Οι κατοικίες του κέντρου «πολιορκούνται» από τους φοιτητές

 Οι κατοικίες του κέντρου «πολιορκούνται» από τους φοιτητές

Κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περίοδο επιβάλλεται το καθιερωμένο ρεπορτάζ σχετικά με τη ζήτηση φοιτητικών κατοικιών από τους εισακτέους του ΤΕΙ ΑΜΘ. Στο ρεπορτάζ μας βοήθησε ο μεσίτης Δημήτρης Κλειτσιώτης, από τον οποίον ζητήσαμε πληροφορίες αναφορικά με την αναζήτηση στέγης από τους νέους σπουδαστές αλλά και τις μετακινήσεις των παλαιότερων. Ειδικότερα ο κ. Κλειτσιώτης μας είπε:

«Ήδη οι παλιοί φοιτητές μετακινούνται από τη ΔΕΠΟΣ και τον Άγιο Λουκά προς το κέντρο, ενώ και οι εισακτέοι επισκέφθηκαν την πόλη στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου αναζητώντας στέγη. Μάλιστα οι νέοι σπουδαστές έφτασαν ενημερωμένοι αφού αναζητούσαν κατοικίες που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Επομένως, παλιοί και νέοι φοιτητές επιθυμούν να εξασφαλίσουν στέγη στο κέντρο της Καβάλας.

Το κέντρο της πόλης βοηθά τους σπουδαστές ώστε να ικανοποιούν ευκολότερα τις ανάγκες σίτισης και ψυχαγωγίας, χωρίς να προβληματίζονται για τις μετακινήσεις τους. Μια στέγη στο κέντρο τους εξυπηρετεί διότι λόγω έλλειψης νυχτερινών δρομολογίων γλιτώνουν την υποχρεωτική και ίσως δαπανηρή μετακίνηση με ταξί. Οι σπουδαστές δεν πείθονται από το επιχείρημα ότι η στέγη πλησίον του ΤΕΙ τους εξυπηρετεί στην οικονομία χρόνου».

Ο κ. Κλειτσιώτης διευκρίνισε ότι η χρηματική διαφορά δεν αφορά στην περιοχή της κατοικίας αλλά στην ποιότητα της στέγης. Οι τιμές ενοικίασης στο κέντρο κυμαίνονται από τα 150 ευρώ για κάποιες παλιές οικοδομές έως τα 250 ευρώ, ενώ ανάλογες είναι και οι τιμές στις κατοικίες πλησίον του ΤΕΙ. Όταν εξαντληθούν οι κατοικίες του κέντρου, τότε η ενοικίαση θα εξαπλωθεί και σε συνοικίες όπως ο Βύρωνας. Από τους συναδέλφους του ο κ. Κλειτσιώτης ενημερώθηκε ότι οι στέγες καλή ποιότητας κοντά στο εκπαιδευτικό ίδρυμα ήδη έχουν καταληφθεί.

Ρωτήσαμε τον καβαλιώτη μεσίτη εάν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών τις φροντίζουν επαρκώς και εάν λόγω του ΕΝΦΙΑ προσπαθούν να τις πουλήσουν. Μας απάντησε ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν παγώσει λόγω κρίσης. Κάποιοι ιδιοκτήτες μεγάλων διαμερισμάτων, τα έχουν χωρίσει και τα έχουν διαμορφώσει σε μικρότερα στούντιο, τα έχουν επιπλώσει κατάλληλα κι έχουν δημιουργήσει καλόγουστες και βολικές φοιτητικές στέγες. Στη διάρκεια επομένως των τελευταίων ετών έχει αναβαθμιστεί η ποιότητα των προς ενοικίαση κατοικιών. Οι τιμές πάντως κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα, ενώ στις ελαφρώς απομακρυσμένες περιοχές οι τιμές είναι χαμηλότερες.

Σύντομα οι μεσίτες θα αναμένουν αυξημένη κίνηση και από καθηγητές που θα αρχίσουν την αναζήτηση στέγης. Οι κάτοικοι της Καβάλας που αναζητούν στέγη ώστε να μετακινηθούν σε μεγαλύτερο ή νεόδμητο σπίτι παραμένουν σταθεροί, χωρίς ο αριθμός τους να είναι μεγάλος.

 

Διαβάστε επίσης