• 9 Μαΐου 2024,

Κάτω τα χέρια από τη Στέγη

 Κάτω τα χέρια από τη Στέγη

Μετά τις φήμες που διέρρευσαν πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα, έρχεται σήμερα και η επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας να επιβεβαιώσει το έγκλημα που επιχειρείται από πλευράς της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και προσωπικά του μητροπολίτη Στέφανου να αποβάλει και να εκδιώξει το Σύνδεσμο από το σπίτι του, στο εμβληματικό κτίριο της οδού Κύπρου, στο οποίο δραστηριοποιείται εδώ και 65 περίπου χρόνια.

Ο κ. Στέφανος είναι φανερό ότι όχι μόνον δεν έχει κανέναν απολύτως συναισθηματικό δεσμό με την Στέγη και τον ΣΦΓΤ (αυτό είναι το λιγότερο) αλλά τελικά αγνοεί και συνεπώς αδιαφορεί και για την ιστορία της πόλης, την πλούσια πολιτιστική της παράδοση, τους κοινωνικούς της αγώνες, τα πρόσωπα και τους πρωταγωνιστές αυτής της μακράς και λαμπερής διαδρομής.

Αν κάποιος πρέπει να φύγει από το κτήριο της οδού Κύπρου αυτός σίγουρα δεν πρέπει να είναι ο ΣΦΓΤ Καβάλας. Αν οι εναπομείναντες καπνέμποροι και απόγονοι καπνεμπόρων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έκαναν μία βλακεία δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε σήμερα να γίνει και μία δεύτερη η οποία θα ολοκληρώσει ένα έγκλημα.

Ευθύνη φέρει και το διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΓΤ που δεν δημοσιοποίησε εγκαίρως και από την πρώτη στιγμή το θέμα αλλά και τις πιέσεις που δέχτηκε από την πλευρά τού μητροπολίτη ώστε να υπάρξει άμεση και μαζική αντίδραση από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά. Έστω και τώρα η αντίδραση θα πρέπει να είναι άμεση, μαζική και δυναμική με πρώτο τον Δήμο Καβάλας και προσωπικά τον Θόδωρο Μουριάδη, τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και όλους τους τοπικούς φορείς, τα πολιτιστικά σωματεία, τα πολιτικά πρόσωπα, τους διανοούμενους, τους πανεπιστημιακούς, τους συγγραφείς.

Κάτω τα χέρια από τη Στέγη κ. Στέφανε.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης