• 28 Απριλίου 2024,

«Κάτι Γλυκό» στην ΕΡΤ και με τη Λένα Σαμέρκα

 «Κάτι Γλυκό» στην ΕΡΤ και με τη Λένα Σαμέρκα

Μια γλυκιά εκπομπή με πρωταγωνιστή τον Κρίτωνα Πουλή θα κάνει πρεμιέρα στις 6 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου 23 Οκτωβρίου στην ΕΡΤ 2.

Σε κάθε επεισόδιο του «Κάτι Γλυκό», ο ταλαντούχος patissier, έχοντας για βοηθούς του τον Άλκη Μουτσάι και τη Λένα Σαμέρκα, με τους οποίους συνεργάζεται και στα ζαχαροπλαστεία του, θα παρουσιάζει δύο διαφορετικές συνταγές: το ένα γλυκό, όπως λέει, θα είναι λαχταριστό, χορταστικό και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο και το άλλο εύκολο, γρήγορο και υγιεινό, χωρίς γλουτένη, ζάχαρη, πολλές φορές και χωρίς γαλακτοκομικά.

Πέρα από τις γλυκές παρασκευές μπροστά στο φακό, το νέο αυτό τηλεοπτικό project, που ο ίδιος, που δεν είχε ξανακάνει κάτι αντίστοιχο, είδε ως μια διαφορετική δημιουργική εμπειρία, περιλαμβάνει και συνδέσεις με καταξιωμένους σεφ και ζαχαροπλάστες σε διάφορα σημεία του κόσμου – την Αυστραλία, το Ντουμπάι, τις Κανάριες Νήσους… Μιλούν για τη δουλειά τους, την κουλτούρα του τόπου που τους φιλοξενεί και τα βιώματά τους.

 

Η Λένα Σαμέρκα των Master Chef και Bake off

Η Λένα Σαμέρκα, που ως δεύτερη φιναλίστ κέρδισε τις εντυπώσεις με τη συμμετοχή της στο Bake off, είχε λάβει μέρος και σε έναν άλλον διαγωνισμό μαγειρικής. Ο λόγος για το Master Chef. Συγκεκριμένα η Λένα Σαμέρκα είχε πάρει μέρος στις οντισιόν του δεύτερου κύκλου του Master Chef στο Star. Εκεί έφτιαξε ξανά γλυκό και συγκεκριμένα cheese cake mango, το οποίο εντυπωσίασε τους κριτές που της έδωσαν την πολυπόθητη ποδιά.

Είναι δικηγόρος και εργάζεται στον τομέα της ναυτιλίας. Σπούδασε Νομική στο Λονδίνο, όπου μάλιστα έμενε και εργαζόταν μέχρι το 2017. Πλέον ζει στην Αθήνα, ενώ η οικογένειά της στην Καβάλα. Στον ελεύθερό της χρόνο φτιάχνει κοσμήματα και γυμνάζεται – έχει τρέξει τον Μαραθώνιο της Αθήνας σε 4 ώρες και 12 λεπτά! Ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία, τόσο στην Αγγλία όπου βοηθά στην έρευνα για τον καρκίνο, όσο και στην Ελλάδα, όπου φτιάχνει γλυκά και τα διαθέτει σε συσσίτια. Η τέχνη της ζαχαροπλαστικής την συνεπήρε όταν, ως παιδί, έβλεπε τη μαμά της να φτιάχνει κέικ. Έφτιαξε το πρώτο της marble cake σε ηλικία 10 ετών όταν έπιασε για πρώτη φορά μόνη της το μίξερ. Στην κουζίνα ακούει πάντα μουσική, κυρίως ισπανικά τραγούδια. Οι σπεσιαλιτέ της είναι τα Monte Bianco και Cheesecake Mango, ενώ για ραντεβού θα έφτιαχνε λάβα κέικ με παγωτό. Η ζαχαροπλαστική είναι για εκείνη ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, αφού και μόνο η μυρωδιά της ζάχαρης εξάπτει τη φαντασία της.

Ο Κρίτων Πουλής, έζησε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Ξεκίνησε με στόχο μια καριέρα στη μαγειρική, στην πορεία όμως τον κέρδισε το γλυκό. Μετά τις σπουδές του στη Le Monde, συνέχισε στην παρισινή Le Cordon Bleu και στη συνέχεια δούλεψε σε διάφορα εστιατόρια, ως σεφ και chef-patissier, μέχρι που βρέθηκε στο πλάι του μαέστρου της γαλλικής πατισερί Πιέρ Ερμέ, από τις πιο σημαντικές και επιδραστικές φιγούρες της ζαχαροπλαστικής παγκοσμίως. Έμεινε δέκα χρόνια στην ομάδα του.

Η πρώτη του γνωριμία με το ελληνικό κοινό ήρθε το 2017, που δημιούργησε το πρώτο Bon Βon Fait Maison στα Κύθηρα. Το δεύτερο, στη Μύκονο, ήρθε αμέσως μετά, για να ακολουθήσει ένα εργαστήριο-ατελιέ ζαχαροπλαστικής στον Πειραιά. Πριν ένα χρόνο το boutique ζαχαροπλαστείο του κάρφωσε το σημαιάκι του και στην οδό Πετράκη, φέρνοντας και στο κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα γλυκά με γαλλικές τεχνικές και ελληνικά υλικά, που παίζουν με το οικείο και το απρόσμενο, στο στιλ που θα δούμε και στη νέα εκπομπή.

Διαβάστε επίσης