• 15 Μαΐου 2024,

Κατηγορηματικός ο Μάρκος Δέμπας: Για την καθυστέρηση ευθύνονται Μέτιος και η Πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ!

 Κατηγορηματικός ο Μάρκος Δέμπας: Για την καθυστέρηση ευθύνονται Μέτιος και η Πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ!

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μάρκος Δέμπας επανήλθε στην κριτική του σχετικά με την καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Απέρριψε τους ισχυρισμούς περί καυγά ή διαφωνίας των Επιμελητηρίων με τον κ. Περιφερειάρχη. Είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ευθύνες αφορούν δύο πρόσωπα. Τον κ. Χρήστο Μέτιο και την πρόεδρο του ενδιάμεσου φορέα ΔΕΣΜΟΣ

Οι δηλώσεις του Μάρκου Δέμπα

Ερ: Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να μαλώνουν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων με τον Μέτιο, να έχει ο Μέτιος τα δίκαια του και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων τα δικά τους και όλος αυτός ο καβγάς να καταλήγει να καθυστερεί το πρόγραμμα. Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο;

Απ: Όχι κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και όποιος  πιθανόν το λέει αυτό, είναι για να αποφύγει τις δικές του ευθύνες. Εμείς δεν καβγαδίζουμε. Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που φωνάζουμε είναι για το δίκαιο των επιχειρήσεων μας. Ούτε για το εγώ μας, ούτε για τα Επιμελητήρια μας.

Έχουμε 21.500 αιτήσεις μέχρι και προχθές με επίσημα στοιχεία. Έχουμε από τις 20 Δεκεμβρίου μόνο 1.000 εντάξεις και 377 απορρίψεις. Δεν πρέπει να φωνάξουμε σαν επιχειρηματίες; Δεν πρέπει να αναζητήσουμε τι φταίει;

Και όταν επομένως ανακαλύπτουμε τις τελευταίες ημέρες (που έχουμε συνεχόμενες γενικές συνελεύσεις του ΔΕΣΜΟΥ για να βρούμε λύσεις) ότι από λάθος, από παράλειψη, από μη σωστή ενέργεια της ίδιας της Περιφέρειας.

Δεν το γράφει ο ΔΕΣΜΟΣ, δεν το γράφουν τα Επιμελητήρια. Η Περιφέρεια δίνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ άρα η Περιφέρεια πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες.

Η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνει και δεν την έχει κάνει μέχρι και σήμερα είναι ότι θα πρέπει να εγγράψει τη συλλογική απόφαση έργου περιφέρειας μέσα στον προϋπολογισμό της έτσι ώστε να μπορούν αυτά τα χρήματα να είναι ονοματισμένα για αυτό το πρόγραμμα και να αρχίσουν από εκεί να αντλούνται οι πόροι. Δεν έχει γίνει αυτό.

Σ` ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ανακοινωθεί περίπου από τον Σεπτέμβριο, από τις 4 Νοεμβρίου ήταν οι αιτήσεις και φτάσαμε σήμερα 5 Φεβρουαρίου και αυτή η ενέργεια δεν έχει γίνει! Ποιος ευθύνεται;

Η δεύτερη επίσης πολύ σημαντική παράλειψη είναι ότι μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το πληροφοριακό σύστημα όπου όταν εντάσσεται μια πρόταση μετά πρέπει να υποβάλει κάποια δικαιολογητικά, ξανά δηλαδή φορολογική, ασφαλιστική, κάποιες δηλώσεις.

Αυτό το σύστημα δεν έχει ανοίξει. Αυτό ακριβώς είναι ο λόγος που από τις 20 Δεκεμβρίου όταν ανακοινώθηκαν οι πρώτες έστω 1.000 εντάξεις, σήμερα 5 Φεβρουαρίου δεν έχει πληρωθεί ούτε μια.

Ποιος ευθύνεται για αυτό; Η Περιφέρεια; Οι Υπηρεσίες της; Σίγουρα ναι. Άρα ποιος μπορεί να πει ότι υπάρχει καβγάς;

Ερ: Στην Κομοτηνή έγινε μια καταγγελία για το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΣΜΟΥ;

Απ: Όχι καταγγελία. Δεν υπάρχει καταγγελία. Υπάρχει απόφαση της Αποκεντρωμένης που λέει ότι η Περιφέρεια κακώς όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΜΟΣ. Δηλαδή ορίζει 8 μέλη το διοικητικό συμβούλιο η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, κακώς ορίστηκε.

Από την Αποκεντρωμένη έγινε αυτό.

Δεν έχουν καμία σχέση τα Επιμελητήρια. Η Περιφέρεια δηλαδή πήρε μια λάθος απόφαση. Από εκεί και πέρα γίνονται διάφορες ενέργειες και κάνει αγωγή ο Περιφερειάρχης, η Περιφέρεια, στο ΔΕΣΜΟ και στα Επιμελητήρια. Σε όλα τα Επιμελητήρια. Το γνωρίζετε αυτό;

Ερ: Η λειτουργία του ΔΕΣΜΟΥ στο κρίσιμο διάστημα που έπρεπε να εξετάζει όλες τις αιτήσεις πως ήταν;

Απ: Λειτουργεί άψογα. Καθόλου δεν επηρεάστηκε. Και όποιος το λέει και ξέρουμε ότι το λέει η πρόεδρος που έχει διοριστεί από τον Περιφερειάρχη, ψευδώς το λέει. Αν υπήρχε πρόβλημα δεν θα πληρωνόταν οι υπάλληλοι του ενδιάμεσου φορέα.

