KavalaExpo- Συμψηφισμοί και Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή

 KavalaExpo- Συμψηφισμοί και Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Μιλώντας στην Πρωινή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες θα επιδιωχθεί η πραγματοποίηση της έκθεσης Kavala Expo 2021. Με την ευκαιρία σχολίασε κι άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Τους συμψηφισμούς με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας, το πρόγραμμα Μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής και την οικοδομική δραστηριότητα σε όλο το Νομό Καβάλας.

Η συνέντευξη

Ερ: Υπάρχει μια προοπτική να γίνει η φετινή Kavala Expo 2021;

Απ: Πραγματικά αυτή είναι η διάθεση, αυτή είναι η απόφαση την οποία έχουμε συζητήσει και στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου. Η διάθεση φέτος είναι να υλοποιηθεί η Kavala Expo. Βέβαια περιμένουμε να δούμε πλήρως όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους. Η Κυβέρνηση ήδη έχει ανακοινώσει από την 1η Σεπτεμβρίου ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι εμπορικές εκθέσεις διά ζώσης. Περιμένουμε από εκεί και πέρα σε συνεργασία με την ΔΕΘ Expo να δούμε πως θα κινηθεί για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τη φετινή που ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα υλοποιηθεί. Έτσι και εμείς έχουμε βάλει ως στόχο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου ή το πρώτο του Οκτωβρίου να έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε την Kavala Expo 2021 μετά από ένα χρόνο δυστυχώς που δεν την είχαμε. Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε, πρέπει να προσπαθήσουμε για την Kavala Expo η οποία τουλάχιστον η οποία τα τελευταία χρόνια έτσι όπως γινόταν, φαινόταν ότι έδειχνε και έδινε ένα μήνυμα στην τοπική οικονομία, ότι εδώ είναι οι επιχειρήσεις μας, προσπαθούμε νέα προϊόντα, με νέες υπηρεσίες, επαφή με επισκέπτες, επαφή με καταναλωτές, έτσι ώστε και εμείς μέσα από την Kavala Expo να βοηθήσουμε, θα λέγαμε την προβολή των επιχειρήσεων μας.

Ερ: Η διοίκηση θέλει να πραγματοποιήσει την Έκθεση, τα μέλη σας τι λένε; Θέλουν να την εκμεταλλευτούν;

Απ: Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις. Δε σας κρύβω ότι και πέρσι που δεν έγινε, υπήρχε ενδιαφέρον γιατί και πέρσι τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια για να δούμε τι γίνεται με την Kavala Expo. Υπήρχε και τότε ενδιαφέρον αρκετών επιχειρήσεων που θέλανε να συμμετάσχουν, θέλανε να γίνει η Kavala Expo. Φέτος και εμείς σιγά-σιγά ενημερώνουμε ξεκινώντας πρώτα από τις επιχειρήσεις που είχαμε τα τελευταία χρόνια τη συμμετοχή τους, να δούμε ποιο είναι το ενδιαφέρον. Τι θα τους προκαλούσε περισσότερο το ενδιαφέρον και πραγματικά πολύ σύντομα θα πάρουμε την οριστική μας απόφαση.

Ερ: Εκτός από αυτή την επιστολή που δώσατε στην δημοσιότητα οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων την Παρασκευή για τους συμψηφισμούς που αφορά ένα ειδικότερο θέμα υπαρκτό,  θέλουμε να σας ρωτήσουμε τι γίνεται με αυτή τη διαδικασία των συμψηφισμών; Φαίνεται ότι έρχεται η ώρα να γίνουν;

Απ: Ήδη έχουν ξεκινήσει. Έχουν γίνει συμψηφισμοί. Έχουν ήδη αποσταλεί από το ΟΑΕΔ της Καβάλας αλλά και από άλλα γραφεία του ΟΑΕΔ ανά την Περιφέρεια μας, συμψηφισμοί στην αρμόδια υπηρεσία την ΑΕΔΕ αλλά και στον ΕΦΚΑ. Στην Καβάλα σχεδόν 80 επιχειρήσεις τους έχουνε ήδη ενημερώσει για το ποσό το οποίο είναι να συμψηφιστεί. Στις περισσότερες εξ αυτών ήδη έχει πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το ποσό το οποίο μιλάμε για το 2014 και το 2015, ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο ευρώ, για αυτές τις 89 περίπου επιχειρήσεις της Καβάλας. Το νόημα της επιστολής μας είναι ότι υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποχρεώσεις.

