Καβάλα: Το σταυροδρόμι του εμπορίου και των ασφαλιστικών (φωτογραφίες)

 Καβάλα: Το σταυροδρόμι του εμπορίου και των ασφαλιστικών (φωτογραφίες)

Κατά τους αρχαίους χρόνους Νεάπολις, στο Βυζαντινούς Χριστούπολις και σήμερα Καβάλα. Η Καβάλα, άλλοτε Καβάλλα είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας.

Εμπορική, πόλη με βιομηχανικές μονάδες, μεταφορές και τουρισμό. Η Καβάλα υπήρξε και συνεχίζει να είναι το σταυροδρόμι των πολιτισμών, του εμπορίου και των μεταφορών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κάπως από μία άποψη μπορούμε να εξηγήσουμε η παρουσία όλων των μεγάλων ασφαλιστικών στην πόλη της Καβάλας.

Σημαντικό στην ιστορία της, ότι η πόλη βρίσκονταν δίπλα στο Παγγγαίον όρος, ένα όρος που θα μπορούσε μεταφορικά να αποκαλεστεί «χρυσορυχείον» αν επισκεφτεί κανείς τον αρχαιολογικό χώρο των Φίλιππων και αφεθεί στην αύρα εκείνης της εποχής.

 

 

 

 

 

 

 

Η Καβάλα αποτελεί έδρα του δήμου Καβάλας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην Ανατολική Μακεδονία.

Είναι η 4η μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας με πληθυσμό περίπου 54.000 κατοίκους.

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης της έγιναν από Θρακικά φύλα, το 1050 -700 π.Χ. Οι πάριοι άποικοι της Θάσου ιδρύουν την Νεάπολι το 650-625 π.Χ. Στα τέλη του 6ου -350 π.Χ, ο οικισμός απολαμβάνει οικονομική και πολιτιστική άνθηση.

Το 346 π.Χ ο οικισμός υποτάσσεται στο Φίλιππο Β’ και γίνεται επίνειο της νεότευκτης πόλης των Φιλίππων.

Το 146 π.Χ μέχρι το 300 μ.Χ κατά την Ρωμαϊκή εποχή, η πόλη γίνεται ταξιδιωτικός σταθμός της Εγνατίας Οδού και επίνειο της Ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων.

Το 49 μ.Χ αφίχθη στο λιμάνι ο απόστολος Παύλος. Κατά τον 8ο αι αρχές 9ου, η Χριστούπολις καθίστανται ισχυρό βυζαντινό κάστρο και έδρα επισκοπής.

Το 1185 μ.Χ, οι Νορμανδοί πυρπολούν τον οικισμό, ενώ το 1391 μ.Χ οι Οθωμανοί κυριεύουν και καταστρέφουν την Χριστούπολι.

Μεταξύ 1520-1536 μ.Χ είναι περίοδος εποικισμού και της αναδιοργάνωσης της Καβάλας όπου πήρε το όνομα της το 1470 μ.Χ.

Ο Ιμπραήμ Πασά, οργανώνει αμυντικά, υδρευτικά και έργα υποδομής στην πόλη. Λίγο αργότερα, τον 17ο με 19ο αί η πόλη περνά σε μία περίοδο εμπορικής, οικονομικής και δημογραφικής ανάπτυξης.

Στις 27 Ιουνίου του 2013 η ελληνικός στόλος απελευθερώνει την πόλη. Ολη η ιστορία της πόλης είναι χαραγμένη στις πέτρες της παλαιάς πόλης που οδηγούν από το λιμάνι στο Κάστρο της Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Καβάλα υπήρξαν αργότερα και άλλοι καπνέμποροι που εγκατέστησαν εκεί τις εταιρείες όπως οι αδερφοί Morris και Solomon Schinasi. Το συγκρότημα αποθηκών ανεγέρθη το 1905 από τον αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill.

Η τριώροφη καπναποθήκη, ιδιοκτησίας του Μπαστερλή Κιολή Χότζα. Η καπναποθήκη Ρεζή στο εμπορικό κέντρο Καβάλας. Χτίστηκε το 1885 και αργότερα αγοράστηκε από την Regie το Oθωμανικό Μονοπώλιο Καπνού το 1892.

Η εταιρεία είχε την αποκλειστικότητα διακίνησης των καπνώνκαι την αποκλειστικότητα της βιομηχανικής παρασκευής των διαφόρων τσιγάρων στην Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τη Σαμψούντα και τη Σμύρνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης που δρύθηκε το 1910 από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών Καβάλας, για να στεγάσει τη Λέσχη της Ελληνικής Κοινότητας Καβάλας Πρόκειται για αρχιτεκτονική αυστριακού μπαρόκ και μέρος της παραπέμπει σε αντίγραφο του κτιρίου της Musikverein στην Βιέννη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σημερινό δημαρχείο, με έντονα γοτθικά χαρακτηριστικά, μεσαιωνικών πύργων(1890), άλλοτε ιδιοκτησίας του Ούγγρου Βαρώνου Καπνέμπορα Pierre Herzog . Το 1937 αγοράστηκε από τον Δήμο Καβάλας.

Το σήμα κατεθέν της Καβάλας το τοξωτό Υδραγωγείο, γνωστό με το όνομα «Καμάρες», έργο του 16ου αί από τον Ιμπραήμ πασά, βεζίρη του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Νομοθέτη. Εχει μήκος 270μ. και ύψος 25μ. Κατά τον 16ο αι. η χερσόνησος της  Παναγιάς πήρε νερό από τις πηγές της Παλαιάς Καβάλας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το φρούριο της Καβάλας βρίσκεται στην κορυφή της της χερσονήσου της Παναγίας . Χτίστηκε τον 15ο αι. μ.Χ. Τελευταία χρησιμοποιήθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παλιά Μουσική (Τζαμί Χαλίλ Μπέη). To κτίριο που περίπου το 1530. βρίσκεται ο τζαμί του Χαλίλ Μπέη στην χερσόνησο, απέχει λίγα μέτρα από το Φρούριο, ο δρόμος που περνά μπροστά του οδηγεί στο στην είσοδο του Φρουρίου. χερσονήσου, κοντά στο Φρούριο και πάνω σε δρόμους που οδηγούν στην ακρόπολη και στις πύλες των τειχών της χερσονήσου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία πόλη, 4 στο μέγεθος στην Βόρεια Ελλάδα με μεγάλη ιστορία, πολύ εμπόριο και μεταφορές, δικαίως και η μεγάλη παρουσία των ασφαλιστικών γραφείων στην Καβάλα. Μπορεί σήμερα όλα αυτά να είναι ιστορία αλλά η κουλτούρα που έχει χτιστεί περνά από γενιά σε γενιά, οι ανάγκες αλλάζουν η ασφαλιστική συνείδηση είναι μία.

Στην πόλη μεγάλη παρουσία έχει η ERGO, η Εθνική Ασφαλιστική, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η ΝΝ, το υποκατάστημα της MetLIfe, η Personal Insurance, η Interamerican. Και μπορεί ο κορωνοϊός τώρα να έχει προκαλέσει φόβο και ο κόσμος να είναι η διστακτικός, όμως η Καβάλα ξέρει να αναδεικνύεται από τις στάχτες της όπως το έκανε και το 1500 περίπου.

Νομός Καβάλας: Ο τουρισμός έδωσε μεν ώθηση στις ασφάλειες… αλλά…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


πηγή:insuranceworld.gr/ Κείμενο, φωτογραφίες: Ελενα Ερμείδου

Διαβάστε επίσης