• 16 Απριλίου 2024,

Και δύο ερευνητικά ινστιτούτα στον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας

 Και δύο ερευνητικά ινστιτούτα στον πανεπιστημιακό κόμβο της Καβάλας

Την Παρασκευή γνωστή αθηναϊκή ιστοσελίδα που εξειδικεύεται σε θέματα εκπαίδευσης παρουσίασε σε αποκλειστικότητα το πόρισμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το κείμενο επιβεβαιώνει όλα όσα γνωρίζαμε, τα οποία ενισχύει στο πλαίσιο διαδικασίας που ως γνωστό θα ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν η προαναφερθείσα συγχώνευση θα γίνει νόμος του κράτους.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζει η ιστοσελίδα προβλέπονται ξενόγλωσσα προ-πτυχιακά προγράμματα και στην Καβάλα, γίνεται αναφορά στις σχολές και τα τμήματα του κόμβου Καβάλας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ερευνητικού κέντρου με δύο ερευνητικά ινστιτούτα στην Καβάλα, τα οποία θα έχουν ως αντικείμενα το πετρέλαιο και τον τουρισμό – φιλοξενία.

Στο ίδιο πόρισμα θίγονται ζητήματα διοικητικής οργάνωσης, των ειδικών λογαριασμών που υπάρχουν σε κάθε ίδρυμα και των οργάνων διοίκησης. Προσωρινά θα υπάρχουν μικτά συμβούλια μεταβατικού χαρακτήρα έως ότου η συγχώνευση ολοκληρωθεί. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό, ωστόσο προβλέπονται και στο παρουσιαζόμενο κείμενο, οι σχολές και τα τμήματα του πανεπιστημιακού κόμβου Καβάλας. Η σχολή θετικών επιστημών με το τμήμα φυσικής από την αναδιοργάνωση του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών, το τμήμα χημείας από την αναδιοργάνωση του τμήματος μηχανικών τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και μηχανολόγων – μηχανικών, το τμήμα πληροφορικής από την αναδιοργάνωση του τμήματος μηχανικών πληροφορικής και το τμήμα γεωλογίας.

Επίσης, η σχολή οικονομικών επιστημών και επιχειρηματικών σπουδών με έδρα τη Σίνδο θα έχει τμήμα διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας στην Καβάλα, από την αναδιοργάνωση του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων. Τμήμα λογιστικής – χρηματο-οικονομικής στην Καβάλα. Στη Δράμα θα υπάρξει τμήμα δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος, τμήμα αγροτικής βιοτεχνολογίας και οινολογίας. Επίσης, στη Δράμα θα δημιουργηθεί σχολή γεωτεχνικών επιστημών με τμήμα γεωπονίας και τμήμα επιστήμης & τεχνολογίας τροφίμων.

Το τμήμα νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ που σήμερα έχει έδρα το Διδυμότειχο προτείνεται να ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με όλα τα εμπράγματα δικαιώματα και υποχρεώσεις του. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για τους παράγοντες του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Διαβάστε επίσης