Η ρευματοκλοπή αποκάλυψε κοινωνικό πρόβλημα Καβαλιώτη

 Η ρευματοκλοπή αποκάλυψε κοινωνικό πρόβλημα Καβαλιώτη

Αν είναι αλήθεια όλα όσα ακούστηκαν στη χθεσινή εκδίκαση υπόθεσης ρευματοκλοπής (συνεδρίαση του Μονομελούς Καβάλας) τότε η υπηρεσία κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου πρέπει να ενδιαφερθεί.

Να δράσει και να συμπαρασταθεί σε συμπολίτη ο οποίος:

Είναι μακροχρόνια άνεργος (από το 2010 είπε στην απολογία του), δεν έχει σχεδόν καθόλου εισόδημα, είναι καρδιοπαθής, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι συγγενείς του και ζει σε σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Το λιγότερο που πρέπει να κάνει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας είναι να ενδιαφερθεί, να ερευνήσει το θέμα κι αν υπάρχει λόγος τότε να στηρίξει όσο μπορεί τον συμπολίτη.

Ο οποίος έως το 2010 εργάζονταν ως σερβιτόρος.

Αρχικά η υπόθεση ήταν όπως τόσες άλλες ρευματοκλοπές. Κατά το κατηγορητήριο έγινε το 2017. Το ρεύμα στο σπίτι είχε κοπεί λόγω χρέους. Επανασυνδέθηκε. Η επανασύνδεση έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση να μην καταγράφεται. Λίγες μέρες μετά η ΔΕΗ διαπίστωσε την ρευματοκλοπή και ξανάκοψε το ρεύμα. Η κατανάλωση που δεν είχε καταγραφεί υπολογίστηκε στα 120 ευρώ. Μαζί με όλα τα άλλα, το χρέος (που δεν πληρώθηκε) έφθασε σε ποσό 700 περίπου ευρώ.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε την πράξη του. Είπε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει. Εκείνο το διάστημα ισχυρίστηκε, είχε υποβληθεί σε επέμβαση στην καρδιά κι ήταν αδύνατο να είναι σπίτι χωρίς ρεύμα. Τα ίδια κατέθεσε γνωστή του (μάρτυρας υπεράσπισης). Στήριξη από το οικογενειακό του περιβάλλον δεν έχει αφού όπως κατέθεσε, οι συγγενείς τον εγκατέλειψαν λόγω της οικονομικής του αδυναμίας. Ο συνήγορος υπεράσπισης Λάκης Καγκαϊδης αναφέρθηκε σε παράπλευρη απώλεια λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ως συνήθως εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ.

Τελικά το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο. Του αναγνώρισε ελαφρυντικό και του επέβαλε μια πολύ μικρή ποινή φυλάκισης. 20 ημερών με αναστολή. Σε μια δεύτερη υπόθεση ρευματοκλοπής στο ίδιο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε αφού στο μεταξύ πλήρωσε το ποσό που του καταλόγισε η ΔΕΗ.

Διαβάστε επίσης