Καλή χρονιά για το σταφύλι στην ΚαβάλαΙκανοποιητική ως προς την ποιότητα και την ποσότητα είναι η φετινή παραγωγή σταφυλιών των 45 μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων Λαχανικών Σταφυλιών «Ποιότητα Σύμβολο» στο Ελαιοχώρι Καβάλας.

Καλλιεργούν σουλτανίνα, Κρίμσον και Τόμσον, τα οποία ξεκίνησαν με σχετικά χαμηλή τιμή, αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Μαυρίδης. «Οι τιμές ήταν χαμηλές, γιατί στις αγορές της Ευρώπης υπήρχαν αρκετά σταφύλια από Αίγυπτο, Ιταλία και Ισπανία, αλλά η κατάσταση αποσυμφορίζεται». Η τιμή ήταν 10 σεντς κάτω από πέρυσι.

Ο δυναμικός συνεταιρισμός εξάγει σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, Ιταλία και Πολωνία. Με τους πελάτες τους μετρούν χρόνια συνεργασίας, που έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης. «Οι ποσότητές μας είναι εξασφαλισμένες ότι θα πουληθούν και, μάλιστα, πολλές φορές αγοράζουμε προϊόντα και από μη μέλη για να ικανοποιήσουμε την αγορά, να έχουμε ένα εμπορικό κέρδος που δίνει τη δυνατότητα να καλύπτουμε ορισμένα έξοδα ή να κάνουμε επενδύσεις για την ομάδα μας».

Η τιμή παραγωγού εξαρτάται από την ποικιλία και τη χρονική περίοδο, ξεκινώντας από 75 σεντς για τα ξεσκέπαστα, ενώ τα σκεπαστά πέρυσι ξεπέρασαν το 1 ευρώ.

Πέρυσι, εξήχθησαν 3.000 τόνοι και αντίστοιχο θα είναι το φετινό τονάζ. Ο συνεταιρισμός επενδύει σε φυτεύσεις νέων ποικιλιών με δικαιώματα, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πηγή : ypaithros.gr

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0

MANBIZ
eXTReMe Tracker