• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια από τις πρόσφατες και σημαντικές βλάβες που αντιμετώπισε η ΔΕΥΑΚ αφορά διαρροή του δικτύου της επί της οδού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (απέναντι από το πρώην ΠΙΚΠΑ). Αυτή διορθώθηκε αλλά η άσφαλτος στο σημείο δεν επανήλθε. Ακόμη κι αν δεχθούμε την σοβαρότητα του περιστατικού και τις μέρες γιορτών που μεσολάβησαν, πρέπει να σημειώσουμε το πρόβλημα της λακκούβας που προέκυψε. Μεγάλη και επικίνδυνη. Ειδικά το βράδυ. Κατ’ αρχήν η σήμανση πρέπει να βελτιωθεί ώστε και τη νύχτα να ενημερώνονται έγκαιρα οι οδηγοί. Αμέσως μετά θα περιμένουμε να φτιάξει ο καιρός για την απαραίτητη ασφαλτόστρωση. Η οποία πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.


Ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα ενεπλάκη σε σκάνδαλα, είναι βέβαιο. Αυτό έγινε όταν οι Κυβερνήσεις αισθάνονταν και  ήταν πανίσχυρες. Τότε ακριβώς συγκεκριμένα στελέχη (ανώτερα και κατώτερα) ενέδιδαν στο χρήμα. Το αντάλλασαν με νομοθετικές ρυθμίσεις, αποφάσεις και άλλες διευκολύνσεις.

 

Με αφορμή την κρίση και την χρεοκοπία της οικονομίας αρκετά πράγματα ήρθαν στο φως. Εξετάστηκαν κι εξετάζονται από την δικαιοσύνη. Ενώ άπαντες ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη, μαλώνουν με πάθος και μεταξύ τους κατά την κρίσιμη στιγμή. Όταν έρχεται η δύσκολη ώρα οι ευθύνες να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο.

 

Όλα τα κόμματα δέχονται ότι υπήρξε σκάνδαλο με τη Ζίμενς. Με τη Νοβάρτις κτλ. Συμφωνούν επίσης στα στελέχη των εταιριών που μοίρασαν το χρήμα. Η διαφωνία ανακύπτει αμέσως μόλις τα πράγματα σοβαρεύουν. Κάπως έτσι γελάμε αφού ναι μεν γνωρίζουμε  τους επιχειρηματίες που «λάδωσαν», δεν γνωρίζουμε (ή δεν θέλουμε να γνωρίζουμε) τους πολιτικούς που «λαδώθηκαν». Οι περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου κλτ είναι οι εξαιρέσεις. Ο κανόνας μοιάζει διαφορετικός.

 

Ώρες ώρες όλα τα κόμματα εξουσίας δείχνουν να διεκδικούν ένα ακόμη δικαίωμα. Να …. συζητήσουν στα όργανα τους ποιο στέλεχος «τ’ άρπαξε» κι αφού αυτά αποφασίσουν, να ανακοινώσουν τα ίδια το πόρισμα τους… Οτιδήποτε άλλο είναι κατακριτέο, προϊόν πολιτικής δίωξης! Εντάξει,  αλλά στο τέλος της κάθε ιστορίας υπάρχει πάντα ένα πολιτικό πρόσωπο που πλούτισε. Δεν είναι σωστό να αφήσουμε ανεπηρέαστη τη δικαιοσύνη να ψάξει να το βρει; Αυτό φυσικά πρέπει να γίνει γρήγορα κι αποτελεσματικά. Ώστε τα κλεμμένα να επιστραφούν εκεί απ΄ όπου λείπουν.

 

Εξ αιτίας της επικείμενης κακοκαιρίας και του ντόρου που δημιουργήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης (ειδικά τα πανελλαδικά), «πάγωσαν» οι εκδηλώσεις φορέων μα και συλλόγων. Η κοπή της κάθε βασιλόπιτας μοιάζει να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Όταν ο καιρός θα είναι καλύτερος. Οι σύλλογοι ειδικά, δεν ρισκάρουν να κάνουν τις προσεχείς μέρες (αύριο και μεθαύριο) την καθιερωμένη εκδήλωση τους  αφού δεν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό.

 

Επικεφαλής ομάδας υποψηφίων του, ο Μάκης Παπαδόπουλος επισκέφθηκε χθες τις υπηρεσίες του Δήμου. Αντάλλαξε ευχές και μοίρασε ημερολόγια για το νέο έτος. Αυτού του είδους οι επισκέψεις του κ. Παπαδόπουλου θα συνεχιστούν αφού σε μία ή δύο μέρες δεν προλαβαίνει να πάει παντού όπου υπάρχει και λειτουργεί ο Δήμος Καβάλας.

 

Κυκλοφόρησαν τα νέα ημερολόγια τσέπης της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Σε ελαφρώς μικρότερο μέγεθος με φωτογραφία του Μητροπολίτη Στέφανου στην τελευταία σελίδα. Όπως διαβάζουμε, το ημερολόγιο του 2019 αφιερώνεται στο πρώτο έτος ποιμαντορίας του. Τα ημερολόγια μπορεί να τα βρει κάποιος στις εκκλησίες και στο βιβλιοπωλείο της Μητρόπολης.

 

Μια περίεργη ανάρτηση έγινε την Τετάρτη σε ιστοσελίδα της Αθήνας. Αναφέρεται (εμμέσως πλην σαφώς) ότι ο Θόδωρος Ζαγοράκης δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Θα αξιοποιηθεί διαφορετικά» σημειώνει το κείμενο. Στο μυαλό μας ήρθαν παλαιότερες αναφορές στον ίδιο, ότι τάχα θα είναι υποψήφιος βουλευτής στην Καβάλα!

 

Στο ίδιο κείμενο (ιστοσελίδα newpost.gr) υπάρχει το όνομα του πρώην Περιφερειάρχη ΑΜΘ και δημάρχου Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλου. Είναι σίγουρος υποψήφιος ευρωβουλευτής! Ειδικότερα το κείμενο σημειώνει: «Εκλεισε η υποψηφιότητα του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου. Συναντήθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο μεταναστευτικό ξεχώρισε για την επιτυχή πολιτική διαχείριση που έκανε. Το Νοέμβριο του 2018 επανεξελέγη αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Κογκρέσο είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός που εγγυάται την προστασία της Δημοκρατίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αυτοδιοίκησης στα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αποτελείται από 648 αιρετούς εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν περισσότερες από 200.000 αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δημάρχους, περιφερειάρχες κλπ)».

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου έκανε ομόφωνα δεκτό το αίτημα του νεοσύστατου συλλόγου της περιοχής της Νέας Ηρακλείτσας. Παραχωρεί στο σύλλογο (αφορά κατοικίες στον οικισμό Σαράντα) χώρο για τη λειτουργία του. Ο χώρος (γραφείο) βρίσκεται στο κτίριο της πρώην κοινότητας.

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης κοπής βασιλόπιτας στο ΚΤΕΛ την Πρωτοχρονιά, αντάλλαξαν ευχές ο κ. Λάζαρος Τσαταλμπασίδης με την κ. Δήμαρχο. Αν και οι δυο τους δεν φημίζονται για τις καλές μεταξύ τους σχέσεις, η κ. Τσανάκα ακούστηκε να εύχεται στον κ. Τσαταλμπασίδη καλή επιτυχία. Εννοούσε τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

 

Για την Παρασκευή 11 Γενάρη ετοιμάζεται η εκδήλωση κοπής πίτας του βουλευτή της ΝΔ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο χώρος μάλλον θα είναι αίθουσα κεντρικού ξενοδοχείου. Την ερχόμενη εβδομάδα (Τετάρτη) έχει οριστικοποιηθεί και η παρουσίαση υποψηφίων του κ. Θόδωρου Μουριάδη. Σε ξενοδοχείο κι αυτός.

 

Πολύ ωραία μουσική πρωτοβουλία του εξωραϊστικού πολιτιστικού συλλόγου «Κηπούπολης Καλαμίτσας». Το Σάββατο 29 Δεκέμβρη επισκέφθηκε το ίδρυμα της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα. Εκεί η χορωδία του συλλόγου τραγούδησε ρετρό τραγούδια στους φιλοξενούμενους. Τη χορωδία διεύθυνε ο Νίκος Μπογιάρης.


Μια ακόμη λάμπα που δεν λέει να αντικατασταθεί…

Συμπολίτης επικοινώνησε με την Πρωινή και διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία: «Διαμένω στην Παναγία, κοντά στο Φρούριο. Εδώ και δύο μήνες τηλεφωνώ στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και αναφέρω ότι κάηκε λάμπα σε κολώνα στην οδό Φειδίου 10. Μου υπόσχεται μία γραμματέας ότι η λάμπα θα αντικατασταθεί. Κάτι που δεν έγινε. Ως που προχθές γυναίκα συγγενής μου έπεσε στα σκοτάδια και χτύπησε το γόνατο της. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να διορθωθεί το πρόβλημα;».

 

Οι μεσίστιες σημαίες

Από τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά οι σημαίες στις εκκλησίες της Μητρόπολης κυματίζουν μεσίστιες. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτό, ρωτήσαμε χθες τον Μητροπολίτη Στέφανο. «Παρακολουθούμε και περιμένουμε τις εξελίξεις» απάντησε. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι σημαίες παραμένουν μεσίστιες μέχρι νεοτέρας.

 

Χρήματα παντού!

Αρκετές τοπικές επιχειρήσεις επωφελούνται προγράμματος του Υπουργείου Οικονομίας με τίτλο «Επιχειρούμε Έξω». Λαμβάνουν επιχορήγηση 50.000 ευρώ με την υποχρέωση το ποσό να το ξοδέψουν σε εκθέσεις στις οποίες θα λάβουν μέρος. Μεταξύ των επιχειρήσεων, οι αιτήσεις των οποίων έγιναν δεκτές, είναι γνωστές και σημαντικές του Νομού. Η Δημωφέλεια λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου υπέγραψε σύμβαση με εταιρία της Θεσσαλονίκης. Θα αγοράσει από αυτήν 3.000 φωτογραφίες του Δήμου και του Νομού. Φωτογραφίες για τουριστική χρήση. Το κόστος της αγοράς είναι 5.000 ευρώ. Η Περιφέρεια ΑΜΘ συμβλήθηκε με εταιρία της Θεσσαλονίκης για μια νέα ιστοσελίδα της. Ποσό 20.000 ευρώ. Η ιστοσελίδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ως το Καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης