Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας καλεί σε συνάντηση συλλόγους και εθελοντές

 Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας καλεί σε συνάντηση συλλόγους και εθελοντές

Την προηγούμενη εβδομάδα και στο πλαίσιο της εφαρμογής όλων των προβλεπόμενων μέτρων πυροπροστασίας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και Θάσου ενισχύθηκε με το προβλεπόμενο εποχιακό προσωπικό.

Η διαδικασία επιλογής του έγινε πέρσι. Οι εποχιακοί προσλαμβάνονται τώρα, εργάζονται έως το τέλος Οκτώβρη και στη συνέχεια απομακρύνονται για να επανέλθουν πάλι αρχές (του επόμενου) Μάη. Λόγω της κινητικότητας στο θέμα υπήρξε παρεξήγηση αφού αρκετοί άλλοι πολίτες πίστεψαν ότι η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης είναι καινούργια.

Αναζητούσαν τρόπο να καταθέσουν την αίτηση τους. Όμως αυτό δεν ήταν σωστό. Τα προηγούμενα χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα σύμφωνα με το οποίο η διαδικασία επιλογής των εποχιακών για όλο το σώμα γίνεται μία φορά για 4 ή και 5 επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα ειδικά δεδομένα του Ν. Καβάλας, 44 εποχιακοί προσελήφθηκαν και ήδη εργάζονται στην Π.Υ. Θάσου και μόνο 3 στην Π.Υ. Καβάλας.

Η κατανομή του εποχιακού προσωπικού ανάμεσα σε Καβάλα και Θάσο γίνεται με απόφαση των Αθηνών (αρχηγείο της Πυροσβεστικής) , ευνοεί τη Θάσο ενώ για την Καβάλα λέγεται ότι δεν χρειάζεται επιπλέον προσωπικό το Καλοκαίρι λόγω ικανοποιητικού αριθμού μόνιμων πυροσβεστών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο δεν χρειάστηκε ως τώρα, από την 1η Μάη που άρχισε η αντιπυρική περίοδος, να ασχοληθεί με περιστατικό δασικής πυρκαγιάς. Αντίθετα υπήρξαν τα γνωστά περιστατικά σε κατοικίες στο Χρυσοχώρι και στην Κάρυανη.

Την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι προσωπικό της Π.Υ. Καβάλας ενεπλάκη στο περιστατικό στο Ζυγό. Πριν τη σύλληψη του άνδρα που απειλούσε να βάλει φωτιά στο σπίτι του, οι πυροσβέστες επενέβησαν μία φορά σβήνοντας φωτιά στο εσωτερικό του. Στις άλλες δύο περιπτώσεις η προανάκριση συνεχίζεται για να βρεθεί η αιτία της φωτιάς στο σπίτι στο Χρυσοχώρι ( εκεί έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος) και στην Κάρυανη.

Στο σπίτι στο Χρυσοχώρι οι πυροσβέστες βρήκαν εντός της οικίας θερμαντικό μέσο αλλά αυτό δεν φαίνεται να ήταν σε λειτουργία.

Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η Π.Υ. Καβάλας ήταν σε επιφυλακή στο πλαίσιο γενικής οδηγίας που είχε σχέση με την κίνηση πάνω από την Ελλάδα πυραύλου της Κίνας που επέστρεφε στη γη από το διάστημα.

Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα η Π.Υ. Καβάλας θα προσκαλέσει σε συζήτηση και συντονισμό τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην εθελοντική δράση. Θα είναι η καθιερωμένη συνάντηση στην αρχή της περιόδου με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την εξασφάλιση διαύλου επικοινωνίας αλλά και τον καταμερισμό δουλειάς και αρμοδιοτήτων στα μέλη των συλλόγων. Στόχος της Π.Υ. Καβάλας είναι να κινητοποιήσει μέσω συλλόγων όσο το δυνατό πιο πολλούς εθελοντές πολίτες.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Κρυονερίου

Ούτε φέτος το Καλοκαίρι πρόκειται να λειτουργήσει το κλιμάκιο της Πυροσβεστικής στο Κρυονέρι. Για το συγκεκριμένο κλιμάκιο ξοδεύτηκαν αρκετά χρήματα για να ετοιμαστεί το κτίριο της πρώην Κοινότητας.

Αγοράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός κτλ αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι εθελοντές πυροσβέστες. Κι όσο αυτοί δεν ανακύπτουν τόσο η ιδέα μένει ανεκπλήρωτη.

Θυμίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή χρειάζεται μια τέτοια πυροσβεστική βοήθεια, για χάρη της οποίας ο Δήμος Καβάλας (που πλήρωσε όλες τις σχετικές δαπάνες) είχε ετοιμάσει ακόμη και όχημα. Αυτό που του έγινε δωρεά από το Δήμο της Νυρεμβέργης.

(φωτογραφία αρχείου από την περσινή συνάντηση των εκπροσώπων της Π.Υ. Καβάλας με τους εθελοντές και τους συλλόγους τους).

Διαβάστε επίσης