• 19 Μαΐου 2024,

Ημερίδα Μάκη Παπαδόπουλου για γέφυρα Κάτω Νοσοκομείου: Συμπεράσματα και προτάσεις

 Ημερίδα Μάκη Παπαδόπουλου για γέφυρα Κάτω Νοσοκομείου: Συμπεράσματα και προτάσεις

Στο πλαίσιο των εισηγήσεων και του διαλόγου που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου η δημοτική παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ με θέμα “Μετά τη γέφυρα” – Προτάσεις για την οδική ασφάλεια, το κυκλοφοριακό, την Περιμετρική, με εισηγητές τους καθηγητές Νίκο Ηλιού και Κώστα Λαλένη, ορισμένα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν είναι τα εξής:

 

  1. Η γέφυρα δεν έπρεπε να πέσει. Η πτώση της μπορούσε να αποφευχθεί. Ο Δήμος έπρεπε να κάνει έλεγχο ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στην κατάσταση της γέφυρας και να πάρει μέτρα συντήρησης και προστασίας της, ακόμη και με περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων.
  2. Η Καβάλα έχει ανάγκη από σύγχρονες οδικές και άλλες τεχνικές υποδομές. Έχουμε μείνει πολύ πίσω…
  3. Χρήματα για έργα υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει ωριμότητα μελετών και έργων και φυσικά συστηματική διεκδίκηση.

 

Βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση συνοψίζονται στα εξής:

 

  1. Ο Δήμος πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια για άμεση λύση με αμφιδρόμηση της παραλιακής οδού στο Κάτω Νοσοκομείο.

 

  1. Η πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να οδηγήσει σε μία ολοκληρωμένη πρόταση για το τι μπορεί να γίνει με τη γέφυρα.

 

  1. Η Περιμετρική είναι πλέον κεντρικής σημασίας για την πόλη της Καβάλας όχι μόνο για λόγους κυκλοφοριακούς και λειτουργικούς, αλλά και για λόγους πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει την ολοκλήρωση των μελετών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

 

  1. Τίθεται πλέον η αναγκαιότητα για την κατασκευή μίας περιμετρικής οδού στο Παληό, για λόγους κυκλοφοριακούς και ιδιαίτερα για λόγους πολιτικής προστασίας, η οποία πρέπει να συνδεθεί με την Εγνατία οδό.

 

  1. Είναι εντελώς αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελέγχου και βελτιώσεων των υποδομών στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Δήμου, που θα μειώσει τον κίνδυνο ατυχημάτων: τακτικές συντηρήσεις, κατάσταση οδοστρώματος, στατική επάρκεια, λακκούβες, στηθαία, μπαριέρες, πινακίδες, φωτισμός κ.ά. Ειδικότερη αναφορά έγινε για την κατάσταση της γέφυρας στο σημείο “Ντιπ” της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (λίγο μετά το Κάτω Νοσοκομείο).

 

  1. Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος απαιτεί νέες θέσεις στάθμευσης και παρεμβάσεις – αναπλάσεις στο κέντρο της Καβάλας, ιδιαίτερα στην περιοχή των δύο κεντρικών πλατειών Ελευθερίας και Καπνεργάτη.

 

  1. Πρέπει να μπει σε προτεραιότητα η επανάχρηση των εγκαταλειμμένων ακινήτων που επηρεάζουν άμεσα το κυκλοφοριακό και γενικότερα την καθημερινή λειτουργία της πόλης.

 

  1. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί η μεταφορά εκτός αστικού κέντρου υπηρεσιών που επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό (π.χ. Τελωνείο).

 

  1. Είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να γίνει νέα κυκλοφοριακή μελέτη.

 

  1. Επίσης, είναι απολύτως αναγκαίο και επείγον να προχωρήσει ένα νέο σύγχρονο Σχέδιο Πόλης.

 

  1. Είναι σημαντική για ολόκληρο το Δήμο η συνολική ωρίμανση της οδικής σύνδεσης Καβάλα – Δράμα ως τμήμα του έργου του οδικού άξονα Ε61 Καβάλα-Δράμα-Σέρρες (που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Δήμου, της πόλης της Καβάλας και του εμπορικού λιμανιού). Εξίσου σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

 

Τα παραπάνω συμπεράσματα και προτάσεις συνοψίζουν όσα κατέθεσαν οι εισηγητές, αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες με παρεμβάσεις τους, καθώς και όσα κατέθεσε ως πρόταση της δημοτικής παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ο υποψήφιος Δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος.

 

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Μάκης Παπαδόπουλος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες και φορείς του τόπου να συμπράξουν από κοινού, ώστε η Καβάλα να διεκδικήσει με ενότητα και δυναμικά:

α) τη γρήγορη αποκατάσταση της γέφυρας, για να επανέλθει η κανονικότητα στην πόλη,

β) την ολοκλήρωση των υποδομών της Καβάλας, που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου πατήρ-Φίλιππος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Περιφερειακός Σύμβουλος Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμος Τουλκίδης, ο τέως δήμαρχος Καβάλας, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κωστής Σιμιτσής, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μαυρίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Φιλιππίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Φιλίππων με την παράταξη Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Σπύρος Προυσαεύς, ο τέως Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος, ο πρώην Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Κατσιμίγας, ο Αντιδήμαρχος Θάσου Χαράλαμπος Πεταμίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Γιάννης Χαλεπιάδης, ο καθηγητής του ΤΕΙ και Διευθυντής του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής Δημήτρης Πογαρίδης, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Στάθης Εριφυλλίδης και ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων Λευτέρης Κωταΐδης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Σταύρος Κυβράκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Καβάλας και Προϊστάμενος Τμήματος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Κώστας Κουνάκος, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Κώστας Παπακοσμάς, οι πρώην Αντιδήμαρχοι Καβάλας Τάσος Κακουλίδης (και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ) και Νίκος Κούτρας, ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καρυπίδης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φιλίππων Παναγιώτης Ιγνατιάδης, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Καβάλας Κατερίνα Πετράκη, η Γεν. Γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Ρούλα Καραβασίλη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Καβάλας Γιάννης Βοΐδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Περιγιαλίου Άρης Κουμουσίδης, ο Πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννης Βύζικας, ο Πρόεδρος του αθλητικού σωματείου «Λύκοι» Βασίλης Κούτλας, όπως και απλοί συμπολίτες μας.

Δελτίο τύπου

 

 

Διαβάστε επίσης