Ηρεμία στο εργοστάσιο

 Ηρεμία στο εργοστάσιο

Ήρεμο ήταν το Σαββατοκύριακο στο εργοστάσιο των λιπασμάτων. Τα επεισόδια δεν συνεχίστηκαν, η δυτική πύλη εξυπηρέτησε χωρίς απρόοπτα όσους επιθυμούν να εργάζονται. Ρόλο έπαιξε η σύσκεψη φορέων του Σαββάτου κι εντύπωση που δημιουργείται, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ελπίδες να βρεθεί λύση. Κανείς δεν είναι σίγουρος ότι έτσι θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ίσως πρόκειται για μια γενικότερη κατάσταση αναμονής. Στη σύσκεψη του Σαββάτου οι φορείς ζήτησαν από το σωματείο να μην γίνονται επεισόδια. Χθες το σωματείο συνάντησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Περίεργες μεσολαβητικές –είναι;- πρωτοβουλίες φέρονται να είναι σε εξέλιξη από χθες.

Σε καλό κλίμα η σύσκεψη για τη ΒΦΛ

Περισσότερο από 2,5 ώρες διήρκεσε το Σάββατο το πρωί, η σύσκεψη που διοργάνωσε η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων κι επεισοδίων που σημειώνονται σχετικά με το πρόβλημα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Παρά το ότι το δελτίο τύπου που ακολούθησε ήταν σε γενικές γραμμές αόριστο, οι τοπικοί παράγοντες συμφώνησαν να στείλουν επιστολή σε κάθε εμπλεκόμενο, με την οποία θα εκφράζουν την ανησυχία τους. Η επιστολή έχει παραλήπτη και τη διοίκηση της εταιρίας. Όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη συμφώνησαν στο ότι δεν πρέπει να γίνονται επεισόδια, γι΄ αυτό και ζήτησαν από το σωματείο να είναι πιο προσεκτικό.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου απάντησε ότι υπάρχει πρόκληση, από την άλλη πλευρά για να γίνονται σκόπιμα τα επεισόδια. «Ακόμη και σ΄ αυτή την περίπτωση πρέπει να συγκρατείστε και να μην γίνονται επεισόδια», είπαν όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι είναι τώρα πιο πιθανή η εξεύρεση λύσης, ωριμάζει με λίγα λόγια οι συνθήκες και στην κυβέρνηση .Κανείς όμως δε μπορεί να προβλέψει – κι αυτό είναι πραγματικά πρόβλημα – πότε ακριβώς θα υλοποιηθεί ή θα επιτευχθεί λύση ή συμφωνία. Υπάρχουν συγκεκριμένα πια υπονοούμενα, από κυβερνητικούς βουλευτές για κυβερνητική δράση. Στο σημείο αυτό οι Μορφίδης – Εμμανουηλίδης – Παπαφιλίππου είναι  πολύ προσεκτικοί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη σύσκεψη, ειδικά οι Νίκος Παναγιωτόπουλος – Τάκης Εμμανουηλίδης ζήτησαν από το σωματείο να μην γίνονται επεισόδια, «όσο κι αν σας προκαλούν» τους είπαν χαρακτηριστικά.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να είπαν στη σύσκεψη η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών: «Οι λύσεις θέλουν το χρόνο τους. Δημιουργήθηκε δρόμος για την επίλυση του προβλήματος. Η ΒΦΛ είναι πολιτική υπόθεση, αφού αφορά την εθνική οικονομία και η λειτουργία της το ίδιο. Γίνονται όλες οι ενέργειες για να δοθεί λύση. Είναι κρίσιμο το χρονικό διάστημα που διανύουμε, πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή. Δε μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα».

Στο δεύτερο μέρος της σύσκεψης το σωματείο αποχώρησε. Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν μεταξύ τους, για λίγη ακόμη ώρα, στη συνέχεια διαπραγματεύτηκαν κείμενο – δελτίο τύπου, που εκδόθηκε αμέσως μετά.

Οι δηλώσεις που έκανε βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο κ. Βογιατζίδης δεν μας φώτισαν ιδιαίτερα. Φάνηκε το σωματείο τουλάχιστον στη δημόσια τοποθέτησή του να μην έγινε σοφότερο από τη σύσκεψη αυτή, ούτε πιο αισιόδοξο. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι δηλώσεις του κ. Βογιατζίδη.

Την Κυριακή το Σωματείο είχε νέο ραντεβού μόνο με το Ν. Παναγιωτόπουλο. Την Κυριακή το πρωί το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου συνεδρίασε στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.

Στην έναρξη της σύσκεψης, βρίσκονταν μεταξύ αυτών που επρόκειτο να λάβουν μέρος και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανόλης Κελαϊδάκης. Η Δήμαρχος του ζήτησε ν΄ αποχωρήσει κι αυτός ενοχλήθηκε. Παρόλα αυτά υπάκουσε. Με τον ίδιο τρόπο βγήκε από τη σύσκεψη και ο Θέμης Καλπακίδης, Πρόεδρος των αγροτών του Δήμου Καβάλας, ενώ το ΠΑΜΕ εκπροσωπήθηκε από τον Αναγνώστη Καραμπατζάκη, που έκανε παράσταση στη σύσκεψη και φυσικά δεν έλαβε μέρος σε αυτήν.

Το δελτίο τύπου είναι το ακόλουθο:

Ύστερα από πρόσκληση της Δημάρχου Καβάλας κ. Δήμητρας Τσανάκα συνήλθαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το Σάββατο 30/07/2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ι.Μ. Φ.Ν.Θ κ. Προκόπιος, η Δήμαρχος Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, οι Βουλευτές του Νομού, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Καβάλας και Νέστου και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες ενέργειες σχετικά με το ζήτημα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Στη συζήτηση παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου των εργαζομένων καθώς και ο εκπρόσωπος του Σωματείου των Συνταξιούχων της Β.Φ.Λ. οι οποίοι και ανέπτυξαν τις απόψεις τους και τα αιτήματά τους και στη συνέχεια αποχώρησαν από την αίθουσα.

Οι παριστάμενοι εξέφρασαν όλοι την έντονη ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη αντιδικία εργοδοσίας – εργαζομένων και τις επιπτώσεις της στη κοινωνία της Καβάλας μετά και τα πρόσφατα μεμονωμένα αλλά εξαιρετικά ανησυχητικά επεισόδια.

Αποφάσισαν να εντείνουν τις ενέργειές τους προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να επιλυθεί τάχιστα το προκύψαν πρόβλημα στη Βιομηχανία Λιπασμάτων και το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει πλήρως με ομαλότητα, ασφάλεια, εργασιακή ειρήνη και με όλους τους εργαζομένους του.

Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν σύνεση, υπευθυνότητα και ψυχραιμία για να αποφευχθούν συμβάντα που δυναμιτίζουν περαιτέρω την κοινωνική ειρήνη της πόλης μας και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος οικογενειών συμπολιτών μας.

Τέλος καλούν την εργοδοσία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα  για την συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου με ασφάλεια τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Διαβάστε επίσης