• 18 Μαΐου 2024,

Ιαματικές πηγές «Ατζί σου» δίπλα στο Ακόντισμα

 Ιαματικές πηγές «Ατζί σου» δίπλα στο  Ακόντισμα

Με αφορμή την συζήτηση που άρχισε και συνεχίζεται στη Νέα Καρβάλη περί της προτεινόμενης μονάδας ανακύκλωσης αδρανών υλικών πλησίον του χωριού, μαθαίνουμε τα φιλόδοξα σχέδια της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια να αναδείξει τα λουτρά «Ατζί Σου». Πρόκειται για ιστορικές ιαματικές πηγές πολύ κοντά στο Ακόντισμα, δίπλα στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας- Ξάνθης. Οι διερχόμενοι οδηγοί θα έχουν δει το μεγάλο ρυάκι με τα νερά, πιθανόν να νομίζουν ότι πρόκειται για ένα από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής. Κι όμως ισχύει ότι ήδη σημειώσαμε δηλαδή πρόκειται για παλιές ιαματικές πηγές. Οι παλαιότεροι τα θυμούνται. Έπαψαν να λειτουργούν τη δεκαετία του ‘20. Στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις λεηλατήθηκαν, ξεχάστηκαν. Ως που η αξιοποίηση των λασπόλουτρων επανέφερε την ιδέα κάτι να γίνει και στη Νέα Καρβάλη. Η Δημωφέλεια μάλιστα επεξεργάζεται ένα ακόμη πιο φιλόδοξο σχέδιο που αφορά το «τρίγωνο» λασπόλουτρα Κρηνίδων- ιαματική άμμος στην περιοχή Άσπρη Άμμος- ιαματικές πηγές «Ατζί Σου».

Όπως παραδέχθηκε χθες η Αναστασία Ιωσηφίδου έχει ήδη κατατεθεί πρόταση στο διακρατικό πρόγραμμα Ίντερεκ, σε συνεργασία με περιοχή της Ξάνθης και της νότιας Βουλγαρίας. Η πρόταση της Καβάλας έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000 ευρώ. Αφορά και τα λασπόλουτρα και την περιοχή της Νέας Καρβάλης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που είναι σε διαδικασία αξιολόγησης θα εγκριθεί. Κατά την πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης η πρώτη δράση προβλέπει αναστήλωση βασικών λουτρικών εγκαταστάσεων. Τα επόμενα βήματα θα σχεδιαστούν αμέσως μετά. Δηλαδή η Δημωφέλεια θέλει πρώτα την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής κι αμέσως μετά την επαναλειτουργία των λουτρών.

Ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Καπλάνης Ιωσηφιδής ομολογεί ότι παρά τις έρευνες δεν βρέθηκαν φωτογραφίες των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών «Ατζί Σου». Υπάρχουν μας εξηγεί, μαρτυρίες ατόμων που σήμερα δεν ζουν. Αυτοί περιέγραψαν αναλυτικά τι υπήρχε και ποια διαδικασία εξελίσσονταν. Ουσιαστικά περιγράφουν τη λειτουργία ιαματικών πηγών, λέει ο κ. Ιωσηφίδης. Συνεχίζει: «Μας είπαν π.χ. ότι μέσα στο νερό που και σήμερα είναι ζεστό, έμπαιναν οι άνθρωποι και μετά ανοιχτές πληγές θεραπεύονταν».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης