• 19 Απριλίου 2024,

Η υπηρεσία Καθαριότητας σε μέρες πρόληψης κορωνοϊού

 Η υπηρεσία Καθαριότητας σε μέρες πρόληψης κορωνοϊού

Από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Κυριάκο Σταυρίδη ζητήσαμε ενημέρωση για τη λειτουργία της υπηρεσίας Καθαριότητας αυτήν τη δύσκολη και διαφορετική περίοδο. Όσο κι αν η υπηρεσία το αποφεύγει, επηρεάζεται από τη λήψη των μέτρων. Π.χ. από χθες και για 14 μέρες τρία άτομα δεν εργάζονται μιας και κατοικούν στην Ξάνθη. Εκεί όπου επιβλήθηκε ισχυρότερη καραντίνα.

Η συνέντευξη

Ερώτηση: Τρεις εργαζόμενοι στην Καθαριότητα που διαμένουν στην Ξάνθη και πηγαινοέρχονται,  για 14 ημέρες δεν θα εργαστούν. Αυτό τι σημαίνει;

Απάντηση: Αυτό σημαίνει ένα πλήρωμα απορριμματοφόρου λιγότερο. Μείον ένας τομέας κάθε μέρα. Θα επιλέξουμε ποιος τομέας δεν είναι πολύ φορτωμένος. Μάλλον το κέντρο, αφού είναι κλειστά τα καταστήματα. Θα βγάλουμε ένα δρομολόγιο λιγότερο. Δεν είναι αυτή τη στιγμή το κέντρο τόσο επιβαρυμένο.

Ερώτηση: Η καθαριότητα και η ανακύκλωση γίνονται κανονικά εκτός από αυτό το πρόβλημα;

Απάντηση: Είναι τρια δρομολόγια, την ημέρα. Τρεις βάρδιες. Δεν συναντιούνται οι υπάλληλοι μεταξύ τους.  Γίνεται η αποκομιδή κανονικά μέχρι στιγμής. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ. Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις. Επίσης μερικά από τα παιδιά που θα έρθουν τώρα θα τα χρησιμοποιήσουμε στα απορριμματοφόρα.

Ερώτηση: Μιλάτε για τους 20 εποχιακούς που πιάνουν δουλειά την προσεχή Δευτέρα;

Απάντηση: Τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Θα ετοιμάσουν τα δικαιολογητικά τους και θα αρχίσουν την εργασία τους.  Η απόφαση ήταν να χρησιμοποιήσουμε τα παιδιά για να καθαρίσουμε πιο πολύ τα χόρτα αλλά δεν μπορεί κάθε μέρα να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Κάθε μέρα προκύπτει κάτι καινούριο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι, αυτή είναι η καθημερινότητα από εδώ και πέρα μέχρι να τελειώσει το πρόβλημα με τον κορωνοϊό.

Ερώτηση: Υπάρχει μια κινητικότητα για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας αλλά μάλλον θα «πάει» για μετά το Πάσχα;

Απάντηση: Ναι. Είχανε πει ότι τέλος Μαρτίου θα ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για να γίνουν οι αιτήσεις. Τώρα το βλέπω μετά το Πάσχα. Βέβαια και τον Μάιο να μας έρθουνε θα τους έχουμε για το Καλοκαίρι που έχουμε πάρα πολλά.

Ερώτηση: Οι οδοκαθαριστές δουλεύουν κανονικά;

Απάντηση: Όσοι έχουν μείνει. Πολλούς από αυτούς τους έχουμε ανεβάσει στα απορριμματοφόρα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις τρεις βάρδιες.

Ερώτηση: Οι βάρδιες των οδοκαθαριστών, αυτών που απέμειναν, είναι κανονικές και τα Σαββατοκύριακα;

Απάντηση: Ναι βέβαια. Τα Σαββατοκύριακα κυκλοφορούσε πιο πολύς κόσμος απ` ότι τις καθημερινές.  Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα κεντρικά σημεία της πόλης με σκουπίδια. Δουλεύουνε κανονικά.

Ερώτηση: Δέχεστε κριτική από την αντιπολίτευση ότι όλοι αυτοί που είναι στην πρώτη γραμμή στα απορρίμματα δεν έχουνε μάσκες, γάντια κτλ. Τι απαντάτε;

Απάντηση: Όλα τα έχουνε. Έχει γίνει η προμήθεια κανονικά.  Υπάρχουν ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα 150 φόρμες μίας η πολλαπλών χρήσεων τις οποίες μπορούν να φοράνε τα παιδιά.  Υπάρχουν οι μάσκες, υπάρχουν τα Gel στα αυτοκίνητα τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν μια μικρή έλλειψη αλλά από Δευτέρα θα τα έχουν κανονικά. Το Σάββατο έγινε η απολύμανση και των απορριμματοφόρων και των χώρων όλων στην Καθαριότητα. Αυτό θα επαναληφθεί το Σάββατο που δεν δουλεύουν όλες οι βάρδιες.

Ερώτηση: Πλύσιμο κάδων προλαβαίνετε να κάνετε;

Απάντηση: Αυτό είναι το θέμα μας. Ξεκίνησε το πλύσιμο κάδων, ξεκίνησε και το πλύσιμο των εξωτερικών χώρων από τους κάδους. Ξεκινήσαμε από σημεία κοντά στα Σουπερ Μάρκετ. Στα καταστήματα τα άλλα δεν έχουμε κάποια επιβάρυνση.  Ξεκινήσαμε από τον Άγιο Λουκά και εκτός από τα Σουπερ Μάρκετ είναι τα ιχθυοπωλεία, τα κρεοπωλεία.

Ερώτηση:  Με το κόψιμο των χόρτων και τις λοιπές παρεμβάσεις  τι γίνεται;

Απάντηση: Έγινε η μεγάλη παρέμβαση στην οδό Μικράς Ασίας(Κηπούπολη) η οποία μας έφυγε πολύ χρόνο. Δεν είχαν κοπεί ποτέ τα χόρτα από τότε που έγινε ο δρόμος. Τα χόρτα έφθασαν να σκεπάσουν τα πεζοδρόμια. Από πίσω συναντήσαμε πολλές πέτρες και πολλά σκουπίδια. Τα καθαρίσαμε όλα. Έχει μείνει μόνο το πλύσιμο και η απολύμανση του πεζοδρομίου. Στον Άγιο Λουκά είδαμε μαζί με το Δήμαρχο τα δυο τρία παρκάκια στις οδούς Λαρίσης και Κορίνθου. Ένα υπέροχο δασάκι που 35 χρόνια δεν είχε περιποίηση. Ζητήσαμε τη βοήθεια του Δασαρχείου ποια πεύκα πρέπει να κόψουμε. Προχωράμε.

Ερώτηση: Οι Καβαλιώτες δεν ακολουθούν τις οδηγίες σας όσον αφορά τα ογκώδη αντικείμενα. Είναι και ένα παράπονο της υπηρεσίας σας.

Απάντηση: Καθημερινά υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Σήμερα μαζέψαμε από το Δημαρχείο κάτι καναπέδες. Τώρα είναι της μόδας να τα βγάζουνε σε κεντρικά σημεία. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε έστω και μια μέρα. Έχουν καταλάβει τι γίνεται και μας «τρέχουν» σε καθημερινή βάση.  Είναι βέβαια και πιο εύκολο να τους βρούμε. Τον κύριο που μας δημιούργησε πρόβλημα τον έχουμε βρει και θα πέσει το ανάλογο πρόστιμο.

 

Διαβάστε επίσης