Δηλώσεις Θόδωρου Μουριάδη επί θεμάτων επικαιρότητας- Απ’ το Πολιτιστικό Κέντρο ως το χώρο στάθμευσης της Ροδόπης

 Δηλώσεις Θόδωρου Μουριάδη επί θεμάτων επικαιρότητας- Απ’ το Πολιτιστικό Κέντρο ως το χώρο στάθμευσης της Ροδόπης

Με χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Δήμαρχος κ. Θόδωρος Μουριάδης σχολίασε θέματα όπως η επικείμενη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καβάλας και η διακοπή λειτουργίας της «Ροδόπης».

Οι δηλώσεις Μουριάδη

Ερ: Είναι μια σημαντική στιγμή  όταν θα λειτουργήσει το πολιτιστικό κέντρο, το οποίο  προετοιμάζεται αλλά αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

Απ: Πράγματι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη διότι  όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά τα εκθέματα, οι πίνακες Βαγγή  που υπήρχανε, ήταν μέσα σε κουτιά τα οποία εδώ και χρόνια δεν μπορούσε κανένας να τα δει.

Είχε γίνει η συντήρηση της καπναποθήκης, έγινε το πολιτιστικό κέντρο, είχε ενταχθεί τότε  επί περιόδου του κ. Σιμιτσή, συνεχίστηκε με την κ. Τσανάκα, δεν ξέρω γιατί δεν το στήσανε.  Θα μπορούσανε να το είχανε στήσει. Είχαν γίνει τα πρώτα βήματα και θα μπορούσε να το  είχε «εκμεταλλευτεί» η κ. Τσανάκα και να είχε τελειώσει επί την ημερών της. Αυτό είναι αλήθεια. Ποτέ όμως δεν είναι αργά.

Αυτή τη στιγμή στήνεται και ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύουμε το λαογραφικό μουσείο. Η πινακοθήκη σχεδόν έχει τελειώσει το ίδιο και το μουσείο Βαγγή. Υπολείπονται μόνο οι ενημερωτικές πινακίδες οι οποίες θα μπούνε και φυσικά.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το μουσείο καπνού. Η μελέτη είναι έτοιμη από τη δωρεά που έχει γίνει από το Σύλλογο Καπνεμπόρων Βορείου Ελλάδας.

Υπολείπεται μια μηχανολογική μελέτη.  Επειδή ξέρετε ότι γίνεται ο ιδιώτης τελειώνει πολύ γρήγορα ενώ ότι πάει να κάνει το κράτος ή ο Δήμος αργεί. Αυτό το πράγμα με την απαραίτητη μηχανολογική μελέτη «σέρνεται» ένα χρόνο που  είμαι σε αυτή τη θέση αλλά και τουλάχιστον ένα ακόμη πριν.

Τους είπαμε ότι υπάρχει μηχανολογική μελέτη αλλά θέλουνε καινούρια.  Αυτή έπρεπε να επικαιροποιηθεί. Έχει ανατεθεί αυτή τη στιγμή, γίνεται η επικαιροποίηση της και σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη η μηχανολογική , οπότε θα μπορεί να προχωρήσει πλέον και η έγκριση της για το μουσείο καπνού ούτως ώστε με το καινούριο ΕΣΠΑ να μπορέσουμε να το εντάξουμε για να ολοκληρωθεί.

Ερ: Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι απλά μια μετακόμιση του μουσείου καπνού από εκεί που είναι, θα είναι ένα καινούριο μουσείο καπνού.

Απ: Είναι ένα καινούριο μουσείο καπνού. Είναι πολύ καλή δουλειά. Εγώ έχω δει τα σχέδια, θα είναι κόσμημα για την πόλη το μουσείο αυτό που θα υπάρχει. Καλά κάνει και χαρακτηρίζεται μουσείο γιατί τα μουσεία έχουνε και άλλες προδιαγραφές τα οποία δεν είναι απλώς μια έκθεση.

Έχει προδιαγραφές του υπουργείου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λάβει μέρος και σε προγράμματα και σε διάφορες δράσεις του υπουργείου πολιτισμού.

Ερ: Αν βάζαμε ένα χρονοδιάγραμμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στη θητεία σας, μέχρι να λήξει η θητεία σας;

Απ: Μέσα στη θητεία μου θα είναι. Θα χρειαστώ τη βοήθεια του κ. Μέτιου σε αυτό διότι πρέπει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ο Περιφερειάρχης συμφωνεί βέβαια να γίνει το μουσείο καπνού.

Ερ: Προηγείται μάλλον  και για τον Περιφερειάρχη η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου του Κρηνίδων;

Απ: Υπόσχεση του Περιφερειάρχη είναι ότι θα ενταχθεί κι αυτό το έργο.

Ερ: Πάμε στο δύσκολο θέμα των ημερών με το πάρκινγκ της Ροδόπης. Υπάρχει μια καταγγελία, μια αντίθετη άποψη και μια προσφυγή και στην αποκεντρωμένη και στο διοικητικό δικαστήριο αλλά το πάρκινγκ έκλεισε εν τω μεταξύ.

Απ: Υπάρχει νομοθεσία η οποία λέει ότι πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας. Για το συγκεκριμένο πάρκινγκ, τουλάχιστον μια εικοσαετία από την εποχή του κ. Εριφυλλίδη έχει αλλάξει το πολεοδομικό και έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου με υπόγειο πάρκινγκ. Βασιστήκαν πάνω σε αυτό και όταν λέει υπόγειο πάρκινγκ δεν μπορείς να κάνεις υπαίθριο πάρκινγκ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προσέφυγε ο σύνδεσμος  αυτός ιδιοκτητών υπόγειων πάρκινγκ. Δεν θα μπω στη λογική στις καταγγελίες που γίνανε διότι στην Καβάλα ζούμε και όλοι ξέρουμε τι έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. Βασίστηκαν λοιπόν πάνω σε αυτό, ένας σύνδεσμος που δεν έχει κανένα συμφέρον στην πόλη της Καβάλας. Η Καβάλα δεν έχει υπόγειο πάρκινγκ.

Ερ: Πόσο καιρό λέτε θα είναι κλειστό;

Απ: Εμείς προσπαθούμε, κάνουμε διάφορες ενέργειες τις οποίες δεν θέλω να τις πω διότι ξέρετε αρχίζουμε τις καταγγελίες. Οπότε το κρατάω κρυφό. Είναι και τα κρυφά χαρτιά που έχουμε. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι έχουμε κάνει μια αίτηση αναστολής στο διοικητικό πρωτοδικείο.

Θα δούμε τι θα γίνει, τουλάχιστον να πάρουμε μια παράταση διότι παράλληλα έχουμε αναθέσει και στον συμπολίτη μας τον δικηγόρο τον κ. Μέλισσα να κάνουμε και μια ψηφιακή τροποποίηση, μια προσθήκη δηλαδή να μπορεί να είναι και υπαίθριο πάρκινγκ μέχρι να γίνει υπόγειο.

Αυτή η διαδικασία πάντα καθυστερεί. Τα πολεοδομικά πάντα καθυστερούν. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι τροποποιήσεις να γίνουνε σε μήνες. Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει γρήγορα.

Ερ: Είναι θέμα γραφειοκρατίας, δικαιοσύνης και αποκεντρωμένης;

Απ: Ούτε η αποκεντρωμένη νομίζω ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Είναι πλέον του πρωτοδικείου αν θα μας δώσει παράταση και από εκεί και πέρα είναι οι άλλες ενέργειες οι οποίες έχουμε ξεκινήσει. Νομίζω να αποδώσουν.

Τουλάχιστον για ένα διάστημα το παρκινγκ θα είναι κλειστό. Το ευτύχημα είναι ότι βρισκόμαστε σε εποχή lockdown, οπότε η κίνηση στο κέντρο δεν είναι μεγάλη. Οπότε να προλάβουμε να επαναλειτουργήσει όταν λήξει το lockdown. Αυτό που κάνουμε και πρέπει να γίνει είναι ένα  υπόγειο παρκινγκ. Πρέπει να τελειώνουμε γιατί ότι αλλαγή και να κάνουμε θα είναι κάτι προσωρινό. Δεν πρέπει να είμαστε  έρμαιο κανενός.

Πέραν αυτού η ομορφιά της πόλης πρέπει να σταματήσει το τωρινό δηλαδή τα αυτοκίνητα να είναι από εδώ και από εκεί.

Διαβάστε επίσης