Η τοπική αγορά στο συνεχιζόμενο δεύτερο «λοκ- ντάουν»

 Η τοπική αγορά στο συνεχιζόμενο δεύτερο «λοκ- ντάουν»

Με πολλούς και διάφορους τρόπους οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες της αγοράς της Καβάλας προσπαθούν να «αντισταθούν» στις συνέπειες του δεύτερου «λοκ- ντάουν», το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Κι έχει άγνωστο τέλος. Όλοι τους έχουν χρήσιμη την εμπειρία του πρώτου αλλά η μεγάλη ζημιά είναι δύσκολο να περιοριστεί. Γίνονται φιλότιμες προσπάθειες. Ασκούνται και πιέσεις προκειμένου η κρατική στήριξη να είναι μεγαλύτερη, να υπάρξει έγκαιρα. Μια βόλτα στην αγορά της Καβάλας σήμερα βοηθά ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την αντίδραση που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι. Κάποιοι άλλοι έκλεισαν τα καταστήματα τους και παρακολουθούν από το σπίτι τις εξελίξεις. Περιμένουν.

Παρατήρηση πρώτη. Τα εν λειτουργία καταστήματα εστίασης είναι αυτήν την φορά περισσότερα. Εννοούμε τη διαδικασία του take away. Την εφαρμόζουν κι όσοι στο πρώτο «λοκ- ντάουν» ήταν κλειστοί. Το δοκιμάζουν. Το διαφημίζουν αλλά θαύματα δεν μπορούν να γίνουν. Ειδικά αν κάποιος ξεκινά μόλις τώρα την εξυπηρέτηση με το take away.

Η κίνηση στο κέντρο της πόλης κάθε μέρα είναι και λιγότερη. Αυτό άλλωστε συνέβαινε στην αντίστοιχη κατάσταση την περασμένη Άνοιξη. Μέρα με την ημέρα ο κόσμος στην αγορά είναι λιγότερος. Κατεβαίνει μόνο για τα απαραίτητα. Να πληρώσει λογαριασμούς. Όσα μικρομεσαία καταστήματα δικαιούνται να λειτουργούν, συντομεύουν το ωράριο τους! Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ δεν κυκλοφορεί άνθρωπος. Ελάχιστοι πλέον μένουν ανοιχτοί όλη τη νύχτα. Η ειδική αυτή κατηγορία επιχειρήσεων εστίασης προσπαθεί να περιορίσει τη νυχτερινή λειτουργία στις ώρες που πρέπει. Κι όταν πρέπει.

Στη διάρκεια της νύχτας η Καβάλα είναι απελπιστικά έρημη. Καταστήματα με μακρά παράδοση στη νυχτερινή τους λειτουργία έχουν αλλάξει ωράριο. Κάπως έτσι ανοιχτά το βράδυ – τουλάχιστον μέχρι τώρα- είναι σχεδόν μόνο περίπτερα. Παράπονα και από τους περιπτεράδες. Η κίνηση όλο το 24ωρο μειώθηκε. Τα βράδια είναι ελάχιστη.

Όπως την περασμένη Άνοιξη στο πρώτο «λοκντάουν» έτσι και τώρα δημιουργείται ευκαιρία συντήρησης ή και ανακαίνισης μαγαζιών. Βλέπουμε να γίνονται διάφορες εργασίες. Βαψίματα, μερεμέτια κτλ.

Είναι φανερό ότι κάποιοι κρατούν τα μαγαζιά τους κλειστά αλλά υπάρχουν με ηλεκτρονικές πωλήσεις. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να τις ξεκινήσουν τώρα με συνεχείς αναρτήσεις στο facebook. Υπάρχει τέλος η προοπτική της Black Friday αλλά με το «λοκ- ντάουν» σε εξέλιξη τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα. Αυτός είναι ο λόγος που ενώ οι «μεγάλοι» διαφημίζουν ήδη τις προσφορές τους για την τελευταία Παρασκευή του μήνα (Παρασκευή της Black Friday), οι «μικροί» ζητούν ο θεσμός να αλλάξει ημερομηνία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας κρατά ζωντανή τη φωνή του, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία να κάνει αισθητή την παρουσία του. Διεκδικεί, προτείνει και φυσικά περιμένει. Π.χ. περιμένει την υλοποίηση του προγράμματος Μέτιου, από το οποίο κάθε μικρομεσαία επιχείρηση μπορεί να εισπράξει χρήματα. Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη. Οι πρώτες αιτήσεις κατατέθηκαν ήδη. Παίζει ρόλο πότε η διαδικασία θα φθάσει στην ουσία της αφού οι μικρομεσαίοι ελπίζουν να εισπράξουν τα χρήματα του προγράμματος πριν τις γιορτές. Θα συμβεί άραγε κάτι τέτοιο; Κανείς προς το παρόν δεν είναι σίγουρος. Κανείς δεν μπορεί να το υποσχεθεί.

 

Διαβάστε επίσης