• 10 Μαΐου 2024,

Πρεμιέρα το Νοέμβριο για το νέο έργο του Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

 Πρεμιέρα το Νοέμβριο για το νέο έργο του Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη

 

 

Τα ευχάριστα νέα για το θεατρικό συγγραφικό δίδυμο του Αντώνη και του Κωνσταντίνου Κούφαλη βρίσκονται αναρτημένα στο Facebook. Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος για το προσφυγικό που θα διοργανώσει το φθινόπωρο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Δημήτρης Μυλωνάς θα παρουσιάσει στη σκηνή το ολοκαίνουργιο έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, έργο – ανάθεση από το θέατρο στο επιτυχημένο συγγραφικό δίδυμο.

Τίτλος του, «Το ψωμί της Νινευί». Η υπόθεσή του διαδραματίζεται στη Γερμανία και αφορά στην ιστορία δυο Ιρακινών προσφύγων που καταφεύγουν για να ζήσουν στη χώρα. Επί σκηνής θα δούμε να πρωταγωνιστούν στην παράσταση, που θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο, τη Λήδα Πρωτοψάλτη και το Σταύρο Ζαλμά.

Πολύ νέος σκηνοθέτης στην ελληνική θεατρική σκηνή ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ είδε το άστρο του να φωτίζεται με τα «Γράμματα αγάπης στον Στάλιν» του Χουάν Μαγιόργκα μια από τις πιο τολμηρές παραστάσεις της τελευταίας τριετίας. Τόμ Στόππαρντ στην συνέχεια (Ο Ρόζενγκραντζ και ο Γκίλντερστερν είναι νεκροί) και φυσική κατάληξη στο Εθνικό Θέατρο με το «Καγκουρό» του Βασίλη Κατσικονούρη, μια εξαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση ενός σύγχρονου ελληνικού κειμένου. Πανόραμα Τσέχωφ και Τζο Όρτον για τη συνέχεια σε ανεξάρτητες ευέλικτες παραγωγές. Μαθητής του Στάθη Λιβαθινού, παιδί της Πειραματικής, με μια πορεία ιδιαίτερη στην υποκριτική, στρέφεται τα τελευταία χρόνια εύστοχα και τολμηρά στη σκηνοθεσία και τώρα αναλαμβάνει το «Το ψωμί της Νινευί», το καινούργιο έργο των αδελφών Κούφαλη για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Με τη Λήδα Πρωτοψάλτη και το Σταύρο Ζαλμά σε έναν εξοντωτικό υποκριτικό αγώνα.

Για το έργο των αδελφών Κούφαλη, ο Δημήτρης Μυλωνάς σημειώνει:

«100 χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ένα τεράστιας ιστορικής, πολιτιστικής αλλά και αισθητικής σημασίας θέατρο, φιλοξένησε στην πλατεία και τα θεωρεία του Μικρασιάτες πρόσφυγες. Σήμερα, εν έτει 2016, φιλοξενεί, επί σκηνής αυτήν τη φορά, «Το ψωμί της Νινευί» των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, ένα έργο για τους πρόσφυγες.

Μακριά από οποιαδήποτε διάθεση «επετειακή» ή εύκολης «επικαιροποίησης» μίας βαθύτατης πληγής που έχει αποκτήσει παγκόσμια χαρακτηριστικά, οι δύο πολύ άξιοι δημιουργοί συνδιαλέγονται με ευαισθησία με το σήμερα και παραδίδουν ένα κείμενο που ενώ αντλεί από την εποχή μας, ταυτόχρονα την ξεπερνά.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που τόσο οι Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Νίκος Διαμαντής με εμπιστεύτηκαν και με έκαναν μάρτυρα στη γένεση αλλά και στη δημιουργία ενός τόσο δυνατού σύγχρονου έργου. Η χαρά και η τιμή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν το έργο αυτό παίρνει φωνή, σάρκα και οστά από δύο σπουδαίους ηθοποιούς, τη Λήδα Πρωτοψάλτη και τον Σταύρο Ζαλμά.

Το προσφυγικό δεν είναι νούμερα και στατιστικές αλλά εκατομμύρια ιστορίες, τραγικές, συγκινητικές ακόμα και κωμικές με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και την ανεξάντλητη δύναμή του για επιβίωση. Εμείς θα ασχοληθούμε με 2 από τις εκατομμύρια αυτές ιστορίες, 2 ιστορίες που θα μπορούσαν να είναι της φαντασίας μας ή και όχι-πόσο τελικά σημασία έχει;»

Διαβάστε επίσης