• 3 Μαΐου 2024,

Η Προύσα η ξακουσμένη

 Η Προύσα η ξακουσμένη

Γράφει ο Χρήστος Τσελεπής.

Τετάρτη 12-12-’18, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΩΚΕΑΝΙΣ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας οργάνωσε εκδήλωση για τα μέλη του με καλεσμένους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καφέ και τσάι κι ο κόσμος να γλεντάει. Νοστιμότατα εδέσματα και κεράσματα, όλα φτιαγμένα απ’ τα χεράκια των Προυσαλιωτισσών, συνόδευαν τα ζεστά ροφήματα: μέτρα ενάντια στην ψυχρή ατμόσφαιρα που μας περιτριγυρίζει!

Μετά τις σύντομες ομιλίες και ευχές της Προέδρου του Συλλόγου, του Αντιπεριφερειάρχη και της Δημάρχου, το πρόγραμμα άρχισε με τη Χορωδία του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Παύλου Ξανθόπουλου με το ακορντεόν του. Παρότι νέα η χορωδία είχε θαυμάσια απόδοση, αφού αποτελείται από έμπειρους και καλλίφωνους χορωδούς. Η εξέλιξή της στη διάρκεια ενός μόνο έτους υπήρξε εντυπωσιακή. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι το Φλεβάρη του ’17 η χορωδία αριθμούσε 9 μόνο άτομα και ήταν δίφωνη, ενώ σήμερα αποτελείται από 36 άτομα και είναι πλέον τετράφωνη.

Ακούστηκαν τα τραγούδια: Χαράματα η ώρα τρεις, Μενεξέδες και ζουμπούλια (για να θυμούνται τις αξέχαστες πατρίδες), Φραγκόκκλησα (των Πλέσσα – Παπαδόπουλου), Σαράντα μέρες, σαράντα νύχτες (Θρακώτικο Χριστουγέννων), Καλήν εσπέραν άρχοντες (Κερκυραϊκά κάλαντα).

Στη συνέχεια τα χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, κάτω από τους ήχους των μουσικών επιλογών του άξιου δασκάλου δημοτικών χορών και καθηγητή Φυσικής Αγωγής Στράτου Τροφαντού, χόρεψε με πολύ κέφι και μαεστρία έναν μπάλο (Στους Μύλους στον Αργάσταρα), ένα Κυκλαδίτικο (Χορέψετε, χορέψετε), ένα Ικαριώτικο, ένα Τσιριγιώτικο, ένα Μακελάρικο (Χασάπικο Πολίτικο), ένα Ταταυλιανό, ένα καρσιλαμά (Χαρικλάκι), ένα απτάλικο Αϊβαλιώτικο, ένα ζεϊμπέκικο κι ένα Αμοργιανό. Η όλη εκδήλωση είχε τη δύναμη να σε συνεπάρει, έτσι που να νιώθεις όμορφα, σαν μια μικρή θρακιώτικη ή ιωνική σταγόνα που εισχώρησε στη φλέβα της ξακουστής Προύσας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας ιδρύθηκε το 2009. Πρόεδρος η Σοφία Χατζηκωνσταντίνου, κόρη του κοσμαγάπητου Μήτσου Σεϊτανίδη, παλιού Προύσαλη, με άξιο συμπαραστάτη το σύζυγό της Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου. Η κυρία Χατζηκωνσταντίνου έχει εδώ και εννιά χρόνια τη δυνατότητα να συγκεντρώνει γύρω της άξιους συμπαραστάτες, γεμάτους ζήλο, ζέση και ικανότητα, ώστε ο σύλλογος να σημειώνει συνεχώς μιαν ανοδική πορεία ως προς την επίτευξη των στόχων του. Της ίδιας η καρδιά ένας μπαχτσές. Πρόθυμη πάντοτε να συνεργαστεί, να τρέξει, ν’ αναλάβει ευθύνες, πάντοτε ευπροσήγορη, γλυκιά και χαμογελαστή. Είναι η ψυχή του συλλόγου και πλαισιώνεται από συνεργάτες ορεξάτους και γι’ αυτό ο σύλλογος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις πιο δραστήριους συλλόγους Προυσαλωτών. Οι άλλοι δύο είναι των Μουδανιών και της Αριδαίας.

Οι Προυσαλιώτες της Καβάλας έχουν πραγματοποιήσει ήδη εφτά εκδρομές στην Προύσα. Στην εκδρομή του 2010 πέρασαν πρώτα από το Φανάρι, πήραν την ευλογία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κατόπιν κατευθύνθηκαν προς την κοιτίδα των προγόνων τους. Για πρώτη φορά μάλιστα, ύστερα από έναν περίπου αιώνα, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα σεπτό όνειρο τους: μια θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Παντελεήμονος, στην Απολλωνιάδα της Προύσας. Κάθε φθινόπωρο οργανώνονται Πανελλήνιες συναντήσεις Προυσαλιωτών. Ήδη πραγματοποιήθηκαν μια πρώτη στην Ελευθερούπολη, μια δεύτερη στην Αριδαία και μια τρίτη στα Μουδανιά.

Αίσθηση έκανε το αφιέρωμα της Χορωδίας των Προυσαλιωτών στον «Πρόεδρο των Ελευθεριστών» Λευτέρη Παπαδόπουλο (από μάνα Πόντια κι από πατέρα Προύσαλη), ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, έστειλε όμως ευχαριστήριο μήνυμα και ως εκπρόσωπό του την κατασυγκινημένη ανηψιά του Λουΐζα Παπαδοπούλου. Υπάρχει περίπτωση η παράσταση να επαναληφθεί το προσεχές Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. Η χορωδία επίσης έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη Σταυρούπολη, στο Λυκοδρόμιο Ξάνθης, στο Λιμένα Θάσου, όπως ακόμη στη συνοικία της Παναγίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κάστρο».

Ο Παύλος Ξανθόπουλος από τα δεκατρία του χρόνια ήταν στέλεχος της Χορωδίας Συλλόγου Φίλων Μουσικής και υπήρξε μαθητής του Βασιλειάδη (βυζαντινή μουσική), του Πρωτόγερου (ακορντεόν) και του Μιμίδη (αρμονία). Εδώ και 23 χρόνια είναι καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης. Συνάμα είναι καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου, όπου διαθέτει ορχήστρα αποτελούμενη από 10 ακορντεόν. Είναι ακόμη διευθυντής της χορωδίας του «Κάστρου» και βέβαια του Συλλόγου Προυσαλιωτών. Τη χορωδία πλαισιώνουν άξια παλαιά και νέα στελέχη. Πρώτο αστέρι και άτυπα έφορος της χορωδίας είναι η καλλικέλαδη Μαριάνθη Παγκρατίδου (35 χρόνια χορωδός!). Ξεχωριστοί επίσης η Ρούλα Πολίδου, ο Λάκης Μπάμπουρας, ο Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου και ο αειθαλής και πολυτάλαντος Ανανίας Καραπαπάζογλου.

Έχουν ήδη προγραμματισθεί οι επόμενες δράσεις του Συλλόγου Προυσαλιωτών: τα Χριστούγεννα θα επισκεφθούν το Πουλίδειο Γηροκομείο και θα συμμετάσχουν στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας. Τέλος, στις 13 Απριλίου 2019, ημέρα Σάββατο, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου έχουν προγραμματίσει βραδιά με τη χορωδία του Παύλου Ξανθόπουλου και το χορευτικό τμήμα του Στράτου Τροφαντού.

Διαβάστε επίσης