• 9 Μαΐου 2024,

«Καλύτερα να άνοιγε το λιανεμπόριο»

 «Καλύτερα να άνοιγε το λιανεμπόριο»

Με αφορμή την επαναλειτουργία των σχολείων από χθες, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου μίλησε στην Πρωινή. Σχολίασε το προαναφερθέν γεγονός ως προς τα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Μίλησε για την αγορά, για την Κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική επιτροπή για τη Θράκη αλλά και για τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη

Ερ.: Σχολιάστε μας για την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Απ.: Η Κυβέρνηση δείχνει για ακόμα μία φορά ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, κάνει βεβιασμένες κινήσεις και συμπεριφέρεται σαν πειραματόζωα γονείς, μαθητές και δασκάλους. Αυτό φαίνεται και από τις ανακοινώσεις γονέων σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα οι οποίες καθοδηγούν τους γονείς ακόμα και να μην στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

Αυτό φαίνεται, επίσης, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις αρχές Σεπτεμβρίου ή ακόμα και από το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Η τακτική της ήταν «βλέποντας και κάνοντας», και ποντάροντας στην ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει δεύτερο κύμα δεν ενίσχυσε τα σχολεία μας ούτε με δασκάλους, ούτε με επιπλέον αίθουσες, ούτε φρόντισε να μπορεί να γίνει ασφαλής επανεκκίνηση των σχολείων.

Δυστυχώς, προβλέπεται από τους ειδικούς και τρίτο κύμα πανδημίας. Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος άλλωστε είναι οι μήνες που και οι εποχιακές γρίπες είναι σε έξαρση.

Ερ. : Άρα εσείς λέτε ότι δεν έπρεπε να ανοίξουν τα δημοτικά.

Απ.: Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά τηρώντας κάποιους κανόνες. Και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Ερ.: Να πούμε για την αγορά, η οποία έχει τουλάχιστον μία βδομάδα μπροστά της εντελώς κλειστή.

Απ.: Το λιανεμπόριο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και θα το συνδυάσω και με το προηγούμενο θέμα. Καλύτερα να άνοιγε το λιανεμπόριο και οι γονείς τα μαγαζιά τους, ώστε να μπορέσουν να ανακάμψουν οικονομικά. Δυστυχώς, εκπέμπουν SOS οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλα τα συνδικαλιστικά τους όργανα έχουν βγάλει ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης.

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε με το click away και το νέο lockdown. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 50% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύουν με λουκέτο.  Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος, πρέπει να ενισχυθεί.

Ερ.: Λέτε ότι πρέπει να κινηθεί επειγόντως η αγορά.

Απ.: Το να μπορέσει να ανοίξει η αγορά με 1-2 πελάτες σε κάθε κατάστημα, τηρώντας τα μέτρα και με σοβαρούς ελέγχους, νομίζω είναι η μοναδική λύση. Δεν αντέχει άλλο η αγορά.

Ερ.: Για τις εκκλησίες που άνοιξαν και έκλεισαν τι έχετε να πείτε;

Απ.: Τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν για όλους. Η Κυβέρνηση έδειξε και σ’ αυτό σημείο ότι άγεται και φέρεται και λαμβάνει αποφάσεις στηριζόμενη σε κανόνες που δεν σχετίζονται με την υγειονομική ασφάλεια.  Οι εικόνες που είδαμε είναι απογοητευτικές και ο μόνος που φταίει είναι η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης.

Ερ.: Ο ανασχηματισμός έγινε ενόψει πρόωρων εκλογών;

Απ.: Έτσι φαίνεται. Η Κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτό τον ανασχηματισμό για να βρει τον κατάλληλο χρόνο, πανδημίας επιτρεπούσης, για να προχωρήσει σε εκλογές. Προφανώς θέλει να ξεφύγει από αυτό που η ίδια δημιούργησε.

Εμείς είμαστε έτοιμοι ακόμα και εκλογές μέσα στην Άνοιξη. Ακούγεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε εκλογές μέσα στο Μάιο, γεγονός απαράδεκτο. Αλλά σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι έτοιμος.

Ερ.: Παρά τον COVID, τα μέτρα και τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης, οι δημοσκοπήσεις επιμένουν σε μία μεγάλη απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τι λέτε;

Απ.: Η πρόθεση ψήφου είναι αδιευκρίνιστη σε ένα μεγάλο ποσοστό. Δεν θα μείνω δημοσκοπήσεις, αλλά θα μείνω στην επαφή μου με τον κόσμο. Όλες οι κοινωνικές ομάδες αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένες από την ασκούμενη πολιτική της ΝΔ.

Οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα κάγκελα λόγω των πολιτικών που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης. Όταν έρθει η ώρα πιστεύω ότι η κοινωνία θα δώσει την ψήφο της σε ένα προοδευτικό κόμμα και ο πυλώνας της προοδευτικής παράταξης αυτή τη στιγμή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επομένως, είμαι βέβαιη ότι ο κόσμος θα πράξει αυτό που τον συμφέρει.

Ερ.: Την περασμένη βδομάδα μίλησε στο ραδιόφωνο μας ο κ. Κατσιμίγας και μας είπε σχετικά με την επιτροπή για τη Θράκη πως απ’όσο γνωρίζει υπάρχει κοινό κείμενο στο οποίο συμφώνησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Απ.: Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη που συμμετέχουμε στην επιτροπή, καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Βασική προϋπόθεση για κοινό κείμενο είναι η αναπτυξιακή προοπτική να αφορά και την Καβάλα και τη Δράμα.

Η ΝΔ φαίνεται αν θέλει να προχωρήσει σε κοινό κείμενο όμως υπάρχουν ζητήματα, όπως αυτό που σας ανέφερα αλλά και προβλήματα στο θεσμικό κομμάτι τα οποία για την ώρα δεν υπάρχει απόλυτη σύγκλιση. Επομένως, δεν υπάρχει κάποιο κοινό κείμενο αυτή τη στιγμή, είναι στόχος. Έχουμε κόκκινες γραμμές τις οποίες αν δεν τις δεχτεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσουμε.

Ερ.: Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ πώς είναι; Υπάρχουν γκρίνιες, τάσεις, προβλήματα;

Απ.: Τάσεις υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Και στη ΝΔ. Αυτό έχει σημασία και είναι η διαφορά μεταξύ των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι ότι σε εμάς όλες οι τάσεις συγκλίνουν σε μία τάση, εκείνη με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι αδιαμφησβήτητος αρχηγός που θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές και εγώ πιστεύω για πολλά χρόνια ακόμα, αφού δεν αμφισβητείται από κανένα. Σε αντίθεση με τη ΝΔ όπου υπάρχουν τάσεις με ονοματεπώνυμα (Σαμαρική, Καραμανλική κτλ.) οι οποίες αμφισβητούν την ίδια την ηγεσία της ΝΔ. Εμείς τέτοια προβλήματα δεν έχουμε.

Ερ: Θα το κάνετε το εμβόλιο;

Απ.: Θα το κάνω όταν έρθει η σειρά μου, ανάλογα με την ηλικία μου. Έχω καιρό ακόμα. Όλοι πρέπει να το κάνουν και μάλιστα σύντομα. Αυτό που γίνεται σήμερα, αυτό το μπάχαλο που από τα 2 εκ. εμβολιασμών έχουμε κάτι χιλιάδες τον μήνα, είναι πολύ επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης