• 21 Μαΐου 2024,

Ιερή εικόνα του 17ου αιώνα δώρο στην εκκλησία του Οφρυνίου

 Ιερή εικόνα του 17ου αιώνα δώρο στην εκκλησία του Οφρυνίου

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου αποδέχθηκε ομόφωνα σε πρόσφατη συνεδρίαση της δωρεά σημαντικής όπως φαίνεται ιερής εικόνας. Προερχόμενη από την Ένωση Δαρδανελλιωτών.

Αποφασίστηκε η εικόνα να δοθεί στον Ιερό Ναό επ’ονόματι του Αγίου στο Οφρύνιο του Δήμου Παγγαίου. Οι διαστάσεις της είναι 0,72Χ0,52 εκ. Αρχικά ο Δήμος Παγγαίου έλαβε την ακόλουθη επιστολή, την οποία υπογράφει η κ. Τζένη Γεωργαντζέλη: «Ως πρόεδρος της Ένωσης Δαρδανελλιωτών «Ο Άγιος Θεόδωρος», με προσφυγική καταγωγή από τα Δαρδανέλλια και από τους δύο γονείς μου, γνωρίζοντας το αμέριστο προσωπικό ενδιαφέρον σας, για την ιστορική διαδρομή όχι μόνο της οικογένειάς σας αλλά και των συντοπιτών σας, από το γραφικό και ονομαστό Οφρύνιο του Δήμου Παγγαίου, με το παρόν έγγραφο θα ήθελα να σας δηλώσω την πρόθεσή μου να δωρίσω μία χειροποίητη εικόνα, στην οποία απεικονίζεται ο αποκεφαλιστής Άγιος Θεόδωρος από το Οφρύνιο των Δαρδανελλίων, ζωγραφική του Δημοσθένη Γ. Κωνσταντινίδη ιατρού, ο οποίος διέμενε σε ισόγεια κατοικία στα Δαρδανέλλια και γνώριζε τον Άγιο Θεόδωρο, ο οποίος έμενε ακριβώς στον πάνω όροφο, αυτής της δίπατης κατοικίας.

Ο ιατρός ζωγράφος απεικόνισε τον Άγιο μετά τον αποκεφαλισμό του (ο Άγιος Θεόδωρος αποκεφαλίστηκε σε ηλικία 20 ετών) και προφανώς αφού αναγνωρίστηκε Άγιος μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, με φόντο τα Δαρδανέλλια. Τον αποδίδει με τα χαρακτηριστικά του, έτσι όπως τον θυμόταν και τον αποκαλεί νεομάρτυρα.

Η εικόνα αυτή φυλάχθηκε από την οικογένεια Κωνσταντινίδη και μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά. Όπου πριν περίπου 30 χρόνια ένα μέλος της οικογενείας Κωνσταντινίδη έμαθε για την ύπαρξη και την δράση της Ένωσής μας, επισκέφθηκε την μητέρα μου Αγγελική Γεωργαντζέλη τότε πρόεδρο της Ένωσής μας και της δώρισε την εικόνα αυτή ως ιστορικό κειμήλιο, πιστεύοντας ότι έτσι θα αξιοποιηθεί περισσότερο.

Η εικόνα αυτή παρέμεινε στην κατοικία της μητέρας μου για σχεδόν όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι που λόγω γήρατος μου την παρέδωσε. Εγώ προσωπικά και μετά την περσυνή μου επίσκεψη-προσκύνημα στο Οφρύνιο στην μνήμη του Αγίου και βλέποντας τις εκδηλώσεις απόδοσης τιμής και μνήμης, αποφάσισα να δωρίσω την ιστορική αυτή εικόνα στην Κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Παγγαίου, πιστεύοντας ότι εκεί στο Οφρύνιο είναι ένας πραγματικά φυσικός ιστορικός χώρος , όπου μπορεί η εικόνα αυτή να μιλήσει από μόνη της στους αυθεντικούς κατοίκους της.

Όλα τα ανωτέρω αναφερθέντα, σχετικά με την εικόνα αυτή προκύπτουν από την καταγεγραμμένη ιστορική μνήμη. Επί προσθέτως το δέσιμο της εικόνας μαρτυρούσε την εποχή εκείνη, πλην όμως είχαμε ένα ατύχημα στο σπίτι, έπεσε και μας έσπασε πριν δύο μήνες και ως εκ τούτου το αντικαταστήσαμε με σύγχρονο σε ότι αφορά το τζάμι και το πίσω μέρος της. Αναμένοντας για την ευμενή αποδοχή της δωρεάς μου, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Διαβάστε επίσης