• 29 Μαρτίου 2024,

Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξήθηκαν σε 4 τα κρούσματα στην ΑΜΘ – 2 στο Ν.Καβάλας

 Ιός Δυτικού Νείλου: Αυξήθηκαν σε 4 τα κρούσματα στην ΑΜΘ – 2 στο Ν.Καβάλας

Τα 19 φτάνουν πλέον τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου στη χώρα, ενώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ κατανέμονται 4 . – Τα 2 αφορούν τον δήμο Τοπείρου και ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, ενώ τα άλλα 2 αφορούν τον δήμο Νέστου στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της περιόδου 2020, μέχρι τις 06/08/2020 (ώρα 14.00), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί δεκαεννέα (19) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δεκαπέντε (15) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τέσσερα (4) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Έχουν καταγραφεί δύο (2) θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό σε ασθενείς ηλικίας άνω των 80 ετών, με υποκείμενα νοσήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

Την περίοδο 2020, μέχρι τις 06/08/2020, έχουν καταγραφεί δεκαεννέα (19) κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καρδίτσας, Σερρών, Πιερίας, Ανατολικής Αττικής, Καβάλας και Λάρισας.

Θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα.


πηγή:xanthinea.gr

Διαβάστε επίσης