Η «σχέση» του ΑΟΚ και της Καβάλας με το Τσάμπιονς Λιγκ

 Η «σχέση» του ΑΟΚ και της Καβάλας με το Τσάμπιονς Λιγκ

Η εισήγηση του Τάσου Πατσίδη στην παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου «Ταξίδι στ` Αστέρια»

Ο ΑΟΚ μπορεί να μην έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ όμως από τις τάξεις του πέρασαν πολλά αστέρια που με άλλες ομάδες έγραψαν και αυτοί τη δικής του μικρή η μεγάλη ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Καβάλα όμως… ακούστηκε και με όλους αυτούς είχε το δικό της ταξίδι, στην πάροδο του χρόνου.  Με πολλές μεγάλες στιγμές σε υψηλό επίπεδο.

Αναλυτικά.

 Προπονητές

Ο Βασίλης Δανιήλ, ο κορυφαίος Καβαλιώτης προπονητής ,  οδήγησε τον Παναθηναϊκό την περίοδο 1991-1992 στην πειραματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ.  Μάλιστα ο Παναθηναϊκό προκρίθηκε στους 8 όπου οι ομάδες χωρίστηκαν σε δυο ομίλους των 4 ομάδων. Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την Αντερλεχτ, τη Σαμπντόρια και τον Ερυθρό Αστέρα. Μάλιστα η Σαμπντόρια είχε παίξει και στον τελικό της διοργάνωσης.  Επίσης ήταν προπονητής με τον Παναθηναϊκό το 1998 και μεγάλη μεταγραφή εκείνη την εποχή τον Ασάνοβιτς. Συμμετείχε στον 5 όμιλο με Ντιναμό Κιέβου, Λανς και Αρσεναλ αλλά δεν προκρίθηκε για τη συνέχεια.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης κάθισε στον πάγκο του ΑΟΚ περίπου 1,5 χρόνο. Οδήγησε τον ΑΟΚ από τη Β` στην Α` Εθνική, την περίοδο 1993-1994.

Με τον Παναθηναϊκό ήταν προπονητής στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 2000-2001 όπου τότε πέρασε και στους 16 αφήνοντας έξω το Αμβούργο και τη Γιουβέντους, πίσω από τη Λα Κορούνια. Στους 16 δεν τα κατάφερε έχοντας αντίπαλους τη Βαλένθια, τη Μάντσεστερ Γ και τη Στουρμ Γκρατς.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε και τον μεγάλο Ιταλό προπονητή Μπρούνο Βάλε που κοουτσάρισε τον Ολυμπιακό για δυο σχεδόν χρόνια(1958-1960) όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας και η ομάδα του Πειραιά βγαίνοντας πρωταθλήτρια ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών όπου όμως αποκλείστηκε σε διπλούς αγώνες από την Μίλαν. Ο Μπρούνο Βάλε τον Μάιο του 1960 ανέλαβε τους Φιλίππους Καβάλας.

 

Ποδοσφαιριστές

Καβαλιώτες

Ο Νίκος Καραγεωργίου αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1991-1992 με τον Παναθηναϊκό,  έχοντας προπονητή τον Βασίλη Δανιήλ.

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ με την ΑΕΚ την περίοδο 2002-2003. Η ΑΕΚ είχε 6 ισοπαλίες με Ρεάλ, Ρόμα και Γκενκ.

Είχε έρθει από τη Λέστερ ενώ από τον ΑΟΚ είχε πάει αρχικά  στον ΠΑΟΚ.

Ο Χάρης Παππάς με την ΑΕΚ έπαιξε στη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λίγκ με αντίπαλο τη Σεβίλλη στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Τρεις  Καβαλιώτες που δεν αγωνίστηκαν στον ΑΟΚ,  ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους  ο Νίκος Κωστένογλου και ο Σάββας Πουρσαϊτίδης αγωνίστηκαν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο πρώτος  με τη φανέλα του Παναθηναϊκού μάλιστα και στον ημιτελικό στο Άμστερνταμ κόντρα στον Αγιαξ, ο δεύτερος  με τη φανέλα της ΑΕΚ και ο δεύτερος με το ΑΠΟΕΛ της Κύπρου. Ο Στέλιος Σφακιανάκης που έπαιξε στον ΑΟΚ προερχόμενος από το Παγγαίο ήταν στο ρόστερ του Ολυμπιακού τη χρονιά που έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ για να αποκλειστεί από τη Γιουβέντους. Στο ρόστερ του Παναθηναϊκού το 1998 ήταν και ο Θεοφύλακτος Νικολαϊδης που είχε αγωνιστεί πριν στον ΑΟΚ προερχόμενος από το Παγγαίο και αυτός.

Σημειώνουμε πάντως ότι ο πρώτος από τον  ΑΟΚ που αγωνίστηκε στο Κύπελλο πρωταθλητριών ήταν ο Κώστας Λιόλιος με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μάλιστα είχε αγωνιστεί την περίοδο 1974-1975 στο αξέχαστο 3-0 επί της Αντερλεχτ στην Πάτρα    με διαιτητή τον Παλοτάι.

Τον ακολούθησε δυο χρόνια αργότερα στην ίδια διοργάνωση ο αξέχαστος Δημήτρης Παρίδης παίζοντας με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν πρωταθλητής Ελλάδας το 1976.

 

Φόρεσαν τη φανέλα του ΑΟΚ και έπαιξαν στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Γιώργος Αθανασιάδης που έπαιξε στον ΑΟΚ από το 1994 έως το 1996 αγωνίστηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον Παναθηναϊκό την περίοδο 1991-1992 με Δανιήλ και συμπαίκτη τον Καραγεωργίου.

Ο Βασίλης Λάκης ήρθε στον ΑΟΚ στη Σουπερ Λιγκ με Μάκη Ψωμιάδη ενώ ήταν συμπαίκτες με τον Ζαγοράκη στην ΑΕΚ του 2002-2003 με τις δυο ισοπαλίες κόντρα στη Ρεάλ.  Βασικοί Λάκης και Ζαγοράκης στο 3-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια όπως και ο Κωστένογλου.

Ο Νίκος Κατσαβάκης έπαιξε στον ΑΟΚ από το 1997 έως το 1999. Στο Τσάμπιονς Λίγκ και μάλιστα κόντρα στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε με την Κυπριακή Ανόρθωση.

Ο Γιώργος Νασιόπουλος που είχε σπουδαία παρουσία στον ΑΟΚ την περίοδο 1997-1998 έμεινε στην ιστορία με το γκολ που πέτυχε μέσα στο Αμβούργο για το 1-0 του Παναθηναϊκού το 2000 με Αναστασιάδη στον πάγκο. Στο ρόστερ του Ολυμπιακού από το 2002 έως το 2004 ήταν ο Φάνης Κατεργιαννάκης που ήρθε στην Καβάλα το 2008.

Τη σεζόν 1977-1978 η Βάκερ του Ίνσμπρουκ κατακτά το πρωτάθλημα της Αυστρίας και με ηγέτη τον Ντίτμαρ Κονσταντίνι παίζει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αποκλείοντας στον πρώτο γύρο τη Βασιλεία και στο δεύτερο τη Σέλτικ. Σκοντάφτει όμως στη Γκλάντμπαχ και οι Γερμανοί προκρίνονται με ένα εκτός έδρας γκολ. ο Ντίντι λίγα χρόνια αργότερα ήρθε στην Καβάλα και έπαιξε στον ΑΟΚ του Βασίλη Δανιήλ.

Ο Πολωνός Λέσεκ Πις ήρθε στον ΑΟΚ από τον ΠΑΟΚ την περίοδο 1996-1997 αλλά πριν είχε αγωνιστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Λέγκια Βαρσοβίας.

Ο Βραζιλιάνος Ρινκόν ήταν ένας από τους μεγάλους αστέρες που ήρθαν στην Καβάλα στην εποχή του Μάκη Ψωμιάδη. Στο Τσάμπιονς Λιγκ αγωνίστηκε με τα χρώματα της Ντιναμό Κιέβου.

Είχε έρθει στην Καβάλα την ίδια μέρα με τον εξαιρετικό Νιγηριανό Γουίλσον Ορούμα που έπαιξε σε 1 παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Γαλλική Μαρσέιγ,

Εκείνη την εποχή στην Καβάλα και ο Αυστραλοκροάτης  τερματοφύλακας Ζέλικο Κάλατς που έπαιξε στο Τσάμπιονς Λίγκ με τη Μίλαν.  Ακόμη ο Ζαν Κλοντ Νταρσεβίλ που αγωνίστηκε με τους Ρέιντζερς της Σκωτίας στην κορυφαία διοργάνωση.

Φυσικά δεν ξεχνάμε τον Εμπι Σμολάρεκ όπου με τη Ντόρμουντ είχε σπουδαία Ευρωπαϊκή παρουσία.

Δυο ακόμη ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης συμπαίκτες με το Νίκο Κατσαβάκη ήρθαν στον ΑΟΚ. Πρόκειται για το μέσο Σίνισα Ντομπρασίνοβιτς και τον Πολωνό επιθετικό Λούκας Σόσιν που είχε σκοράρει κατά του Ολυμπιακού.

Ο Αλγερινός Αμπντούν που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2010 με την Αλγερία κόντρα στην Αγγλία, ήρθε στον ΑΟΚ με μια χαρακτηριστική δήλωση του Μάκη Ψωμιάδη: « Φέρανε έναν παίκτη για να ομορφύνει το Ελληνικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια με την ομάδα του Ολυμπιακού  έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ, τη διετία 2011-2013.

Ο Βραζιλιάνος Αλβες ήταν μεταγραφική βόμβα του ΑΟΚ στη Β` Εθνική πάλι με Ψωμιάδη. Ο συγχωρεμένος είχε παίξει πριν έρθει στην Καβάλα στο Τσάμπιονς Λιγκ με τα χρώματα της Χέρτα Βερολίνου.  Ο Κροάτης τερματοφύλακας Μάριο Γκαλίνοβιτς είχε έρθει στον ΑΟΚ, την περίοδο 2010-2011 ενώ πριν την περίοδο 2005-2006 είχε παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ με τον  Παναθηναϊκό και κόντρα στη Μπαρτσελόνα.

Ο Ιγκόρ Σιμπνιέφσκι με σπουδαίο ταλέντο αλλά αυτοκαταστροφικός έφυγε από τον ΑΟΚ για τον Παναθηναϊκό και έπαιξε στο Τσάμπιονς λιγκ έχοντας προπονητή τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Τ. Π

Διαβάστε επίσης