Ιστορική απόφαση: 4 σταθμοί διανομής οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα

 Ιστορική απόφαση:  4 σταθμοί διανομής οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα

Ιστορική είναι η απόφαση που έλαβε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας σε συνεδρίαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Έδωσε προέγκριση, με επιφύλαξη για αναλυτικότερη ενημέρωση, στο αίτημα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε. (ΔΕΔΑ)  για την παραχώρηση εκτάσεων στα οποία αυτή θα κατασκευάσει 4 σταθμούς διανομής φυσικού αερίου. Οι σταθμοί θα ενταχθούν στο γνωστό έργο οικιακού φυσικού αερίου στην Καβάλα, το οποίο η ΔΕΔΑ ωριμάζει για να δημοπρατήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Είναι το έργο κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των 5 νομών της ΑΜΘ. Σημειώνουμε ότι οι 4 πόλεις (Αλεξανδρούπολη- Κομοτηνή- Ξάνθη και Δράμα) διαθέτουν βασική αρτηρία (δίκτυο) ενώ η Καβάλα δεν έχει την παραμικρή υποδομή.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας (το θέμα ήταν έκτακτο) αναφέρει ότι εγκρίνεται ομόφωνα η εγκατάσταση σταθμών διανομής φυσικού αερίου στις περιοχές –οδούς Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και Θάσου, Θράκης και Μενάνδρου, Αστεριάδη και Ομονοίας. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στο Περιγιάλι. Το δεύτερο στο Βύρωνα και το τρίτο όπου θα γίνουν δύο σταθμοί διανομής φυσικού αερίου δίπλα και απέναντι από το κλειστό γυμναστήριο των Ποταμουδίων.

Με αυτήν την ευκαιρία η ΔΕΔΑ διαψεύδει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες μελέτη για το οικιακό φυσικό αέριο υπάρχει μόνο για τη συνοικία του Περιγιαλίου. Ισχυρίζεται ότι το έργο δεν έχει μελετηθεί καθόλου για την Καβάλα. Η αναλυτική μελέτη (μελέτη εφαρμογής) περιλαμβάνεται στο έργο της κατασκευής του δικτύου. Προγραμματίζεται δε ο διαγωνισμός με τέτοιον τρόπο που ο ανάδοχος κατασκευής του δικτύου στη Δράμα θα το αναλάβει και για την Καβάλα. Από την άλλη πλευρά η ΔΕΔΑ ανησυχεί γιατί σε αντίθεση με όλες τις άλλες πόλεις της ΑΜΘ, το υπέδαφος στην Καβάλα είναι πετρώδες. Άρα το έργο θα είναι δυσκολότερο. Σε αυτό περιλαμβάνεται το Νοσοκομείο και το ΤΕΙ αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει πρόβλεψη για το Παληό. Το φυσικό αέριο θα έρθει στην Καβάλα από ανατολικά, με χαλύβδινο δίκτυο ως τον πρώτο σταθμό διανομής (Περιγιάλι). Στη συνέχεια το δίκτυο θα αποτελείται από πλαστικούς αγωγούς.

Διαβάστε επίσης