• 19 Μαΐου 2024,

Κ. Μπαντίκος: «Η συγχώνευση θα είναι για το καλό των δύο νηπιαγωγείων»

 Κ. Μπαντίκος: «Η συγχώνευση θα είναι για το καλό των δύο νηπιαγωγείων»

Μπόλικη συζήτηση έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη συγχώνευση του 18ου και 21ου νηπιαγωγείου, μια πρόταση της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του προϊσταμένου Κώστα Μπαντίκου. Είναι γνωστό πως συγκεκριμένη διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο όταν το υπουργείο ζητά από τις κατά τόπους διευθύνσεις να προτείνουν βάσει των συνθηκών τροποποιήσεις – μεταβολές – συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Μιλώντας σχετικά με το θέμα από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Κώστας Μπαντίκος μας εξήγησε: «Εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε με λειτουργικό τρόπο και βάσει των παιδαγωγικών δεδομένων, τις εισηγήσεις των σχολικών συμβούλων αναφορικά με τις περιπτώσεις δημοτικών και νηπιαγωγείων. Επομένως, προβήκαμε σε πρόταση σχετικά με τη συγχώνευση των δύο νηπιαγωγείων καθώς και άλλων, για καθαρά λειτουργικούς λόγους.

Οι συνθήκες με δύο διαφορετικές διευθύνσεις δημιουργεί προβλήματα άρα η ύπαρξη ενός νηπιαγωγείου θα ήταν ευκολότερη λειτουργικά. Ενημερώθηκα ότι το θέμα ανακινήθηκε εκ μέρους των γονέων ενώ άκουσα και πράγματα που δεν ισχύουν. Όπως για παράδειγμα ότι η συγχώνευση θα είναι εις βάρος των παιδιών. Στην περίπτωση ισχύουν συγκεκριμένοι αριθμοί και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία προτείναμε τη συγχώνευση υπό την ονομασία τριθέσιο 18ο νηπιαγωγείο. Επομένως οι θέσεις παραμένουν ως έχουν με τα υφιστάμενα τμήματα.

Μοναδικός λόγος είναι η εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων. Εξάλλου, δεν υπάρχει μονιμότητα σε κάποια δεδομένα αφού η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως εάν οι συνθήκες αλλάξουν κι επιτραπεί κάτι διαφορετικό τότε θα το εισηγηθούμε. Η απόφαση λήφθηκε το Νοέμβριο του 2016 και αφού μετρήσαμε όλα τα δεδομένα που είχαμε στη διάθεσή μας. Τα δύο νηπιαγωγεία συστεγάζονται τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ μεταξύ του 18ου και του 21ου υπάρχει ανισομέρεια, διότι το μεν 18ο διαθέτει 36 εγγεγραμμένους μαθητές και το 21ο έχει 18 εγγεγραμμένους μαθητές.

Υποστηρίζω πως η συγχώνευση θα λειτουργήσει προς όφελος των δύο νηπιαγωγείων. Η δική μας εισήγηση κοινοποιήθηκε στο δήμο Καβάλας αλλά η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο παιδείας. Να θυμίσω ότι το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συμφώνησε με την εισήγηση της υπηρεσίας μας τον περασμένο Νοέμβριο. Όλα τα σχετικά έγγραφα απεστάλησαν στο υπουργείο ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση. Εμείς δε θα αλλάξουμε την εισήγησή μας διότι θεωρούμε ότι ορθά πράξαμε εναρμονιζόμενοι με το πνεύμα της ορθολογικής διαχείρισης.

Επίσης, να επισημάνω ότι τόσο ο σύλλογος εκπαιδευτικών όσο και οι γονείς των μαθητών είχαν ενημερωθεί νωρίτερα. Υπηρεσιακά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε σχετικά με τις αποφάσεις μας για παράδειγμα τους γονείς των μαθητών. Πλησιάζει μάλλον η στιγμή που θα ενημερωθούμε για την απόφαση του υπουργείου παιδείας, αν κι επειδή η απόφαση θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπάρχει ακόμη χρόνος, σε περίπτωση που κάποιοι θελήσουν να απευθυνθούν στους αρμόδιους».

Διαβάστε επίσης