• 6 Μαΐου 2024,

Κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων δίπλα στο Καρνάγιο

 Κατεδάφιση επικίνδυνων κτισμάτων δίπλα στο Καρνάγιο

Την εποχή που το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας -εδώ και λίγα χρόνια μουσείο του Δήμου Καβάλας- αναζητούσε μόνιμη στέγη, είχε προταθεί η σχετική αξιοποίηση τριών μικρών δημοτικών κτισμάτων δίπλα στο Καρνάγιο.

Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ήταν πρόταση του τότε Δημάρχου κ. Σιμιτσή. Είχε διερευνηθεί, είχε υιοθετηθεί αλλά όπως φάνηκε δεν υπήρξε συνέχεια και λόγω νομικής εμπλοκής της ίδιας υπόθεσης. Το δε Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο λειτουργεί σήμερα σε δημοτικό κτίριο στη Ραψάνη.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα αν και είχαν ενδιαφέρον, είχαν προταθεί διατηρητέα, δεν αξιοποιήθηκαν. Ούτε κρίθηκαν διατηρητέα. Σήμερα είναι επικίνδυνα, ετοιμόρροπα ενώ πρόσφατα «άνοιξε» ο δρόμος για να κατεδαφιστούν.

Σε ένα από αυτά στο πρόσφατο παρελθόν (τα Καλοκαίρια του 2018 και του 2019) είχε πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τα ακίνητα περιγράφονται και είναι στη σειρά. Στο ένα από αυτά διασώζεται μόνο ένας τείχος. Και στα τρία υπάρχουν σκουπίδια, παρατημένα αυτοκίνητα, πυκνή εσωτερική βλάστηση κτλ.

Στις 30 Ιουλίου η γενική διεύθυνση Πολιτισμού- Περιβάλλοντος- Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης έδωσε έγκριση για να κατεδαφιστούν. Προς υλοποίηση της ενέργειας θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική πολεοδομική άδεια. Η απόφαση στηρίχθηκε στα εξής δεδομένα: Έκθεση επικινδύνου της Πολεοδομίας Καβάλας από το Νοέμβρη του 2019. Γνωμοδότηση με ίδιο περιεχόμενο από την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών της ΠΕ Καβάλας. Από το 2001 τα ακίνητα είχαν προταθεί διατηρητέα χωρίς να υπάρξει καμία συνέχεια επί του θέματος.

Η ίδια υπηρεσία του Υπουργείου «… μετά από πρόσφατη αυτοψία αρμόδιου υπαλλήλου διαπίστωσε ότι τα κτίσματα είναι εγκαταλελειμμένα. Έχουν κατεδαφιστεί οι στέγες και τμήματα των εξωτερικών τοιχοποιιών. Παρουσιάζουν αποδιοργάνωση με επικινδυνότητα από δομική και στατική άποψη». Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο τείχος του τρίτου κτιρίου. Ταυτόχρονα η προαναφερθείσα υπηρεσία ξεκαθαρίζει με το ίδιο έγγραφο ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει καμία διαδικασία προστασίας των. Κάπως έτσι προκύπτει η οριστική της εισήγηση αυτά να κατεδαφιστούν αν και λογίζονται να βρίσκονται στον ιστορικό τόπο της συνοικίας της Παναγίας. Και τα τρία κτίσματα περιγράφονται να είναι στην οδό Κίμωνος, στο δρόμο πάνω από το Καρνάγιο.

 

 

Διαβάστε επίσης