• 29 Μαρτίου 2024,

Έχει μέλλον και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

 Έχει μέλλον και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μία ακόμη διαδικασία διαβούλευσης για το περιβόητο έργο ανάπλασης – ριζικής ανακατασκευής της κεντρικής πλατείας. Οργανώθηκε από το Δήμο Καβάλας, με ευθύνη του δημοτικού και εντεταλμένου συμβούλου κ. Γιώργου Μιχαηλίδη.

Η προσέλευση ήταν μικρή. Προσκλήθηκαν κυρίως επαγγελματίες της ίδιας περιοχής. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού ίδιες ή παρόμοιες διαδικασίες έγιναν στο παρελθόν χωρίς στη συνέχεια να υπάρξει ουσία. Ο κ. Μιχαηλίδης εξηγεί την νέα αφετηρία και αφορμή. Το «Πράσινο Ταμείο» χρηματοδοτεί την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών διαγωνισμών σχετικά με έργα όπως αυτό που χρειάζεται η κεντρική πλατεία. Ο Δήμος Καβάλας θα επωφεληθεί της διαδικασίας αλλά επιθυμεί ο διαγωνισμός που θα κάνει να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση για την μορφή της πλατείας δια του έργου που θα επακολουθήσει.

Οι παριστάμενοι στη διαβούλευση ζήτησαν απλά πράγματα ως προς το έργο και γρήγορη διαδικασία. Το πρώτο γίνεται. Το δεύτερο όχι. Η διαδικασία θα αργήσει κι όπως φαίνεται θα αργήσει πολύ.

Αυτό το διάστημα ωριμάζει ο διαγωνισμός. Κατά τον κ. Μιχαηλίδη θα είναι διαγωνισμός ιδεών και όχι αναλυτικών σχεδίων ή μέρος των απαραίτητων μελετών κτλ. Αν υποθέσουμε ότι εντός του 2020 καταλήξει ο διαγωνισμός (υπάρξουν και οι βραβεύσεις κτλ), στη συνέχεια η απόφαση για το έργο και το ακριβές περιεχόμενο του θα πρέπει να ακολουθήσει μια νέα διαδικασία. Ωρίμανσης τόσο του έργου, όσο και των μελετών κτλ. Άρα υπομονή να έχουμε!

Η διοίκηση του κ. Μουριάδη συμφωνεί με την διοίκηση της κ. Τσανάκα. Οι αλλαγές στην πλατεία πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού μεταξύ αρχιτεκτόνων. Ζητά φρέσκιες ιδέες που θα δώσουν ζωή στην περιοχή. Όλα όμως αργούν κι έτσι αργεί και το έργο. Πάντως κάποιες παρεμβάσεις στην οδό Δοϊράνης θα γίνουν με την ευκαιρία του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» που λογικά θα αρχίσει το 2020.

 

 

 

Διαβάστε επίσης