• 19 Μαΐου 2024,

Ίσως χρωστάς μία επανάσταση

 Ίσως χρωστάς μία επανάσταση

 

 

Οι έφηβοι είναι ο εφιάλτης των γονιών και οι γονείς είναι ο εφιάλτης των εφήβων.

Στην εφηβεία σε μεγάλο βαθμό ο γονιός μοιάζει να «πληρώνει τον λογαριασμό» όλης της προηγούμενης πορείας της σχέσης του με το παιδί του, από την ημέρα της γέννησής του και έπειτα.

Στην πραγματικότητα, καθόλη την πορεία ωρίμανσης των παιδιών, αυτά  περνούν από «εφηβείες», δηλαδή περιόδους απότομου μεγαλώματος με χαρακτηριστικές συμπεριφορές αντίδρασης και επαναστατικότητας. Αλλά μέσα στο πλαίσιο της νομιμοφροσύνης που διατηρούν τα μικρά παιδιά προς τους γονείς, αυτές γίνονται λιγότερο έως καθόλου αισθητές.

Στην εφηβεία όμως γίνονται πλέον φλέγοντα τα ζητήματα της αυτονόμησης και τα αιτήματα για ελευθερία στις κινήσεις και τις επιλογές από την πλευρά των παιδιών γίνονται περισσότερα και εντονότερα.

Τότε λοιπόν αντιλαμβάνεται πιο ξεκάθαρα ο γονιός ποιες διαδικασίες επικοινωνίας έχει χτίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη με τα παιδιά του και πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές και πόσο η ποιότητα της σχέσης του με το παιδί του τα προηγούμενα χρόνια έχει επιτρέψει την ισορροπημένη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών του.

Με αυτό το κριτήριο μπορούμε να χωρίσουμε τους γονείς σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Τους γονείς που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν την ικανότητα (ή την απέκτησαν και την καλλιέργησαν στην πορεία με αφορμή τα παιδιά τους) να συν- επαναστατούν με τα παιδιά τους. Δηλαδή να αλλάζουν μαζί τους, να αμφισβητούν την ίδια τους την «αυθεντία», να επαναπροσδιορίζουν το ρόλο και τη στάση τους και να διαπραγματεύονται, εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτοί οι γονείς έχουν τώρα τέτοιους επαναστάτες στο σπίτι τους. Επαναστάτες με αιτία, στρατηγικές και σκοπό.

Αυτοί που προσπάθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ή να έχουν τον απόλυτο έλεγχο στη σχέση τους με τα παιδιά τους ή αντιθέτως πειραματίστηκαν με το να μη συμμετέχουν ενεργά στη σχέση τους με αυτά, τώρα αρχίζουν και νιώθουν αμήχανοι μπροστά σε ακραίες συμπεριφορές ή ψυχικά συμπτώματα, που μοιάζουν παράλογα και φοβερά. Έχουν επαναστάτες «χωρίς αιτία».

Σε αυτούς τους τελευταίους που φτάνουν στο γραφείο του ψυχολόγου αναζητώντας βοήθεια, λέω ότι χρωστάνε στον εαυτό τους και στα παιδιά τους μιαν επανάσταση.

 

Σοφία Κατερινάκη

Ψυχολόγος

Ομόνοιας 99- τηλ. 6946336522

Διαβάστε επίσης