Ηλιόλουστη, με πολύ κόσμο και περιορισμένες αποδοκιμασίες η σημερινή παρέλαση (φωτογραφίες)

 Ηλιόλουστη, με πολύ κόσμο και περιορισμένες αποδοκιμασίες η σημερινή παρέλαση (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα η παρέλαση στην πόλη της Καβάλας για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Ήταν ηλιόλουστη, με πολύ κόσμο, περιορισμένες σχετικά αποδοκιμασίες. Ταυτόχρονα ήταν μεγάλη χρονικά ( 1 ώρα και 20 λεπτά) ενώ άρχισε 15-20 πιο αργά απ’ ότι είχε ανακοινωθεί. Για την καθυστέρηση ρόλο έπαιξαν οι ομιλίες μετά τη δοξολογία στον Άγιο Παύλο, οι οποίες κράτησαν αρκετή ώρα.

Το ρεπορτάζ για τις αποδοκιμασίες έχει να παρουσιάσει τα εξής: Εκπρόσωπος της κυβέρνησης θεωρείται μόνο ο Γιώργος Παπαφιλίππου που ακολούθησε όλο το πρόγραμμα των σημερινών εκδηλώσεων. Ο κ. Παπαφιλίππου ήταν ο μοναδικός βουλευτής στην εξέδρα των επισήμων αφού απουσίαζε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τα μέτρα ασφαλείας που θύμιζαν τις παρελάσεις πριν το 2015, επικεντρώθηκαν σε αυτόν. Ομάδα 30 περίπου ατόμων βρίσκονταν σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων. Από κάποιους από τους προαναφερθέντες υπήρξε πανό με τα σήματα της Χ. Αυγής. Η πορεία των επισήμων από τον Δ. Κήπο ως το σημείο της παρέλασης άλλαξε λίγο για να μην περάσει ούτε καν από κοντά τους. Στην άφιξη των επισήμων υπήρξαν χλιαρές γενικότερες αποδοκιμασίες από μεμονωμένους πολίτες. Στο τέλος της παρέλασης ο κ. Παπαφιλίππου έφυγε (μετά από οδηγίες της αστυνομίας) από την οδό Μητροπολίτη Προκόπιου. Νωρίτερα είχε κάνει δηλώσεις μιλώντας για την εθνική γιορτή, για την Ελλάδα αλλά και την ανάπτυξη αντιλήψεων (τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη) που είναι επικίνδυνες για τη δημοκρατία. Για την επανάσταση του 1821 τόνισε ότι «…είναι το πιο σημαντικό γεγονός της σύγχρονης ιστορίας μας». Υπογράμμισε την ενότητα του αγώνα του 1821.

Υπήρξε τέλος και μια μούντζα! Διμοιρίτης σε τμήμα πολιτιστικού συλλόγου όταν πέρασε μπροστά από την εξέδρα των επισήμων δεν σήκωσε απλά το χέρι του αλλά φάνηκε να μουντζώνει τους πάντες που ήταν σε αυτήν. Δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς επισήμων.

Η σημερινή παρέλαση ήταν η πρώτη για το νέο αστυνομικό διευθυντή, το νέο Στρατηγό της ΧΧ Μεραρχίας. Η παρέλαση έγινε μπροστά από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Πίσω του αλλά καθισμένοι ήταν ο Μητροπολίτης, η Δήμαρχος, οι αντιπεριφερειάρχες Αντωνιάδης- Μαρκόπουλος. Την παρέλαση ξεκίνησε η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας που χειροκροτήθηκε από τον κόσμο όσο έπαιζε το «Μακεδονία ξακουστή». Τα σχόλια της παρέλασης έκανε η καθηγήτρια Κατερίνα Δράκου. Χειροκροτήθηκαν επίσης οι μαθητές των ειδικών σχολείων, ο Θανάσης Δαμόκας επικεφαλής του συλλόγου των Πελοποννησίων (ως νέος Κολοκοτρώνης) , ο σύλλογος καταδρομέων και τα τμήματα στρατού και αεροπορίας. Ο Όμιλος Πόντιων Χορευτών είχε πανό για την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού. Μαθητές λίγων σχολείων είτε τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», είτε είχαν σημαία της Μακεδονίας.

Στο τέλος της παρέλασης οι επίσημοι βρέθηκαν σε αστυνομικό κλοιό αν και ο περισσότερος κόσμος είχε ήδη αποχωρήσει.

 

Διαβάστε επίσης