• 18 Απριλίου 2024,

Ίσαλος, το πρώτο Θασίτικο ούζο

 Ίσαλος, το πρώτο Θασίτικο ούζο

Λίγο έξω από τον Λιμένα στον δρόμο για την Παναγία τρεις νέοι άνθρωποι ο Παναγιώτης Χατζηγεωργίου , ο Μανώλης Πιτέλης και ο Κυριάκος Λεωνίδου αποφάσισαν να στεγάσουν τις ανησυχίες τους τα όνειρα τους  και την αγάπη τους για τα αποστάγματα στο μικρό αποστακτήριο  που έστησαν με μεράκι και προσωπική εργασία .Πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε τη λειτουργία της η Ποτοποιία Θάσου με την δημιουργία δυο αποσταγμάτων με τον διακριτικό τίτλο «Ίσαλος».

Στον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα  του  αποστακτηρίου παραμένουν για ώρες η ζεστή αλκοόλη μαζί με το νερό , τους σπόρους , τα αρωματικά βότανα και τον γλυκάνισο, στη συνέχεια το μείγμα αποστάζετε αργά-αργά και προσεκτικά . Όταν η απόσταξη ολοκληρωθεί επιλέγεται
 «η καρδιά» η οποία πριν καταλήξει στις φιάλες, αραιώνεται με μαλακό νερό που προέρχεται από τις  πηγές της Θάσου ώστε το ούζο να αποκτήσει τον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό. Αυτή είναι η ιεροτελεστία της απόσταξης που ακολουθείτε στον παραδοσιακό χάλκινο άμβυκα της ποτοποιίας Θάσου .

Το ούζο «Ίσαλος» (αλκοόλ 40%vol) αποστάζεται στον χάλκινο άμβυκα με την προσθήκη νερού , γλυκάνισου , μάραθου και χωρίς πρόσθετα ζάχαρης . Είναι ένα ούζο με κομψό χαρακτήρα, απαλό και  φινετσάτο που προσφέρει γλυκές νότες γλυκάνισου . Το ούζο «Ίσαλος» (αλκοόλ 42%vol) είναι ένα «προϊόν αποστάξεως 100%» με έντονη προσωπικότητα , ιδανικό γι΄ αυτούς που εκτιμούν την ειλικρινή αξία  της ολοκληρωτικής απόσταξης του ούζου . Να συμπληρώσουμε πως ωριμάζει στη δεξαμενή για ένα μήνα .

Μόλις  το ούζο «Ίσαλος» αναμειχθεί με νερό αμέσως  θολώνει, γιατί τα αιθέρια έλαια των αρωματικών συστατικών (γλυκάνισος, μάραθος κλπ) που αλλιώς ονομάζονται τερπένια, διαλύονται με το νερό και δίνουν το λευκό-θολό χρώμα. Στα τερπένια οφείλεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση του ούζου.

Τo ούζo της ποτοποιίας «Ίσαλος» μπορείτε να τo συνδυάσετε με μια ευρεία παλέτα γεύσεων , από τον ταπεινό γάβρο και τη σαρδέλα μέχρι την σκορπίνα , το φαγκρί και την τσιπούρα . Αγαπάει όμως παθιασμένα όλα τα θαλασσινά , τα μύδια και τα μπλε καβούρια της Κεραμωτής , τους τηγανιτούς μεζέδες, τα τουρσιά , τα αλίπαστα και  τις πικάντικες σαλάτες (τυροσαλάτα ,τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα) . Στην υγειά σας με το πρώτο Θασίτικο ούζο !!!

Tips : Ποτοποιία Θάσου( Thassos Distillery), Λιμένας-Θάσου , τηλ παραγγελιών : 697 409 4924

(Κείμενο του Στάθη Χαρπαντίδη)

Διαβάστε επίσης