Καβάλα: Η επόμενη μέρα της κινητοποίησης στην εστίαση

 Καβάλα: Η επόμενη μέρα της κινητοποίησης στην εστίαση

Θετικός είναι ο απολογισμός που κάνουν οι επαγγελματίες της εστίασης για την κινητοποίησή τους την Τρίτη, τόσο στην πόλη όσο και στο νομό Καβάλας. Αναγνωρίζουν ότι είχε μεγάλη επιτυχία, στην απεργιακή συγκέντρωση αλλά και στην απεργία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης όλη την ημέρα της Τρίτης δεν λειτούργησε. Οι «διαρροές» ήταν ελάχιστες. Αντιμετωπίστηκαν εκείνη την ώρα, με επισκέψεις σε καταστήματα που πρόσφεραν καφέ και διακοπή αυτής της δραστηριότητας την ίδια στιγμή. Το σωματείο των Καφεζυθοπωλών εκτιμά ότι χειρίστηκε πολύ καλά την προετοιμασία της απεργίας.

Κάνοντας τις προβλεπόμενες και απαραίτητες ενέργειες και δράσεις. Είχε πετυχημένες συνεργασίες με άλλους επαγγελματίες όμορων κλάδων, στο τέλος δε της κινητοποίησης στάλθηκε στην Αθήνα όπως προβλέπονταν το σχετικό ψήφισμα. Για το επόμενο βήμα της κινητοποίησης υπάρχει μία στάση αναμονής. Ίδια σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του σωματείου των Καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης είπε στην Πρωινή ότι το σωματείο περιμένει την αντίδραση της κυβέρνησης.

Εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία ότι η εστίαση θα στηριχθεί. Παρά τις αντίθετες δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς παράγοντες πριν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου. Η άτυπη ομάδα περιφρούρησης της απεργίας το πρωί της Τρίτης πληροφορήθηκε περιπτώσεις καταστημάτων που πρόσφεραν καφέ. Ενημερώθηκε και για λίγες περιπτώσεις που ήταν κανονικά σε λειτουργία και αφορούσαν το delivery. Παντού έδρασε αποτελεσματικά. Με αποτέλεσμα τα καταστήματα που πρόσφεραν καφέ συνολικά στο Νομό Καβάλας την Τρίτη να ήταν πολύ λίγα. Ειδικά στην πόλη της Καβάλας όλη την ημέρα δεν λειτούργησαν καφενεία -καφετέριες αλλά και ταβέρνες και σνακ μπαρ.

Το σωματείο των Κρεοπωλών Νομού Καβάλας ξάφνιασε ευχάριστα καθώς την ίδια ημέρα έκλεισε τα μαγαζιά του κλάδου, με άμεση απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Ο Κώστας Κεχαγιάς είπε στην Πρωινή για την προσπάθεια αυτή τα εξής:

«Ο κλάδος μας συνδέεται στενά με την εστίαση. Το 50% του τζίρου των κρεοπωλείων γίνεται από τις ταβέρνες. Και εμείς έχουμε πτώση του τζίρου από την εφαρμογή των μέτρων και θέλουμε να είμαστε ενεργοί. Να είμαστε ένα σωματείο που αντιλαμβάνεται το τι γίνεται στην αγορά. Έτσι την Τρίτη ήταν κλειστά τα κρεοπωλεία στην πόλη της Καβάλας, πολλά στη Χρυσούπολη και κάποια κρεοπωλεία στην περιοχή του Δήμου Παγγαίου».

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στα είδη του κρεοπωλείου ο Κώστας Κεχαγιάς είπε ότι αυξήθηκε περίπου 50 λεπτά το εισαγόμενο κρέας και ειδικά το εισαγόμενο μοσχάρι. Καθόλου το χοιρινό. Σε ερώτηση για την τιμή της γαλοπούλας την περίοδο των Χριστουγέννων απάντησε ότι είναι νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις. Προέβλεψε ότι οι τιμές θα είναι οι περσινές.

Το ΠΑΜΕ Καβάλας σχολίασε θετικά την κινητοποίηση των καφεζυθοπωλών- εστιατόρων και λοιπών την Τρίτη. Ήταν άλλωστε με εκπροσώπους του στην πλατεία Καπνεργάτη.

Ο Γιάννης Γιαγκίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ είπε:

«Στη συγκέντρωση της Τρίτης δεν ήταν παρόντες μόνο οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ήταν και εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ο εχθρός άλλωστε είναι κοινός. Η πολιτική της φτώχειας. Ήταν μία μαζική συγκέντρωση που ανοίγει δρόμους και ελπίζουμε οι επαγγελματίες που κινητοποιήθηκαν την Τρίτη να δώσουν συνέχεια στις διαμαρτυρία τους».

Διαβάστε επίσης