• 18 Μαΐου 2024,

Συνέντευξη Απόστολου Μουμτσάκη για τα rapid tests της προηγούμενης Πέμπτης

 Συνέντευξη Απόστολου Μουμτσάκη για τα rapid tests της προηγούμενης Πέμπτης

Το πρωί της Παρασκευής σε συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης έκανε απολογισμό της συνεργασίας του Δήμου με τον ΕΟΔΥ στα τεστ rapid που έγιναν στην Καθαριότητα και στους πολίτες.

Μετά τη συνέντευξη του οριστικοποιήθηκε κι ανακοινώθηκε η επανάληψη της διαδικασίας σήμερα στο λιμάνι.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τα τεστ που έγιναν χθες (προχθές) από τον ΕΟΔΥ στην περιοχή του λιμανιού. Θέλουμε να μας μεταφέρεται το συμπέρασμα μας, την εμπειρία σας. Άλλο πράγμα είναι να πηγαίνεις για 10-15 λεπτά να κάνεις το τεστ και να φεύγεις και άλλο να παρακολουθείς όλη τη διαδικασία, όπως έγινε στη δική σας περίπτωση.

Απ: Η διαδικασία ξεκίνησε από τις 10 το πρωί και τελείωσε στις 14.00-14.15.

Η διαδικασία γινόταν με τη βοήθεια των αυτοκινήτων. Όποιος ήθελε να περάσει το τεστ, έπρεπε να βρίσκεται  μέσα σε αυτοκίνητο. Αυτό το κάναμε για λόγους ταχύτητας, να τελειώνει πιο γρήγορα αλλά και για λόγους ασφάλειας.

Η αλήθεια είναι από τις 8.30 το πρωί, άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι, στο χώρο, στα σημεία όπου θα γίνονταν ο έλεγχος από δυο μονάδες του ΕΟΔΥ. Από τις 8.30 άρχισε η προσέλευση.

Γύρω στις 13.15 και έχοντας ως δεδομένο ότι στις 14.00 θα σταματούσαν τα συνεργεία και αφού βρήκαμε ότι ο μέσος όρος παραμονής των αυτοκινήτων ήταν περίπου 45 λεπτά, αρχίσαμε να λέμε σε αυτούς που ερχόταν εκείνη την ώρα ότι δεν θα προλαβαίνανε να κάνουν το τεστ.

Επέλεξαν κάποιοι να μείνουν με δική τους ευθύνη και είχαμε ένα μικρό πρόβλημα με μια ηλικιωμένη κυρία. Θεωρώ ότι όλα κύλησαν ομαλά. Από τον έλεγχο που έγινε και από τα 225 δείγματα, τα 6 βγήκαν θετικά.

Σαν αριθμοί καλοί ακούγονται αλλά είναι ένα δείγμα και αυτό για την εξάπλωση του ιού.  Αν είναι καλοί ή όχι αυτοί οι αριθμοί, θα το κρίνουν οι ειδικοί.

Εμείς σαν Δήμος προσπαθούμε να διευκολύνουμε το έργο των ειδικών και από εκεί και πέρα του ακούμε τι έχουνε να μας πουν για παραπάνω.

Ερ: Δεδομένου ότι υπήρχε κόσμος που δεν εξυπηρετήθηκε, δεν υπήρχε δυνατότητα παράτασης η δεν υπάρχει δυνατότητα για μια ακόμη μέρα;

Απ: Αυτά τα 10 αυτοκίνητα εις γνώση τους παρέμειναν και περίμεναν μήπως και περάσουν από τα τεστ. Οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ μας είπανε ότι στις 14.00 θα πρέπει να έχουν τελειώσει για να στείλουν αλλά και να γίνει πιο σωστός έλεγχος.

Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε ότι συνεργεία του ΕΟΔΥ καθημερινά ελέγχουν σε διάφορες πόλεις. Ο δικός μας Δήμαρχος βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες για να έρθουν τα συνεργεία στην πόλη μας και να κάνουν αυτούς του ελέγχους.

