Ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το απόγευμα η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε κτίριο του στρατοπέδου Ασημακοπούλου, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό απρόοπτο. Όλα έγιναν ήσυχα, όχι γρήγορα. Οι αποσκευές, τα προσωπικά είδη των προσφύγων αποδείχθηκαν πρόβλημα κι έτσι ενώ ήταν εύκολο να μετακινηθούν 170 άνθρωποι δεν ήταν επίσης εύκολο να μεταφερθεί ότι τους αφορούσε. Αυτό που τους απέμεινε ως προσωπική περιουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε καταμέτρηση των προσφύγων, βρέθηκαν περίπου 170! Νούμερο ιδιαίτερα μικρό σύμφωνα με τα γενικότερα δεδομένα. Από αυτούς περίπου 10-15 θα φύγουν την προσεχή Δευτέρα ώστε μέσω του ΟΗΕ να εγκατασταθούν σε καλύτερες συνθήκες μάλλον στη Θεσσαλονίκη. Όλη η επιχείρηση της μεταστέγασης έγινε κάτω από την παρακολούθηση της αστυνομίας πλην όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση ή διαμαρτυρία. Με εξαίρεση την γενικότερη καθυστέρηση, τίποτα άλλο αξιόλογο δεν παρατηρήθηκε.
Οι πρόσφυγες μεταστεγάστηκαν μαζί με τα αντίσκηνα τους. Με τη διαφορά ότι αυτά στήθηκαν μέσα στο μεγάλο κτίριο, στο οποίο έγιναν παρεμβάσεις. Η κυριότερη αφορά την στέγη του, η οποία αποκαταστάθηκε ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την επόμενη βροχή. Γενική είναι η εντύπωση ότι από πλευράς ζέστης οι συνθήκες είναι περίπου ίδιες με τον χώρο φιλοξενίας στο Εσκί Καπού. Εντός του στρατοπέδου ωστόσο θα έχουν καλύτερη προφύλαξη από το Φθινοπωρινά και Χειμερινά φαινόμενα. Στο δεύτερο ας πούμε ανακαινισμένο κτίριο θα βρίσκονται εθελοντές και ΜΚΟ. Βρύσες υπάρχουν κι είναι υπαίθριες ενώ οι τουαλέτες είναι πάλι χημικές.
Έφτασε η ώρα της προσφυγικής μετεγκατάστασης
Από ώρα σε ώρα αναμένονταν το πρωί της Παρασκευής η μετεγκατάσταση των προσφύγων, οι οποίοι από τον περασμένο Απρίλιο διέμεναν στον καταυλισμό του Εσκί Καπού. Ο αριθμός των ατόμων που θα μεταφέρονταν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω διότι τη Δευτέρα θα αναχωρήσουν για την κεντρική Ευρώπη 15 – 20 πρόσφυγες ακόμη. Στη διαδικασία της μεταστέγασης επρόκειτο να βοηθήσουν και εθελοντές.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής, η Άννα Γιοβανιού των Γιατρών του Κόσμου μας ενημέρωσε ότι τα πάντα ήταν έτοιμα για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, που θα είναι λιγότεροι λόγω των αναχωρήσεων της επόμενης εβδομάδας. Η βασική και μεγαλύτερη διαφορά των δύο χώρων είναι η στέγαση που εξασφαλίζεται στο στρατόπεδο. Η κινητή ιατρική μονάδα θα επιστραφεί στην περιφέρεια όπου ανήκει με τις θερμές ευχαριστίες των Γιατρών του Κόσμου προς τα στελέχη της αυτοδιοίκησης που διευκόλυναν την παροχή ιατρικής κάλυψης στους πρόσφυγες.
Στα κτήρια όπου θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες θα λειτουργούν επίσης τα γραφεία του στρατού, ο χώρος σίτισης, ενώ σε κοντέϊνερ θα στεγαστεί η υπηρεσία της Ύπατης Αρμοστείας. ΜΚΟ υποσχέθηκαν ότι θα δημιουργήσουν παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία χώρου προοριζόμενου για τις γυναίκες. Έχουν ήδη τοποθετηθεί συρματοπλέγματα προκειμένου να προφυλάσσονται τα υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας αλλά κι εκείνα που έχουν κατασχεθεί.
Στο ερώτημα εάν συμμερίζεται τους φόβους των κατοίκων της περιοχής για υποβάθμιση του Περιγιαλίου λόγω φιλοξενίας των προσφύγων, η Άννα Γιοβανιού μας απάντησε: «Ζούμε μ’ αυτούς τους ανθρώπους από τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για οικογενειάρχες με μικρά παιδιά. Αντιλαμβάνομαι το αίτημα να βρίσκεται η δομή σε σημείο εκτός πόλης, διότι μόνο στην Καβάλα ο χώρος διαμονής των προσφύγων βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Οι φιλοξενούμενοι όμως είναι φιλήσυχοι οικογενειάρχες, άρα κανένας φόβος δε θα πρέπει να υφίσταται.
Επιπλέον, καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι μετακινούνται στην Καβάλα για τα ψώνια τους και κολυμπούν στην ακτή του Περιγιαλίου. Κανένα δυσάρεστο περιστατικό δεν έχει σημειωθεί έως σήμερα. Κοντολογίς, για τα συγκεκριμένα άτομα δεν τίθεται ζήτημα φόβου ειδικά εάν υπολογισθεί ότι οι μισοί εξ αυτών είναι παιδιά. Ωστόσο δεν είμαι σε θέση να εγγυηθώ κάτι ανάλογο σε περίπτωση που έρθουν νέοι πρόσφυγες.
Να θυμίσω ότι στην πορεία των μηνών και κατά τη διάρκεια των μετεγκαταστάσεων ο αριθμός των προσφύγων μειώνονταν από 1.350 άτομα σε 185 και θα συνεχίσει να μειώνεται. Ομοίως μειώνεται και ο αριθμός στη Δράμα, ενώ στις Σέρρες μεταφέρθηκαν πρόσφυγες από την Νέα Καβάλα Κιλκίς».