• 19 Απριλίου 2024,

Οδηγίες- πληροφορίες για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από την Αρίστη Σταματοπούλου

 Οδηγίες- πληροφορίες για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από την Αρίστη Σταματοπούλου

Η κ. Αρίστη Σταματοπούλου είναι επικεφαλής τεχνικού συμβουλευτικού γραφείου που εδρεύει στην Καβάλα.

Με αφορμή τις νέες ανακοινώσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» πρόσφατα, μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής.

Έδωσε πληροφορίες και οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους. Σχολίασε τις αλλαγές και τις βελτιώσεις.

Μεταξύ άλλων η κ. Σταματοπούλου είπε: 

«Το πρόγραμμα ονομάζεται Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Ονομάζεται έτσι γιατί σε αυτό έχουν προστεθεί κάποιες επιπλέον εργασίες που έχουν να κάνουν και με την αυτονόμηση. Τα φωτοβολταϊκά κτλ. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για τη δική  μας Περιφέρεια αρχίζει στις 11 Γενάρη 2021.

Θα ήμασταν από τις πρώτες Περιφέρειες που θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε αιτήσεις αλλά υπάρχει η αλλαγή για τον Γενάρη λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.

Κάποιος πολίτης που ακούει για το πρόγραμμα αρχικά πρέπει να σκεφθεί αν η κατοικία του χρήζει ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτό ισχύει για τα περισσότερα σπίτια που είναι κατασκευασμένα προ 20 ετών ή και περισσότερο.

Αμέσως μετά κι εφόσον ο πολίτης λάβει την αρχική απόφαση, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό – ενεργειακό επιθεωρητή. Αυτός θα εκδώσει το βασικό δικαιολογητικό του προγράμματος. Αμέσως μετά σε έναν σύμβουλο έργου για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ανά περίπτωση δικαιολογητικά. Ίσως και σε κάποιον κατασκευαστή, αν θέλει να κάνει συγκεκριμένες εργασίες.

Το πρόγραμμα φέτος έχει υψηλότερο ενεργειακό στόχο για αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή στην υποβολή της αίτησης. Αν ο πολίτης απευθυνθεί σε διαφορετικά άτομα, αυτά θα πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους για να μπορεί να γίνει ορθά η υποβολή της αίτησης.

Άλλοι πολίτες γνωρίζουν το πρόγραμμα πολύ καλά, έρχονται ενημερωμένοι στο γραφείο μας, άλλοι όχι. Δυσκολεύονται να καταλάβουν έννοιες του. Αυτοί είναι το πιο σωστό να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. Εμείς στο γραφείο μας όντως αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία.

Αρχικά βλέπουμε αν το ακίνητο έχει τις βασικές προϋποθέσεις που ζητά το πρόγραμμα. Π.χ. το σπίτι θα πρέπει να είναι ενεργειακής κατάταξης από γ’ και κάτω, πρέπει να γίνει έλεγχος αν η κατοικία είναι νόμιμη. Αν αυτό δεν ισχύει θα πρέπει να προηγηθεί τακτοποίηση αυθαιρεσιών ή αυθαιρεσίας. Τ

έλος θα πρέπει να είναι η κύρια κατοικία. Πολλές φορές ο κόσμος μπερδεύεται.

Υπάρχει σύγχυση σε αρκετούς να αντιληφθούν τι σημαίνει κύρια κατοικία. Υπάρχουν πολλές ακόμη σημαντικές, καθοριστικές λεπτομέρειες στο πρόγραμμα. Τις οποίες ο πολίτης πρέπει να μάθει και μαθαίνει σε σωστό χρόνο.

Εμείς αρχικά προχωράμε τις προτάσεις που δεν έχουν προβλήματα. Διορθώνουμε όσα μπορούν να διορθωθούν στις υπόλοιπες. Οι παρατάσεις που υπήρξαν στο πρόγραμμα ήταν για καλό. Αρκετοί συμπολίτες ενδιαφέρθηκαν για το πρόγραμμα τελευταία στιγμή.

Οπότε με αυτές απέκτησαν το χρόνο που είχαν να ανάγκη για να ετοιμάσουν την πρόταση τους.

Ακόμη και τώρα κάποιος να αποφασίσει, προλαβαίνει. Αρκεί να το αποφασίσει τώρα. Θέλω επίσης να σας πω ότι λόγω μέτρων κορωνοϊου στην υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα έπαψαν να είναι υποχρεωτικά δικαιολογητικά από τις υπηρεσίες δόμησης. Αντί αυτών υποβάλλονται υπεύθυνες δηλώσεις ότι τα έγγραφα θα κατατεθούν σε δεύτερη φάση.

Θα ήθελα τέλος να θυμίσω ότι η επιδότηση είναι πολύ πιο συμφέρουσα. Φθάνει στο 85%. Ο μέγιστος προϋπολογισμός ανά κατοικία είναι στις 50.000 ευρώ. Πλέον κάθε ΑΦΜ μπορεί να υποβάλλει πάνω από μία αίτηση. Ο περιορισμός αυτός υπήρχε αλλά καταργήθηκε».


*Το γραφείο της κ. Σταματοπούλου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Βενιζέλου 19. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2511102852.

Διαβάστε επίσης