• 11 Ιουλίου 2020,

Καβάλα : Η Παλιά Πόλη στη χερσόνησο της Παναγίας (Φωτο-αφιέρωμα)

 Καβάλα : Η Παλιά Πόλη στη χερσόνησο της Παναγίας (Φωτο-αφιέρωμα)

Το ομορφότερο κομμάτι της Καβάλας, της γοητευτικής πόλης της Ανατολικής Μακεδονίας, είναι αναμφίβολα εκείνο που εντοπίζεται στη βραχώδη χερσόνησο της Παναγίας, η λεγόμενη Παλιά Πόλη.


Παράλια τείχη, γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια, πετρόχτιστα σπίτια με ανθοστόλιστα μπαλκόνια, περίτεχνα αρχοντικά, αξιόλογα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, συνθέτουν την εικόνα του παραδοσιακού οικισμού της Παναγίας, που προσφέρεται όσο λίγοι άλλοι αστικοί προορισμοί της πατρίδας μας για ένα υπέροχο ταξίδι στο χθες.

Σημείο αναφοράς για τον οικισμό της Παναγίας αλλά και για ολόκληρη την πόλη αποτελεί το κάστρο (φρούριο), που προβάλλει υπερήφανο στην κορυφή της χερσονήσου.

Η ακρόπολη της Καβάλας με τη μαγευτική θέα αποτελεί αρχιτεκτονικό δημιούργημα της Οθωμανικής Περιόδου.

Το κάστρο της Καβάλας ανοικοδομήθηκε (σε δύο φάσεις) στη θέση της βυζαντινής – μεσαιωνικής ακρόπολης, η οποία είχε καταστραφεί το 1391, όταν η Χριστούπολη κυριεύτηκε από τους Τούρκους ύστερα από πολιορκία.

Η νέα ακρόπολη, η οποία χωρίζεται στον εσωτερικό και τον εξωτερικό περίβολο από ένα εγκάρσιο τείχος, ενσωμάτωσε στην κατασκευή της τα ερείπια της παλαιότερης και ακολούθησε σε γενικές γραμμές τη μορφή, το διάγραμμα και την έκτασή της.

Το μνημείο αποτέλεσε στο διάβα του χρόνου αμυντικό οχυρό, διοικητικό κέντρο, καθώς και τόπο εξορίας και φυλάκισης υπηκόων του σουλτάνου.

Στα σημαντικότερα μνημεία της ακρόπολης συγκαταλέγονται ο κεντρικός κυκλικός πύργος, η αποθήκη πυρομαχικών και τροφίμων, το φυλάκιο (πιθανώς, κατάλυμα φρουράς) και η δεξαμενή νερού.

Στο χώρο του εξωτερικού περιβόλου του κάστρου λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, όπου διοργανώνονται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Παλαιάς Πόλης αποτελεί το Ιμαρέτ, εξαίρετο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής (1817-1821).

Άλλοτε ιεροδιδασκαλείο-πτωχοκομείο αλλά και προσφυγική εστία στη συνέχεια, το Ιμαρέτ λειτουργεί σήμερα ως ξενοδοχείο πολυτελείας, με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτιριακό συγκρότημα του Χαλίλ μπέη (γνωστό με την ονομασία Παλιά Μουσική), που περιλαμβάνει το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα (χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής) και το ιεροδιδασκαλείο (μεντρεσέ).

Εντός της Παλαιάς Πόλης της Καβάλας βρίσκονται η οικία (κονάκι) του Μεχμέτ Αλή πασά (1769-1849) και η πλατεία με τον ανδριάντα του ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο του παραδοσιακού οικισμού της Καβάλας είναι η εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου), χτισμένη στη θέση ναού που είχε ιδρυθεί το 15ο αιώνα.

Στο άκρο της χερσονήσου της Παναγίας, σε μια θέση με πανοραμική θέα, βρίσκεται φάρος, που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Στα όρια του παλαιού και του σύγχρονου οικιστικού πυρήνα της Καβάλας ορθώνεται εντυπωσιακό υδραγωγείο, που είναι γνωστό με την ονομασία Καμάρες.

Οικοδομήθηκε (στη θέση ρωμαϊκού υδραγωγείου) το 16ο αιώνα και επισκευάστηκε το 19ο αιώνα από τον Μεχμέτ Αλή.


πηγή:in.gr

Διαβάστε επίσης