• 7 Μαΐου 2024,

Καθοριστική και επικείμενη η κατασκευή των δύο βαλβιδοστασίων για τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου (συνέντευξη Χρήστου Γάκη)

 Καθοριστική και επικείμενη η κατασκευή των δύο βαλβιδοστασίων για τη λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου (συνέντευξη Χρήστου Γάκη)

Πριν από περίπου έναν χρόνο άρχισαν πλησίον της Καβάλας οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου. Το αέριο θα φθάνει στο βαλβιδοστάσιο στο Χαλκερό. Από εκεί με χαλύβδινο αγωγό ως το Περιγιάλι.

Μέσω ενός δεύτερου βαλβιδοστασίου μπροστά από το πρώην Στρατοδικείο θα «μοιράζεται» σε καταστήματα- κατοικίες. Κι ενώ δίκτυο κατασκευάστηκε, εκκρεμούν τα δύο βαλβιδοστάσια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γάκης που παρακολουθεί στενά το έργο- ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ που το χρηματοδοτεί- θεωρεί ότι σύντομα το έργο θα αρχίσει να λειτουργεί. Είναι κάτι που υπολογίζει ως κοντινό γεγονός και η ΔΕΔΑ ΑΕ.

Η συνέντευξη του Χρήστου Γάκη

Ερ: Τι συζητήθηκε στην Κομοτηνή στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με όλους τους Αντιπεριφερειάρχες και τους εντεταλμένους συμβούλους;

Απ: Ήταν μια συνάντηση καταρχήν για να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί, οι θεματικοί, χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι γιατί από την καινούρια χρονιά θα ξεκινήσουν και κάποιοι καινούριοι συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε θέσεις θεματικών Αντιπεριφερειαρχών και εντεταλμένων συμβούλων. Για να γίνει και μια ενημέρωση σε αυτούς. Από εκεί και πέρα το βασικό κομμάτι της συζήτησης ήταν ο συντονισμός που πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας, τόσο μεταξύ των αιρετών, όσο και μεταξύ των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να προωθήσουμε τα έργα που έχει σχεδιάζει η Περιφέρεια. Επίσης να μπορέσουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα και έργα που έχουν σηματοδοτηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο συντονισμός πρέπει να είναι μεταξύ όλων όσων βρισκόμαστε στη διοίκηση αλλά και των υπηρεσιακών, προκειμένου να ξεπερνάμε προβλήματα και να δίνουμε λύσεις για να γίνουν τα έργα στο ταχύτερο δυνατό χρόνο. Γνωρίζουμε βέβαια τα γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν και δεν έχουν εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να δείξουμε ότι τα πάντα γίνονται σ` ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Υπάρχουν έργα αρκετά και μελέτες, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια.  Πάνω στο δικό μου τον τομέα, είναι το έργο του φυσικού αερίου το οποίο χρηματοδοτείται από το δικό μας το ΕΣΠΑ με περίπου 60 εκ για να γίνει το δίκτυο φυσικού αερίου και στους πέντε νομούς. Το έργο αυτό προχωράει σχετικά με καλούς ρυθμούς.

Έχουν προκύψει προβλήματα κατά καιρούς, κυρίως  ζητήματα σχετικά με το χώρο όδευσης του αγωγού ή κάποια μικροπροβλήματα γραφειοκρατικά τα οποία και εγώ και ο Περιφερειάρχης ο κ. Μέτιος προσπαθούμε με παρεμβάσεις να τα επιλύσουμε στο καλύτερο δυνατό χρόνο, ούτως ώστε να μην έχουμε καθυστερήσεις στην κατασκευή του έργου. Υπάρχουν έργα και μελέτες τα οποία χρηματοδοτούμε με περίπου 40 εκ μέσα από τη δράση πολιτισμού την οποία προωθεί η Περιφέρεια και έχει σχέση με τα αρχαιολογικά μας μνημεία  και πολιτιστικά μνημεία της περιοχής μας, τα οποία πρέπει να αναδείξουμε.

