• 15 Μαΐου 2024,

Η πρωτοπορία και η καινοτομία ιστοσελίδας για τον Covid του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

 Η πρωτοπορία και η καινοτομία ιστοσελίδας για τον Covid του ΔΙΠΑΕ Καβάλας

Το Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων (Comlex Systems Lab) του τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας κατασκεύασε πρόσφατα ιστοσελίδα όπου υπάρχουν όλες οι ειδήσεις και τα στοιχεία που αφορούν τον Covid τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκόσμια.

Είναι μια πρωτοπορία, μια καινοτομία που απευθύνεται και στον απλό πολίτη αλλά και σε έναν οποιοδήποτε άνθρωπο που ερευνά- μελετά ή θέλει να μάθει τα νεότερα σχετικά με την πανδημία. Βγήκε πρόσφατα στον αέρα και αμέσως έτυχε μεγάλης επισκεψιμότητας και εμπιστοσύνης.

Επικεφαλής της ομάδας που την δούλεψε για 2 και πλέον μήνες είναι ο συμπολίτης καθηγητής του ΔΙΠΑΕ κ. Λυκούργος Μαγκαφάς (φωτογραφία). Είναι ταυτόχρονα και ο διευθυντής του προαναφερθέντος εργαστηρίου. Την ιστοσελίδα την βρίσκει κάποιος στη διεύθυνση: https://covid19.ihu.gr

Ο κ. Μαγκαφάς κλήθηκε να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται αν και στην περίπτωση αξίζει μια επίσκεψη σε αυτήν. Μια περιήγηση στα στοιχεία που περιλαμβάνει.

Δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η καινοτομία που υπάρχει στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι ότι σε αυτήν συγκεντρώνουμε όλα τα στοιχεία, όλων των πληροφοριών και ιστοσελίδων που υπάρχουν στην Ελλάδα και από πάρα πολλές του εξωτερικού.

Προκειμένου να μπορεί κάποιος να ενημερώνεται. Υπάρχει μια δική μας επεξεργασία για να μπορεί να υπάρχει μια τάση πρόβλεψης αλλά ακόμη είμαστε σε αρχικό επίπεδο. Θα έλεγα ότι είναι μια αθροιστική ιστοσελίδα. Δηλαδή ότι υπάρχει περί του Covid στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσπαθήσαμε να το βάλουμε σε αυτήν. Για την πλήρη ενημέρωση του απλού πολίτη. Ο λόγος είναι καθαρά ενημερωτικός.

Βοηθά και αν κάποιος θέλει να κάνει έρευνα. Μπορεί να αντλεί στοιχεία. Αν κάποιος δει τις πληροφορίες της σελίδας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Φυσικά και τη δική μας.

Με τα έως τώρα στοιχεία για την ΠΕ Καβάλας μπορώ να σας πω ότι ενώ πριν 14 μέρες ήμασταν πολύ καλά, τα κρούσματα είχαν καθοδική τάση, κάπου εκεί ξεκινά ένα ανέβασμα. Το οποίος ίσως και να σταθεροποιείται αυτές τις ημέρες.

Αυτό φαίνεται τελευταία. Κάπως έτσι μπήκε και η Καβάλα στο μέσο όρο της Ελλάδας. Σε μια αυξητική τάση που όλοι προσπαθούν να την σταματήσουν. Και με τη βελτίωση του καιρού (άνοδο της θερμοκρασίας), αύξηση εμβολιασμών κτλ.

Σε αυτήν την ιστοσελίδα φαίνεται και ο αριθμός των εμβολιασθέντων στο Νομό μας. Ως την Πέμπτη 18 Μαρτίου βρισκόμασταν από πλευράς εμβολιασμένων περίπου στο 10% του πληθυσμού του Ν. Καβάλας.

Η ιστοσελίδα που δημιουργήσαμε είναι η πλήρης ιστοσελίδα για να βρίσκει κανείς ότι θέλει, για όπου θέλει σε αυτό το θέμα. Εκτός από τη διεύθυνση της ιστοσελίδας, κάποιος μπορεί να την επισκεφθεί μέσω του link που υπάρχει στην ιστοσελίδα του τμήματος Φυσικής του ΔΙΠΑΕ.

Η σελίδα έγινε για όλη την Ελλάδα. Ξεκινά τώρα αφού τώρα ολοκληρώσαμε την σχετική επεξεργασία. Έχουμε μάλιστα ετοιμάσει και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που δούλεψε.

Ήταν μια πολύ μεγάλη δουλειά που έγινε. Ξεκινήσαμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Είναι κάτι που κάναμε για ενημέρωση και για έρευνα. Κατά τη γνώμη μου κάθε χώρα πρέπει να έχει μια τέτοια ιστοσελίδα. Εδώ στην Ελλάδα την ιστοσελίδα που φτιάξαμε πρέπει να την έχει ο καθένας σε γνώση του».

Διαβάστε επίσης