Καλά λόγια για την ομάδα «Βία Stop» από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

 Καλά λόγια για την ομάδα «Βία Stop» από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο χώρο εκδηλώσεων του γενικού νομαρχιακού νοσοκομείου Καβάλας μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση, όχι μόνο για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για τη διακίνηση ανθρώπων. Η ευχάριστη έκπληξη έγινε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου γνωρίστηκε το καλοκαίρι με την ομάδα «Βία Στοπ» της πόλης μας στο πλαίσιο της επιθεώρησης που πραγματοποίησε στο Πρωτοδικείο Καβάλας. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές άρχισε αμέσως. Μάλιστα την Παρασκευή η κ. Δημητρίου μαζί με την ομάδα «Βία Στοπ» συμμετείχαν σε εκδήλωση που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση του Σαββάτου εμπλουτίσθηκε και φιλοξενήθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας. Σύμφωνα με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πόλη και την περιφερειακή ενότητα Καβάλας αποτελεί στολίδι η ομάδα «Βία Στοπ». Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την έχει προτείνει με έγγραφό της προς της Εισαγγελίες όλης της χώρας. Η Ξένη Δημητρίου σημείωσε ότι στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας αγαπά και στηρίζει όχι μόνο τα θύματα αλλά και τους θύτες. Αμφότεροι, τόνισε με νόημα, έχουν την ανάγκη βοήθειας.

Η Ελένη Φώτου, αναφερόμενη στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας του 2017 στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, έκανε λόγο για περίπου 150 με τα οποία ασχολήθηκε η ομάδα «Βία Στοπ». Επεσήμανε ότι τα περιστατικά συγκριτικά με το 2016 ήταν ελαφρώς λιγότερα. Τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας δείχνουν το αντίθετο. Οι υποθέσεις του 2017 ήταν 45 και του 2016 ήταν 30.

Στην εκδήλωση μίλησε και αξιωματικός επικεφαλής του αστυνομικού τμήματος Παγγαίου, όπου επίσης καταγράφεται αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Το αστυνομικό τμήμα Παγγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση καθώς παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση σε καθένα περιστατικό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την αύξηση των καταγγελιών, δήλωσε η Ελένη Φώτου για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Εκπρόσωποι της αστυνομικής διευθύνσεως Καβάλας δεν αρνήθηκαν ότι και γι’ αυτό το θέμα συχνά διαπιστώνεται υπερβολή. Είναι μια άποψη την οποία στηρίζουν κυρίως οι δικηγόροι, που συχνά πρεσβεύουν ότι ένα οικογενειακό επεισόδιο μικρής σημασίας πολλές φορές διογκώνεται σε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και απασχολεί τη δικαιοσύνη.

Παράλληλα με τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας διεξήχθη συζήτηση και για τη διακίνηση ανθρώπων. Ένα πρόβλημα που προσφάτως αφορά και στους πρόσφυγες αλλά και στη διακίνηση γυναικών από κυκλώματα που τις εκδίδουν. Επί του θέματος τοποθετήθηκε Αγγλίδα εισαγγελική λειτουργός που εργάζεται στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Σιώπης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Καβάλας, δικαστές, εφέτες, πρωτοδίκες, οι αστυνομικοί διευθυντές Καβάλας και Κομοτηνής, οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, το νοσοκομείο Καβάλας εκπροσώπησε ο Γιώργος Τσακίρης, ενώ συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου και άλλοι επιστήμονες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου συνομίλησε με όλα τα μέλη της ομάδας «Βία Στοπ», τα οποία κι ενθάρρυνε προκειμένου να συνεχίσουν το έργο τους. Η χώρα μας, είπε η κ. Δημητρίου, χρειάζεται εθελοντές, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι εθελοντές θα πρέπει να είναι και καλοί επαγγελματίες. Εννοώντας ότι θα πρέπει να είναι νομικοί ή σχετικοί με τα θέματα της δικαιοσύνης, ενήμεροι δηλαδή αναφορικά με τα όσα προβλέπει ο νόμος για ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

 

******

Διαβάστε επίσης