Αυτά μπορούν να αποτελέσουν και πόλο έλξης για τον τουρισμό.   Οπότε θα έχουμε διπλό όφελος. Χρηματοδοτούνται έργα όπως είναι η ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου στους Φιλίππους, όπως είναι το Αρχαίο θέατρο στη Θάσο. Υπάρχουν αρκετά κονδύλια και αρκετά έργα.  Να επισημάνω ότι θα υπάρχει στο τέλος του Ιανουαρίου και μια επίσημη ανακοίνωση για δράσεις και έργα από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν ξεκινήσει. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης θα κατονομάσει ένα προς ένα τα έργα.  Από εκεί και πέρα για το δικό μου τον τομέα να σας πω, ότι θα ξεκινήσει μια δράση το 2023, χρηματοδοτούμενη σε συνεργασία και με διάφορους ορειβατικούς συλλόγους για την ανάδειξη περιβαλλοντολογικών μονοπατιών στους  ορεινούς όγκους της περιοχής μας. Σκοπός είναι να καταγραφούν αυτά τα μονοπάτια  να είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους που κάνουν συστηματικά ορειβασία πάνω στα βουνά ή τρέχουν αλλά και στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια απλή καθημερινή βόλτα, είτε στο Παγγαίο, είτε στο Φαλακρό κτλ.

Ερ: Με το φυσικό αέριο υπάρχει μια καθυστέρηση. Τι έχει γίνει με το βαλβιδοστάσιο στο Χαλκερό; Ο αγωγός ο χαλύβδινος δεν έχει γίνει ακόμη,  ούτε έγινε το βαλβιδοστάσιο  μπροστά στο παλιό Στρατοδικείο.

Απ: ο χαλύβδινος αγωγός έχει τοποθετηθεί. Έχει μείνει μόνο η αποκατάσταση του οδοστρώματος, ένα κομμάτι. Το ζήτημα ήταν η τοποθέτηση του βαλβιδοστασίου μπροστά από το παλιό Στρατοδικείο για το οποίο περιμέναμε μια έγκριση από το Δήμο Καβάλας. Είχε γίνει ένα αίτημα εδώ και 1, 5 μήνα και περιμέναμε να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο.   Περιμέναμε τη χωροθέτηση του χώρου. Είναι το βαλβιδοστάσιο στην Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και μπροστά από το παλιό Στρατοδικείο. Το οποίο θα φέρνει το φυσικό αέριο μέσα στην πόλη. Περιμένουμε εκείνη την ιδιωτική απόφαση ουσιαστικά, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή του βαλβιδοστασίου. Είναι το τελευταίο κομμάτι που θα φέρει και το αέριο μέσα στην πόλη. Απλά πρέπει να πάρουμε την έγκριση από το Δήμο Καβάλας. Για την κατασκευή θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες. Στο Χαλκερό απ` ότι μου είπανε δεν έχουν ζήτημα να ξεκινήσει η κατασκευή. Είναι ένα κομμάτι του έργου το οποίο θα κατασκευαστεί πολύ γρήγορα, γύρω στις 10 ημέρες. Απλά με το που θα πάρουμε την έγκριση για την κατασκευή του βαλβιδοστασίου στην πόλη , θα ξεκινήσει και η κατασκευή του βαλβιδοστασίου στο Χαλκερό. Το ζήτημα της καθυστέρησης ήταν να παρθεί μια απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, σχετικά με τη χωροθέτηση του κέντρου της πόλης.

Ερ: Την Άνοιξη ή το καλοκαίρι δηλαδή ίσως φτάσει στους πρώτους πελάτες της ΔΕΔΑ το φυσικό αέριο, μέσα στην πόλη της Καβάλας;

Απ: Απ` ότι μου έχουνε πει οι υπεύθυνοι του έργου, πιστεύουν ότι μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου αν έχουμε πάρει την έγκριση από ο Δήμο θα έχουν κατασκευαστεί και τα δυο βαλβιδοστάσια και θα μπορέσει να ξεκινήσει η χορήγηση του αερίου στα Ανατολικά.

Από εκεί και πέρα η κατασκευή του αγωγού μέσα στο 2023 θα συνεχιστεί για όλη την πόλη της Καβάλας. Μέχρι να φτάσει να γίνει  όλος ο δακτύλιος θα χρειαστεί ακόμη μια χρονιά.

 

 

Διαβάστε επίσης