Ερ: Πάμε σε ένα ειδικότερο θέμα. Αν κάποιος δε χρωστάει τι γίνεται;

Απ: Εδώ ενώ υπάρχει απόφαση του ΦΕΚ ότι για μελλοντικές υποχρεώσεις γίνεται συμψηφισμός, δεν υπήρχε ουσιαστικά μια διαδικασία που να διευκόλυνε την επιχείρηση. Ο ΟΑΕΔ έστελνε στην ΑΕΔΕ, έστελνε στην εφορία ότι η επιχείρηση του τάδε έχει για παράδειγμα ένα ποσό του 2000 ευρώ αλλά επειδή δεν υπήρχαν υποχρεώσεις μέσα τα ξανά επέστρεφε πίσω στον ΟΑΕΔ σαν να μην έβρισκε κάποιο ποσό να συμψηφίσει. Άρα τι προτείνουμε; Προτείνουμε στο Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης ότι να υπάρχει μια ρύθμιση μέσα, μια πρόβλεψη ότι το ποσό αυτό μένει στην εφορία, ανεβαίνει στο σύστημα, φαίνεται ένα πιστωτικό υπόλοιπο, έτσι ώστε όταν έρθει μια επόμενη δόση για ΦΠΑ για παράδειγμα που θα είναι τέλος Ιουνίου, τέλος Ιουλίου, κατευθείαν να συμψηφίζεται.

Ερ: Υπάρχει μια αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα και στην Καβάλα. Έχει πέσει αυτό στην αντίληψη σας;

Απ: Πραγματικά υπάρχει. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Υπάρχει μια κινητικότητα και τη διαπιστώνω μιλώντας με κάποιες τεχνικές εταιρίες και μηχανικούς και στη Θάσο και στην Καβάλα. Κυρίως βέβαια στην παραλιακή ζώνη, είτε έχει σχέση με ανακαινίσεις, είτε έχει σχέση με νέα  τουριστικά καταλύματα που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, αυτό είναι θετικό. Παρόλο που υπάρχουν καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις από την Πολεοδομία αλλά και των άλλων υπηρεσιών, Αρχαιολογίας, Δασαρχείου και ούτω κάθε εξής. Ειδικά για το νότιο τμήμα της Θάσου είναι απαράδεκτα υψηλές. Έχουν βελτιωθεί λίγο αλλά όχι σε σημείο που να λέμε ότι πραγματικά έχουν φτάσει σε ένα σημείο επιθυμητό.

Ερ: Τι γίνεται με τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή στη βάση του καινούριο ενδιάμεσου φορέα; Εμφανίστηκε ο καινούριος ενδιάμεσος φορέας, δηλαδή ο κρατικός στην Κομοτηνή;

Απ: Εμφανίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη-Πέμπτη στα γραφεία του «ΔΕΣΜΟΥ»  υπήρχαν συναντήσεις των στελεχών του ΕΦΕΠΑΕ που ήρθαν για αυτό τον σκοπό στην Κομοτηνή με τα αντίστοιχα στελέχη του «ΔΕΣΜΟΥ» έτσι ώστε να δούνε ποια είναι η εικόνα των προγραμμάτων, ποια θα είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα. Γίνονται συζητήσεις, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει και ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ στην Κομοτηνή.  Επομένως θα έχουμε πιο αναλυτικά και επίσημα να ανακοινωθούνε στοιχεία για το τι συμβαίνει. Πάντως εδώ να προσθέσω ότι έτσι και αλλιώς για τις οποιεσδήποτε αξιολογήσεις, για τις οποιοσδήποτε αναρτήσεις για τροποποιήσεις πληρωμών, συνεχίζονται κανονικά, δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ο «ΔΕΣΜΟΣ». Δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί ο ΕΦΕΠΑΕ. Για τις 7.500 που είχανε εγκριθεί όσον αφορά την μη επιστρεπτέα πριν από περίπου 1,5 μήνα ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα, ήδη οι λογιστές και οι επιχειρήσεις ανεβάζουνε τα δικαιολογητικά για να πληρωθούνε και αυτό θα διευκολύνει και στη συνέχεια τον ΕΦΕΠΑΕ αφού θα προχωράει η διαδικασία να ξεκινήσουνε τις  πληρωμές άμεσα για τη μη επιστρεπτέα. Όλα είναι ηλεκτρονικά, λειτουργεί το πράγμα, όλα είναι αναρτημένα. Δεν υπάρχει λόγους, ούτε καθυστέρηση να πούμε, να φέρουμε φακέλους από εδώ και από εκεί. Όλα είναι ηλεκτρονικά, όλα τα παίρνει ένας αξιολογητής, τα ελέγχει και δεν υπάρχει λόγος, ούτε καθυστέρηση. Η προθεσμία λήγει 18 Ιουνίου και ήδη το συζητάμε και φαντάζομαι ότι ήδη η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης θα δεχτεί μια άλλη παράταση τουλάχιστον για 1,5-2 μήνες γιατί θα είναι άδικο για τις περίπου 12.000 επιχειρήσεις που ακόμη  δεν έχει ανακοινωθεί τα αποτελέσματα και αν κάποιες από αυτές δεν είναι επιλέξιμες να έχουν τη δυνατότητα να μπορέσουν να κάνουν την αίτηση όπως έχουν κάνει έως τώρα περίπου 3500 επιχειρήσεις που έχουν κοπεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Θεωρώ ότι παράταση θα δοθεί και σύντομα θα ανακοινωθεί από την Περιφέρεια.

Διαβάστε επίσης