Η ανταπόκριση των συνδημοτών μας ήταν πολύ μεγάλη, θα τα καταφέρουμε και πάλι να φέρουμε τα συνεργεία, έτσι ώστε να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι από  αυτούς που δεν έγιναν χθες(προχθές).  (σσ Ανακοινώθηκε νέα διαδικασία ελέγχου για σήμερα το πρωί στο ίδιο σημείο).

Ερ: Χωρίς να έχουμε προηγούμενη εμπειρία, μπορεί να πει κάποιος πρόχειρα ότι τελικά δεν είναι τόσο γρήγορα στη διαδικασία τους αυτά τα τεστ. Γενικά εξελίσσονταν αργά χθες(προχθές) το όλο θέμα.

Απ: Εξελίσσονταν αργά, ακριβώς αυτό, διότι πολλές φορές μέσα στα αυτοκίνητα υπήρχαν δυο και τρία άτομα.  Δεν ήταν μόνο ο οδηγός  μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να είχε και την οικογένεια του.  Μπορεί να είχε και ένα συνοδηγό του.

Οπότε υπολογίσαμε ότι 10 λεπτά κατά μέσο όρο χρειάζεται ένα αυτοκίνητο. Ήταν όμως μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Από την αρχή που ξεκινήσαμε, όταν το συζητούσαμε δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη γειτονικούς Δήμου όπου η συμμετοχή δεν ήταν και τόσο μεγάλη.

Βεβαίως τα γεγονότα με διέψευσαν.

Ερ: Υπάρχει μια άποψη η οποία εκφράζεται τοπικά, ότι ο ΕΟΔΥ μας αδίκησε ως πόλη και άργησε να έρθει ή δεν ήρθε συχνά όσο θα έπρεπε. Επ’ αυτού θέλετε να πείτε κάτι;

Απ: Θέλω να πω ότι βρήκαμε τη διαδρομή και τον τρόπο, άρα μπορούμε να το ξανακάνουμε. Μένω σε αυτό το θετικό γεγονός, ότι αφού έγινε μια φορά, μπορούμε να το ξανακάνουμε και θα το ξανακάνουμε.  Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε και εμείς ως Δήμος.

Ερ: Αυτά τα τεχνικά τα ζητήματα που προέκυψαν με μια κυρία ή ένας πεζός που δεν είχαν αυτοκίνητα και ήθελαν να κάνουν τεστ η ένας δικυκλιστής, μπορείτε να μας πείτε πως τα χειρίστηκε ο ΕΟΔΥ αυτά τα θέματα;

Απ: Σε τρεις περιπτώσεις εξυπηρετήθηκαν οι δικυκλιστές και δυο κυρίες οι οποίες ήρθαν με τα πόδια δεν επιτρέπονταν και περιμένανε στη σειρά και τελικά μπόρεσαν και πέρασαν τα τεστ. Όλοι σχεδόν ήταν με αυτοκίνητο.

Ερ: Πως γινόταν η ενημέρωση; Ενημερωνόταν όλοι που έκαναν τα τεστ ή μόνο αυτοί οι 6 που ήταν θετικοί;

Απ: Μόνο οι 6 που ήταν θετικοί, τους ερχόταν μήνυμα στο κινητό και ότι ήταν υποχρεωμένοι από εδώ και πέρα να τηρήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.  Δεν γνωρίζω να σας πω αν ήταν ασυμπτωματικοί.

Πιστεύω ότι ήρθαν αυτοί που ήταν υποψιασμένοι που είχαν στο μυαλό τους ότι μήπως έχουν κολλήσει τον ιό. Από ότι μας είπαν οι άνθρωποι του ΕΟΔΥ, αυτό γίνεται και στους άλλους ελέγχους. Τα στατιστικά κρατιούνται και φυσικά όσοι είναι θετικοί, ενημερώνονται άμεσα.

Σε 10 με 15 λεπτά υπάρχει η ενημέρωση.

Διαβάστε επίσης