Κατρακυλούν οι τιμές πώλησης σταφυλιών και καλαμποκιών

 Κατρακυλούν οι τιμές πώλησης σταφυλιών και καλαμποκιών

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πωλήσεις σταφυλιών μας ενημέρωσε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο πρώην βουλευτής ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης. Ειδικότερα μας εξήγησε ότι διόλου ενθαρρυντική δεν είναι η πορεία της ποικιλίας Βικτώρια κυρίως σε επίπεδο τιμής, αφού αν και η εκκίνηση έγινε σε 0,40 – 0,45 ευρώ πλέον λόγω χαμηλής ζήτησης η τιμή κατρακύλησε στα 0,32 ευρώ. Η τιμή επομένως πέφτει συνεχώς ενώ αναμένονται και οι νέες ποικιλίες προς διάθεση.

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις για την ποικιλία Βικτώρια, οι συνθήκες είναι τελικά δυσκολότερες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αφήνουν αδιάθετα τα σταφύλια πάνω στα αμπέλια. Η υποτονικότητα στη ζήτηση οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η υπερεπάρκεια παραγωγής, η μη προτίμηση του προϊόντος, το χαμηλό ποσοστών εξαγωγών ακόμη και αιτίες όπως τα capital controls. Μειωμένη είναι η εμπιστοσύνη των αγορών του εξωτερικού για το οικονομικό σύστημα που επικρατεί στη χώρα, έστω κι αν η φετινή παραγωγή είναι πάρα πολύ καλή. Η παρατεταμένη ανομβρία του φετινού καλοκαιριού ήταν ένας ακόμη παράγοντας που δυσκόλευσε τους παραγωγούς.

Σοβαρό πρόβλημα όμως εμφανίζεται και στην πώληση καλαμποκιών, παρατήρησε ο Γιάννης Πασχαλίδης. Αν και η αρχική τιμή είχε διαμορφωθεί σε 0,19 ευρώ σήμερα βρίσκεται στα 0,16 ευρώ. Η μειωμένη ζήτηση του προϊόντος αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή βουλγάρικων καλαμποκιών αμφιβόλου ποιότητας. Στο παρελθόν και λόγω ενεργειών του κ. Πασχαλίδη υπήρχε κλιμάκιο πλησίον των συνόρων που έλεγχε τη νομιμότητα των πωλήσεων και την ποιότητα των προϊόντων, κάτι που προφανώς έχει εγκαταλειφθεί. Δυστυχώς, πρόβλημα χαμηλής τιμής καταγράφεται και στην πώληση των σιτηρών.

Κανείς δε βοηθά τους αγρότες, επεσήμανε ο κ. Πασχαλίδης, ούτε φυσικά εκδηλώνεται στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 που είχε εκπονηθεί και είχε διασφαλισμένους πόρους έξι δις ευρώ παραμένει ακόμη αναξιοποίητο. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν η εκκίνηση νέων επιχειρήσεων με 50.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και η ενίσχυση νέων αγροτών με μπόνους 25%.

 

=

 

Διαβάστε επίσης