Δεν θα είχανε γίνει εντάξεις έργων άλλων προγραμμάτων, δεν θα είχαν γίνει πληρωμές έργων άλλων προγραμμάτων, αν υπήρχε διοικητική κρίση. Άρα γιατί το πρόβλημα είναι μόνο στη μη επιστρεπτέα; Είναι στη μη επιστρεπτέα γιατί τα Επιμελητήρια προτείνανε από την αρχή μια συνεργασία.

Την έχουμε μποϋκοτάρει από τις 19 Νοεμβρίου και μετά. Δεν ασχολούνται με τους εξωτερικούς αξιολογητές που θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει και να εφαρμοστεί η απόφαση.

Ερ: Όταν ένας φορέας όπως ο ΔΕΣΜΟΣ έχει παραπάνω δουλειά από τη φυσιολογική, αυτές τις 20.000 αιτήσεις προσλαμβάνει εποχιακό προσωπικό, αυτούς τους εξωτερικούς αξιολογητές για να την τρέξει. Γιατί δεν προσελήφθησαν;

Απ: Σε μια διαδικασία ενός τέτοιου νομικού προσώπου, το να προσλάβεις 14-15 ανθρώπους και 20 εγώ θα σας έλεγα, θα χρειαστεί μια διαδικασία τουλάχιστον ένα μήνα προκήρυξης για δημοσιότητα, θα χρειαστεί από εκεί και πέρα πιθανόν να αξιολογήσεις αυτούς του ανθρώπους, να τους πάρεις να τους προσαρμόσεις, πόσος καιρός θα περάσει;

Τουλάχιστον δυο μήνες. Δεν γίνεται πιο γρήγορα.

Είμαστε νομικά πρόσωπα τα οποία πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία. Είναι Ευρωπαϊκά προγράμματα. Αυτά τα προγράμματα για να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες θα πρέπει να υπάρχει δημοσιότητα.

Και εμείς τις προάλλες που θέλαμε να πάρουμε για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου δυο άτομα, κάναμε ανοιχτή διαδικασία. Για ποιο λόγο επομένως η διοίκηση τότε ομόφωνα αποδέχτηκε την πρόταση να πάρουμε 150 εξωτερικούς αξιολογητές από τον ΕΦΑΠΑΕ;

Από την επόμενη μέρα έχουν στείλει το μητρώο και η πρόεδρος του ΔΕΣΜΟΥ δεν κάνει τίποτα.

Ερ: Για όλα φταίνε η πρόεδρος και ο κ. Μέτιος;

Απ: Κοιτάξτε για το μεγάλος βάρος ναι ευθύνονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν το καρπούζι, το μαχαίρι και κόβουν και κάνουν. Αυτοί διοικούν.

Ερ: Το χρονοδιάγραμμα είναι όπως μας το λέτε;

Απ: Το ζητούμενο σήμερα είναι αυτό που βγήκαμε και ανακοινώσαμε, για να καταλάβουν οι επιχειρήσεις μας και να μην παραπλανούνται από εδώ και από εκεί, δεν πρόκειται να πληρωθεί καμία επιχείρηση μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου από τις 1.000 που έχουν ενταχθεί.

Οι υπόλοιπες 20.000 αιτήσεις θα αρχίσουν οι εντάξεις τμηματικά μέχρι Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο. Τμηματικά θα βγαίνουν  οι εντάξεις ενώ μέχρι σήμερα που μιλάμε με επίσημα στοιχεία μόνο 4.000 αξιολογήσεις έχουν γίνει επιπλέον.

Φαντάζεστε με τι αργούς ρυθμούς πηγαίνει το σύστημα. Πράγμα που σημαίνει και το ξανατονίζουμε σήμερα, οι τελευταίες επιχειρήσεις που υποβάλλανε αιτήσεις, μην περιμένουνε τα χρήματα τους νωρίτερα από τον Ιούνιο, Ιούλιο.  Αυτό επομένως μας ανησυχεί εμάς και όχι το τι λέει ο Μέτιος, τι λέει ο Δέμπας, τι λέει οποιοσδήποτε.

Ερ: Είπατε στην αρχή ότι κάποιες απορρίφτηκαν από τις πρώτες που εξετάστηκαν.

Απ: Για ανούσιους λόγους 377 αιτήσεις. Για παράδειγμα αν σε μια  υπεύθυνη δήλωση δεν έχετε συμπληρώσει σωστά ένα νούμερο κατά λάθος, λέω εγώ το ΑΦΜ σας ή ένα κωδικό. Ξαφνικά και ενώ ήσασταν το νούμερο 100 θα πάτε το 21.501.

Εσείς που θα παίρνατε σήμερα τα λεφτά σας με την καλύτερη περίπτωση, τώρα θα τα πάρετε μετά από 5 μήνες.  Μέχρι τώρα δεν έχει πληρωθεί κανείς. Τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι πρώτοι.

Διαβάστε επίσης