Επικίνδυνες καταστάσεις στο ύψωμα Βασιλάκη μετά από κοπή- κλάδευση πεύκων (φωτογραφίες)

 Επικίνδυνες καταστάσεις στο ύψωμα Βασιλάκη μετά από κοπή- κλάδευση πεύκων (φωτογραφίες)

Δικαιολογημένες και έντονες είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων στο ύψωμα Βασιλάκη.

Ανησυχούν για τα πολλά κλαδιά πεύκων που βρίσκονται πεσμένα μέσα στο δάσος, δίπλα ακριβώς στο δρόμο προς τις κατοικίες τους. Πρόκειται για δασικά υπολείμματα εργασιών που έγιναν πρόσφατα από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτός ναι μεν έλαβε τη σχετική άδεια από το Δασαρχείο αλλά όπως φαίνεται δεν φαίνεται να εργάστηκε σωστά και κυρίως δεν εργάστηκε ολοκληρωμένα.

Όλα άρχισαν όταν ο ΔΕΔΔΗΕ ανέθεσε σε εργολάβο απαραίτητες εργασίες εντός δάσους προκειμένου να προστατευτεί το εναέριο δίκτυο του. Πιο συγκεκριμένα να απομακρυνθούν δέντρα και κλαδιά δέντρων που ήταν κοντά σε μετασχηματιστές ρεύματος.

Οι οποίοι ως συνήθως βρίσκονται πάνω σε κολώνες ρεύματος. Το συγκεκριμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ αναπτύσσεται παράλληλα με δρόμο προς την κορυφή του βουνού, στην περιοχή ύψωμα Βασιλάκη. Δίπλα στο δρόμο ή σε μικρή απόσταση από αυτόν βλέπει κανείς ακόμη και σήμερα πεσμένα στο έδαφος πολλά κλαδιά πεύκων.

Επειδή είναι εκεί καιρό, έχουν ξεραθεί κι έτσι είναι επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι διαμένοντες στην περιοχή, ειδικότερα όσοι έχουν σπίτια κοντά στον συγκεκριμένο δρόμο, ζήτησαν και ζητούν να απομακρυνθεί αυτή η εύφλεκτη ύλη.

Στη διάρκεια της προσπάθειας τους βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο αφού ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επανέρχεται στις εκκρεμότητες του, το Δασαρχείο δεν εμπλέκεται (δεν έχει άλλωστε εργάτες ή φορτηγά οχήματα) κι ο Δήμος Καβάλας (που επίσης ενημερώθηκε) δηλώνει αναρμόδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από πιέσεις κατοίκων το μόνο που έγινε είναι μια μηνυτήρια αναφορά. Από το Δασαρχείο προς τον ΔΕΔΔΗΕ! Στην υπόθεση λέγεται ότι ενεπλάκη και η Πυροσβεστική, την οποία ενημέρωσε ο Δήμος Καβάλας.

Ούτε όμως η Πυροσβεστική κατάφερε να κάνει ή να προκαλέσει κάτι το ουσιαστικό.

Στις φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύουμε φαίνεται αρκετά καλά η όλη κατάσταση. Αμέσως μετά το ξενοδοχείο «Φιλοξένια» και πάντα κοντά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο υπάρχουν: Κομμένα ξύλα από τα δέντρα που κόπηκαν και πολλά πεσμένα κλαδιά δέντρων μαζί με κουκουνάρες, πευκοβελόνες κτλ.

Τα ξύλα έχουν στοιβαχτεί και αργά αλλά σταθερά απομακρύνονται. Αντίθετα τα κλαδιά των ίδιων δέντρων έχουν ξεραθεί, παραμένουν εκεί που αρχικά έπεσαν. Αυτές οι εικόνες και καταστάσεις δημιούργησαν ανησυχία σε όσους μένουν στην περιοχή. Λόγω και του γενικότερου κλίματος των καταστροφικών πυρκαγιών, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να δράσουν. Απευθύνθηκαν στο Δασαρχείο.

Ζήτησαν την παρέμβαση του Δήμου Καβάλας. Δυστυχώς δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ως που πρόσφατα έμαθαν ότι το Δασαρχείο Καβάλας παραδέχθηκε το πρόβλημα, πίεσε τον ΔΕΔΔΗΕ να απομακρύνει τα κλαδιά. Αυτό έγινε με μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του. Η μηνυτήρια αναφορά δεν έχει προς το παρόν κανένα αποτέλεσμα.

Συμπολίτες που αυτήν την περίοδο περπατούν στο δάσος έχουν εντοπίσει κι άλλες ίδιες περιπτώσεις. Αναφέρονται σε κομμένα κλαδιά, ξεραμένα κι ως εκ τούτου επικίνδυνα, και στην περιοχή κοντά στον Σταυρό. Μας λένε ότι ενημέρωσαν το Δασαρχείο χωρίς αυτό να έχει κάνει έως τώρα το παραμικρό.

Διαβάστε επίσης