Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΜΠΡΙΤΖ: Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Καβάλας Τσεκμέζογλου Δημήτριο (Πολιτικό Μηχανικό)

 Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΜΠΡΙΤΖ: Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αγωνιστικού Μπριτζ Καβάλας Τσεκμέζογλου Δημήτριο (Πολιτικό Μηχανικό)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΡΙΤΖ

Tι είναι το Μπριτζ και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μάθει κάποιος Μπριτζ στην Ελλάδα;

Το πρώτο που χρειαζόμαστε είναι η τράπουλα, απαιτείται όμως παράλληλα τόση παρατηρητικότητα και σκέψη, όση απαιτείται και για το σκάκι. Όμως προτού κάποιος ασχοληθεί με αυτό, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση: να το μάθει!

Αποτελεί πνευματικό παιχνίδι που παίζεται πάντα ομαδικά, με ένα Σπίτι και δύο αντιπάλους -συνολικά τέσσερις σε κάθε τραπέζι. Η αλήθεια είναι ότι δεν διδάσκεται εύκολα, καθώς η λογική του Μπριτζ στηρίζεται στα μαθηματικά, στη στατιστική και στις προσωπικές ικανότητες του κάθε παίκτη.

Χρησιμοποιείται μια απλή τράπουλα, έτσι δεν είναι;

Στο Μπριτζ χρησιμοποιείται όντως μια απλή τράπουλα των 52 φύλλων, χωρίς τον Μπαλαντέρ. Κάθε παίκτης παίρνει 13 φύλλα, ενώ οι συνδυασμοί είναι άπειροι. Δισεκατομμύρια, θα έλεγα. Πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος να παίξεις αυτό που πρέπει να παίξεις.

 Τι είναι αυτό που «πορώνει» τους παίκτες;

Ο πρώτος λόγος είναι ότι αποτελεί ένα ατελείωτο παιχνίδι.

Δεν το βαριέσαι και δεν το παρατάς, λοιπόν, ποτέ…

Ακριβώς. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι στο Μπριτζ, ο παράγοντας «τύχη» είναι εντελώς ανύπαρκτος, καθώς τα φύλλα που κρατάς εσύ, τα κρατούν ακριβώς τα ίδια και οι υπόλοιποι παίκτες. Δεν λες, για παράδειγμα, αυτή είναι η άμυνα, αυτή είναι η επίθεση, ακολουθώ ένα επίπεδο και κερδίζω. Συναγωνίζεσαι με τους υπόλοιπους που έχουν τα ίδια χαρτιά μ’ εσένα. Ανακατεύονται τα φύλλα στην αρχή του τουρνουά και ως το τέλος, τα παίζουν όλοι μία φορά.

 Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ανταγωνισμός με την κλασική έννοια του όρου.

Το θέμα δεν είναι να παίξεις εσύ καλά, αλλά πώς θα παίξεις με τους υπόλοιπους παίκτες. Και η τύχη παίζει έναν πολύ μικρό ρόλο. Πάρτε για παράδειγμα το σκάκι. Αν, ας υποθέσουμε, πονάει η κοιλιά ενός παίκτη, μπορεί να κάνει κάποια λάθος κίνηση.

Πόσο παλιό είναι αυτό το άθλημα;

Δ.Τ.: Παίζεται εδώ και 150 χρόνια. Όσο για την Ελλάδα, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης το εισήγαγε ως άθλημα μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ήταν μάλιστα ο ίδιος φανατικός παίκτης του Μπριτζ. Έπαιζε μέχρι την τελευταία μέρα, προτού φύγει από τη ζωή.

Ανήκει στα Ολυμπιακά Αθλήματα;

Το Μπριτζ ήταν να προστεθεί στα Ολυμπιακά Αθλήματα, ωστόσο αυτό δεν έχει επιτευχθεί μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γίνονται ωστόσο διάφορα ελληνικά και διεθνή τουρνουά και μάλιστα για όλες τις ηλικίες.

 Πόσα είναι τα μέλη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ;

15.000, ενώ τα ενεργά μέλη είναι περίπου 6.000 ενώ στην πόλη μας είναι πλέον των 100 .

 Εντυπωσιακός αριθμός. Ποια είναι η διαδικασία έτσι ώστε κάποιο μέλος της Ομοσπονδίας σας να αγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο;

Τον Φεβρουάριο γίνεται αγώνας σε εθνικό επίπεδο, για να οριστεί η ομάδα που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους διεθνείς αγώνες του Καλοκαιριού, στους οποίους περιλαμβάνονται και αγώνες Μπριτζ για παιδιά. Φέτος θα γίνουν στη Μαδέρα (Πορτογαλία).

Ποια είναι η πορεία του Μπριτζ μέσα στον χρόνο, φτάνοντας στο τώρα; Παρατηρείται το ίδιο, αμείωτο ενδιαφέρον όπως κάποτε;

Σίγουρα ο κορωνοϊός αποτέλεσε ανασταλτικός παράγοντας. Από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα ακόμη τηρούμε απαρέγκλιτα τα εγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ της οποίας η Ομοσπονδία Μπριτζ είναι μέλος από το 1975. Το ευχάριστο πλέον είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό ενδιαφέρον για το άθλημα

Και υποθέτω ότι ταυτόχρονα αποτελεί ένα είδος διασκέδασης…

Και μάλιστα τη φθηνότερη. Για να πας κάπου, θα ξοδέψεις κάποια χρήματα.

 Άρα το Μπριτζ δεν θεωρείται ακριβό άθλημα για λίγους.

Το αντίθετο! Οι παίκτες έρχονται για 3 με 4 ώρες, πρωί, βράδυ, 365 μέρες τον χρόνο και, κυρίως, σχεδόν ανέξοδα. Κάθε φορά είναι απρόβλεπτο. Κάθε φορά έχεις διαφορετικά φύλλα. Ο παίκτης λοιπόν βγαίνει από το σπίτι του, κοινωνικοποιείται. Και η τιμή της συμμετοχής είναι λογική, που εκ των πραγμάτων θεωρείται ως η πιο οικονομικά φθηνή διασκέδαση, προσφέροντας παράλληλα πολλά προσωπικά οφέλη και ιδιαίτερα υψηλή κοινωνικοποίηση.

Στην Πόλη μας πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με το Μπριτζ ;

Είναι πολύ εύκολο, στην πόλη μας λειτουργεί ένας πολύ Δραστήριος Σύλλογος τον οποίο θα ήθελα να σας παρουσιάσω στην επόμενη συνέντευξη μας

Σας ευχαριστώ πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας.

Διαβάστε επίσης