• 19 Απριλίου 2024,

Ιανουάριος 2017 “ΑΡΙΑΔΝΗ” – Ιανουάριος 2019 “ΣΟΦΙΑ”

 Ιανουάριος 2017 “ΑΡΙΑΔΝΗ” –  Ιανουάριος 2019  “ΣΟΦΙΑ”

΄Ηταν αν δεν κάνω λάθος Δευτέρα 9 Ιανουαρίου του 2017 που η Καβάλα χτυπημένη απο το καιρικό φαινόμενο με κωδικό όνομα “ΑΡΙΑΔΝΗ” ντύθηκε στα λευκά.

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού μέχρι και τις 13 του ίδιου μήνα η πόλη ήταν στο έλεος του χιονιά.

Τότε είχαμε την “ΑΡΙΑΔΝΗ” φέτος απειλούμαστε απο την “ΣΟΦΙΑ” που ελπίζουμε οτι δεν θα μας χτυπήσει με την ίδια ένταση.

Το χτύπημα της “ΑΡΙΑΔΝΗΣ” τον Γενάρη του 2017 ήταν το πιο σοβαρό των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με τους μεγαλύτερους αφού το χιόνι που έπεσε σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -12 παρέλυσαν την πόλη στην κυριολεξία που στη συνέχεια έκανε αρκετές εβδομάδες να συνέλθει.

Μπορεί οι μετεωρολόγοι να μιλάνε για ένα καιρικό φαινόμενο που θα μας προκαλέσει σοβαρά πλήγματα αλλά είμαστε σίγουροι οτι δεν θα είναι σαν την “ΑΡΙΑΔΝΗ” που θέλω να θυμίσω οτι μας είχε αιφνιδιάσει.

Κανείς δεν περίμενε το χιόνι που έπεσε και κανείς δεν περίμενε αυτές τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Σηκωθήκαμε ένα πρωί και τα είδαμε όλα άσπρα και εν συνεχεία κόκκινα απο αυτά που τραβήξαμε.

Θα το γραψω για άλλη μια φορά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία οτι το χιόνι είναι σαν την μοναξιά.

Είναι καλό όταν το επιλέγεις.

Οταν δεν είναι επιλογή σου και το τρως στην μάπα με τα φτυάρια είναι θέμα.

Και να θυμάστε οτι το χιόνι είναι ωραίο όταν πέφτει.

Τα προβλήματα αρχίζουν μετά όταν αρχίζει να παγώνει.

Πάντως τα τσακάλια της ΕΜΥ λένε οτι η Παρασκευή και το Σάββατο θα είναι οι δύο πιο δύσκολες ημέρες της “Σοφίας” για την Καβάλα που μετά απο Δευτέρα μπαίνει σε μία άλλη φάση με πολύ κρύο αλλά και ηλιοφάνειες.

Σύμφωνα με την τελευταία και πιο πρόσφατη ενημέρωση ο καιρός θα βελτιωθεί την Κυριακή των θεοφανείων αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν αλλά απο την ερχόμενη Δευτέρα νέα και τρίτη επιδείνωση !

Που λέει και το τραγούδι : Αχ οι νύχτες του Γενάρη αυτουνού …

Φεύγει και χάνεται η μόρφή σου η ερωτική !

Τελικά ο Γενάρης , όπως αποδυκνείεται, είναι ο πιο ύποπτος μήνας για βαρυχειμώνα στην Καβάλα αφού τα πιο ζόρικα φαινόμενα τα έχουμε αντιμετωπίσει στην διάρκεια αυτού του μήνα.

 

Και ενώ τις ημέρες της αιχμής, παραμονή Χριστουγέννων και παραμονή Πρωτοχρονιάς δεν υπήρχε τροχονόμος ούτε για δείγμα στο κέντρος της πόλης απο την δεύτερη μέρα της πρωτοχρονιάς τα μπλόκα της τροχαίας σε διάφορα σημεία της Καβάλας και του Νομού είναι πάρα πολλά.

Δεν είναι δυνατόν να μην ακούγεται σφυρίχτρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τα αυτοκίνητα να βουλιάζουν στο κέντρο της πόλης και την δεύτερη μέρα που είναι αργία και δεν κυκλοφορεί ψυχή ζώσα να πέφτουμε πάνω σε μπλόκα της τροχαίας.

 

Για άλλη μια φορά την περίοδο των εορτών την παρτίδα την σώσανε οι Βούλγαροι που ήρθανε και περάσανε και καλά.

Εκτός απο τους Βούλγαρους είχαμε και αρκετούς Τούρκους που σίγουρα όμως ήταν πιο λίγοι απο τις προηγούμενες χρονιές.

 

Πραγματικά με αυτό τον καιρό όσοι θα τολμήσουν να πέσουν για τον σταυρό την Κυριακή θα είναι ήρωες.

Καταλαβαίνετε οτι εν μέσω κακοκαιρίας πόσο δυσκολεύει  αυτή η αποστολή.

 

Συνήθως αυτή την περίοδο , λίγο δηλαδή μετά την αλλαγή του χρόνου και πριν τον Αγιασμό των υδάτων το μυαλό των περισσότερων ελλήνων πηγαίνει στην επόμενη αργία που όμως θα αργήσει για αυτό μην το ψάχνετε και πολύ.

Κάντε αυτή την σκέψη σε κάνα μήνα και μην ασχολείστε απο τώρα.

Πάντως φέτος έτσι όπως έπεσαν και τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά με την βοήθεια και του Αγίου Ενδιάμεσα που είναι πιο δημοφιλής και απο τον Santa στην Ελλάδα τις περάσαμε ζωή και κότα  και τις δύο εβδομάδες.

 

Μεταξύ όλων των άλλων την ερχόμενη Κυριακή έχουμε και επιστροφή στην αθλητική δράση με τον ΑΟΚ να υποδέχεται την Ασπίδα Ξάνθης και τον Νέστο να κάνει εξόρμηση στο Ορφάνι και να αντιμετωπίζει τον Αετό.

Είμαστε έτοιμοι για την συνέχεια του πρωταθλήματος και του δεύτερου γύρου που θα έχει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Αυτά τα λίγα και για σήμερα.

Να έχετε το νού σας , ιδιαίτερα τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την Σοφία η οποία όσο ένταση και να έχει θα περάσει σχετικά γρήγορα.

Θέλω να σας θυμίσω οτι τον Γενάρη του 2017 που είχαμε την “ΑΡΙΑΔΝΗ” τραβιόμασταν πάνω απο εβδομάδα και κάναμε να βρούμε τον ρυθμό μας μετά το πέρασμα της πάνω απο μήνα.

με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης