• 19 Μαΐου 2024,

Καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση της Ευγενίας Παπαναστασίου

 Καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση της Ευγενίας Παπαναστασίου

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε την Παρασκευή στο Μονομελές κάτοικος Καβάλας που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.

Η υπόθεση απασχόλησε τη δικαιοσύνη μετά από μήνυση που κατέθεσε η δικηγόρος Καβάλας κ. Ευγενία Παπαναστασίου (φωτογραφία). Το δε θέμα της δίκης αφορά γενικότερα το προσφυγικό πρόβλημα, ειδικότερα την πλευρά του προσφυγικού προβλήματος που απασχόλησε την Καβάλα. Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε δημοσιογραφική ιδιότητα. Ήταν υπεύθυνος ιστοσελίδας όπου με συχνά κείμενα του παρακολουθούσε τόσο την κίνηση των προσφύγων γενικά όσο και ειδικότερα όσων ήταν στην Καβάλα. Σχολίαζε την παρουσία τους από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στην Καβάλα. Η επίμαχη ανάρτηση έγινε αρχές του 2017. Όταν οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τα αντίσκηνα της περιοχής Εσκί Καπού κι εγκαταστάθηκαν πρώτη φορά εντός του πρώην στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Τότε ο κατηγορούμενος είχε αναρτήσει κείμενο όπου μεταξύ άλλων χαρακτήριζε τη μηνύτρια (και όχι μόνο τη μηνύτρια) ως «παρακρατική εθελόντρια». Η κ. Παπαναστασίου και άλλοι πολίτες εκείνη την περίοδο συμμετείχαν σε ομάδα πρωτοβουλίας που πίεσε για να βρεθεί μια καλύτερη λύση για τους πρόσφυγες αφού ήταν αδύνατο να περάσουν έναν Χειμώνα στα αντίσκηνα.

Η κ. Παπαναστασίου έλαβε γνώση της ανάρτησης. Αρχικά του ζήτησε την αποκατάσταση της αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Κατόπιν τούτου σχεδόν υποχρεώθηκε να καταθέσει μήνυση, η οποία εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή. Μάρτυρας κατέθεσε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γραμμένος, ο οποίος συμφώνησε ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν συκοφαντική για την κ. Παπαναστασίου. Ο κατηγορούμενος στην απολογία του δεν ανακάλεσε, ούτε ζήτησε συγνώμη. Τόνισε ωστόσο ότι η ιστοσελίδα του πλέον δεν υπάρχει. Το δικαστήριο τον καταδίκασε όπως κατηγορούνταν ενώ υπέρ της καταδίκης του κατηγορούμενου ήταν και η πρόταση της κ. Εισαγγελέως. Στη δίκη η κ. Παπαναστασίου έκανε και παράσταση πολιτικής αγωγής. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση.

Δίωρες διακοπές από σήμερα στις δικαστικές υπηρεσίες

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων του Νομού Καβάλας στην συνεδρίαση του 7 Σεπτεμβρίου του 2021 λαμβάνοντας υπόψη και την επείγουσα ανακοίνωση κάλεσμα της Ομοσπονδίας, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στις δίωρες διακοπές κάθε μέρα 9 το πρωί με 11 το πρωί από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου όλων των εργασιών και συνεδριάσεων (συνθέσεις των δικαστηρίων, εξυπηρέτηση δικηγόρων –κοινού) των δικαστικών υπηρεσιών και σχηματισμών του Νομού Καβάλας. Με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων και κατά απόλυτη προτεραιότητα την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Ειρηνοδικείο της Θάσου ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του, με παράταση ισχύος του πίνακα επιτυχόντων ΔΕ Γραμματέων της προκήρυξης 8Κ του 2017, την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων από τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ και την προκήρυξη νέου διαγωνισμού προσλήψεων ενόψει της αθρόας αποχώρησης δικαστικών υπαλλήλων προς συνταξιοδότηση. Διεκδικούμε ακόμη επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών. Πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους  και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους. Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην ταμείου Αρωγής για την ενίσχυση δικαστικών υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας κτλ.

Διαβάστε επίσης