• 26 Απριλίου 2024,

Η Σπηλαιολογική ομάδα του ΣΧΟΚ στο βάραθρο κοντά στο Κοκκινόχωμα

 Η Σπηλαιολογική ομάδα του ΣΧΟΚ στο βάραθρο κοντά στο Κοκκινόχωμα

Στα πέριξ του χωριού Κοκκινόχωμα Καβάλας, σε εύκολα προσπελάσιμο και γνωστό στην πλειονότητα των κατοίκων σημείο, διανοίγεται το βάραθρο «Περιστεριώνας». Η χημική διάβρωση των διακλασμένων μαρμάρων και ασβεστολίθων, οι οποίοι γεωλογικά ανήκουν στη Μάζα της Ροδόπης, στην ενότητα Παγγαίου, δημιούργησε ένα πηγάδι, κωδωνοειδούς διατομής βάθους 38-40m και ανοίγματος 8Χ8m περίπου.

Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη κατάβαση στο βάραθρο , έγινε το μακρινό 1974, με σκάλες, από ομάδα σπηλαιολόγων της Ε.Σ.Ε., αποτελούμενη από τους Ιωάννου, Χατζηλαζαρίδη, Ατακτίδη, Χρηστίδη και την Καλαπαλίκα.

Οι παρατηρήσεις του Νοεμβρίου του 1974 δεν διαφέρουν και πολύ, από τις παρατηρήσεις της ομάδας του Σ.Χ.Ο Καβάλας, που επισκέφθηκε για 2η φορά το σπηλαιοβάραθρο, το Σάββατο 11/01/2020. Το σπήλαιο έχει αρκετό σπηλαιοδιάκοσμο, που καλύπτει το σύνολο σχεδόν των τοιχωμάτων του, κάποιες φωλιές περιστεριών σε εσοχές ( εξ΄ου και το όνομά «Περιστεριώνας» ).

Στις ιδιαιτερότητες της επίσκεψης: οι άφθονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών έχουν πλημμυρίσει το βάραθρο δημιουργώντας μια εντυπωσιακή λίμνη στον πυθμένα του.

 

Διαβάστε επίσης