• 5 Μαΐου 2024,

Κάθε εβδομάδα μια συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

 Κάθε εβδομάδα μια συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

Οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος -ειδικά ο Δεκέμβριος- είναι μήνες που παραδοσιακά το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει συχνά. Γεγονός που ισχύει για όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας. Είναι αρκετές οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν τώρα, οι κυριότερες αυτό το διάστημα αφορούν το επόμενο έτος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Θα συνεδριάσει και την ερχόμενη Πέμπτη 3 Δεκέμβρη,  πάλι με τηλεδιάσκεψη. Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου λόγω των μέτρων για την πρόληψη του κορωνοϊού αλλάζει και πάλι την ώρα έναρξης της συνεδρίασης. Αυτή αρχίζει στις 6 το απόγευμα και έτσι έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους τόσο η διοίκηση όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Η συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη θα γίνει στον απόηχο των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας, της συζήτησης του θέματος των ανταποδοτικών τελών και της κοινής ανακοίνωσης για το ίδιο θέμα -η οποία είναι αλήθεια ότι ξάφνιασε- των παρατάξεων της κ. Δήμητρας Τσανάκα και του κ. Βαγγέλη Παππά. Το θέμα των ανταποδοτικών τελών είναι σε εκκρεμότητα. Θα παραμείνει σε εκκρεμότητα μέχρι  η απόφαση να εγκριθεί ή να απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη. Φαίνεται ότι αντίστοιχα θα είναι σε εκκρεμότητα το ίδιο διάστημα και το θέμα του προϋπολογισμού του Δήμου Καβάλας για το 2021.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της Πέμπτης δεν υπάρχει το θέμα που ξεχωρίζει, το σημαντικό θέμα που θα συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στα 14 θέματα της ημερήσιας διάταξης ενδιαφέρον έχει ο νέος κανονισμός λειτουργίας και διαχείρισης του κοινωνικού παντοπωλείου του Δήμου Καβάλας. Ο κανονισμός αλλάζει για να γίνει καλύτερος υπό την έννοια ότι αλλάζουν και τα κριτήρια ώστε να αυξηθούν όλοι όσοι μπορούν να επωφεληθούν από τις διανομές τροφίμων τις γιορτές αλλά και το καλοκαίρι. Έχει προηγηθεί μία διαδικασία διαβούλευσης και έχουν γνωμοδοτήσει επί των προτεινόμενων αλλαγών τα τοπικά συμβούλια του Δήμου Καβάλας. Ένα άλλο θέμα που έχει ενδιαφέρον αφορά τις ρυθμίσεις και τις μειώσεις μισθωμάτων στα κυλικεία των σχολείων του Δήμου. Στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων είναι κατάλογος χρεών από ενοικιαστές κυλικείων στους οποίους προτείνεται ρύθμιση για να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν σε 12 δόσεις. Λόγω των μέτρων της πανδημίας προτείνεται μείωση στα μισθώματα όλων των κυλικείων σε ποσοστό 40%. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Θα αποφασίσουν να παρατείνουν τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης του ακινήτου όπου στεγάζεται το συμβουλευτικό κέντρο Καβάλας στο ΚΕΘΕΑ για ακόμα 15 χρόνια. Η πρώτη παραχώρηση για ίδιο χρονικό διάστημα έληξε πρόσφατα. Ενδιαφέρον έχει η δικαστική διαμάχη του Δήμου Καβάλας με μελετητικό γραφείο των Αθηνών. Είναι μία υπόθεση που αφορά εκπόνηση μελέτης για το χώρο του σημερινού πάρκινγκ κοντά στην πλατεία Καπνεργάτη. Η μελέτη εκπονήθηκε πριν από 20 περίπου χρόνια προκειμένου στο οικόπεδο να κατασκευαστεί υπόγειο πάρκινγκ και στο ισόγειο χώρος καταστημάτων. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ αλλά η εταιρεία που έκανε τότε τη μελέτη διεκδικεί επιπλέον αμοιβή από το Δήμο Καβάλας. Και ενώ ο Δήμος Καβάλας κέρδιζε τα δικαστήρια  για την υπόθεση, αυτή η πρόσφατα αναιρέθηκε και όπως φαίνεται θα δικαστεί από την αρχή.

Διαβάστε επίσης