας; Με ποιο ποσό μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές ανάγκες τις οποίες έχει; Περισσεύει κάποιο ποσό για νοίκι, για ρεύμα; Οι λογαριασμοί στα ρεύματα έχουν ξεφύγει. Τα ποσά που έρχονται είναι αστρονομικά. Υπάρχουν σε κάποια σπίτια ιατρικά μηχανήματα που δουλεύουνε με ηλεκτρικό ρεύμα και πολλές ώρες της ημέρας. Φανταστείτε ότι παράλληλα με ένα θερμαντικό σώμα ή ένα σύστημα θέρμανσης, πως έρχεται να εκτοξεύσει ένα λογαριασμό. Ακούστηκαν για λογαριασμούς που αγγίζουν τα 1.500 ευρώ. Είναι αδύνατο ένα άτομο με αναπηρία να πληρώσει τέτοιους λογαριασμούς. Υπάρχει μια σιγή ιχθύος για αυτό το θέμα αλλά φοβούμαστε ότι πιθανό να υπάρξουν και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Εννοείται ότι θα είναι κάτι το τραγικό. Έχει γίνει και αυτό σε συνάνθρωπο μας ο οποίος είχε το μηχάνημα που δημιουργεί το οξυγόνο για την υποστήριξη εντός ατόμου με προβλήματα. Οι εταιρείες δεν εξετάζουν τις λεπτομέρειες όσο σημαντικές και να είναι. Όλα αυτά τα επιδόματα που δίνονται τώρα για τα καύσιμα, τις μετακινήσεις είναι… χαρτζιλίκια.

Είναι ποσά που με αυτή την οικονομική κρίση που υπάρχει, δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε τα κουλούρια του μήνα. (Στη φωτογραφία η συμμετοχή στην προσπάθεια του συλλόγου εργαζομένων στην ΠΕ Καβάλας).

Διαβάστε επίσης