• 19 Μαΐου 2024,

Κατοικίες στην Καβάλα: Ένα ακόμη διατηρητέο και μια πολύ ωραία ανακαίνιση

 Κατοικίες στην Καβάλα: Ένα ακόμη διατηρητέο και μια πολύ ωραία ανακαίνιση

Η αρμόδια γενική διεύθυνση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης (Υπουργείο Εσωτερικών) κήρυξε διατηρητέο κτίριο στην συνοικία των Ποταμουδίων. Στη διασταύρωση των οδών Κασσίου και Αγίου Παύλου. Το κτίριο παρά την ιστορική και αρχιτεκτονική του σημασία (όπως συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση) βρίσκεται σε κακή κατάσταση καθώς φαίνεται ετοιμόρροπο. Δεν αποκλείεται να ισχύει για αυτό και έκθεση επικινδύνου. Είναι όλο καλυμμένο με λινάτσα, σε σημείο να μην φαίνονται (προσωρινά) καθόλου τα αξιόλογα του χαρακτηριστικά. Υπάρχουν μάλιστα και από τις δύο του πλευρές προειδοποιητικές για τους διερχόμενους πινακίδες.

Η απόφαση με την οποία κηρύσσεται διατηρητέο πάρθηκε στο τέλος του Σεπτέμβρη. Ως αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος μνημονεύονται τα εξής χαρακτηριστικά του: «Το κτίριο είναι αξιόλογο με νεοκλασικά στοιχεία (π.χ. διακοσμητικά πλαίσια, ψευδοπαραστάδες, εξώστη στο κέντρο της κύριας όψης στον όροφο με περίτεχνα μεταλλικά κιγκλιδώματα και φουρούσια κτλ. Αναδεικνύει τον αρχιτεκτονικό πλούτο της πόλης και συμβάλει στη διατήρηση της ιστορικής πολιτιστικής μνήμης και φυσιογνωμίας της πόλης. Δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα οπτική συνέχεια και συνοχή μαζί με το διατηρητέο κτίριο επί των οδών Κασσίου και Μιλτιάδου καθώς και με άλλα αξιόλογα κτίρια της περιοχής κτλ».

Με την ίδια απόφαση η υπηρεσία θέτει όρους και απαγορεύσεις ως προς τις μελλοντικές ενέργειες των ιδιοκτητών του. Σε αυτούς επιβάλει τη κατασκευή και την αποκατάσταση των εξωτερικών επιχρισμάτων, των τοιχοποιιών και του εξώστη. Πριν έναν χρόνο η ίδια υπηρεσία υπέβαλλε αιτιολογική έκθεση για τον ίδιο λόγο, για την οποία (αναφέρει η απόφαση) δεν υπήρξε ένσταση εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

Η Πρωινή σχολιάζει θετικά μια άλλη κατοικία, στην οποία πρόσφατα ολοκληρώθηκε σημαντική ανακαίνιση. Αυτή είναι στην Παναγία, στην οδό Μεχμέτ Αλή (στο δρόμο για την Παλιά Μουσική και το Φρούριο). Ακριβώς δίπλα στο σπίτι του συμπολίτη Μπάμπη Τσουρουκίδη (εξίσου όμορφο και γραφικό). Πλέον τα δύο παραδοσιακά σπίτια δημιουργούν μια άριστη εικόνα ειδικά στον επισκέπτη της συνοικίας της πόλης.

Διαβάστε επίσης