Καβαλιώτικη υπόθεση τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου

 Καβαλιώτικη υπόθεση τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου

 

Και ο Θοδωρής Ιωσηφίδης μαζί με τους αδελφούς Κούφαλη ανάμεσα στους διακριθέντες

 

Η Επιτροπή Κρατικού Βραβείου Συγγραφής Θεατρικού Έργου λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του θεατρικού φαινομένου σήμερα, η οποία προάγει τη διασύνδεση ιδεών, προσώπων, σχέσεων, πλοκής, κειμένου, με καινοτόμους καλλιτεχνικούς τρόπους και γνωρίζοντας ότι τα τοπία του θεατρικού κόσμου επιδιώκουν να ενσωματώσουν την επισφάλεια, τη διαφορετικότητα, τη διαλεκτική ενός κόσμου που αλλάζει, αποφάσισε ομόφωνα: να μην απονείμει Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου, καθώς ανάμεσα στα υποβληθέντα έργα δεν υπάρχει κάποιο κείμενο, το οποίο να πληροί όλες τις προδιαγραφές ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου θεατρικού έργου.

Απένειμε όμως επαίνους σε εννέα θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων τόσο το «Κοίτα ωραία πράγματα που συμβαίνουν» των αδελφών Κούφαλη όσο και στο «Οικογενειακά δείπνα» του επίσης Καβαλιώτη Θοδωρή Ιωσηφίδη τον οποίο μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως εξαιρετικό κλασικό πιανίστα με πάρα πολλές διακρίσεις. Να όμως που ο Θοδωρής μας εκπλήσσει και με ένα άλλο –κρυφό μέχρι σήμερα- ταλέντο του, αυτό του θεατρικού συγγραφέα που με το πρώτο του έργο καταφέρνει να εισπράξει και μια πολύ σημαντική κρατική διάκριση.

Ποιος όμως είναι ο Θοδωρής Ιωσηφίδης;

Ο Θοδωρής Ιωσηφίδης, γιος των συμπολιτών μας Χαράς και Στέφανου Ιωσηφίδη, γεννήθηκε στη Καβάλα to 1984 και πήρε τις πρώτες του μουσικές σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης λαμβάνοντας Πτυχίο Αρμονίας και Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε το Bachelor in Music Performance με την ανώτατη διάκριση, (First Class Honours). Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων με διακρίσεις (Mmus with distinction, MMusAcc), ως υπότροφος της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας στη Γλασκώβη.

Στη διάρκεια των σπουδών του μελέτησε κοντά στους Yonty Solomon, Philip Fowke και Jonathan Plowright. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Ian Watt, Peter Lindsay Miller, καθώς και το RSAMD Bach Prize.

Συνεργάζεται τακτικά με συνθέτες, του έχουν αφιερωθεί έργα και έχει πραγματοποιήσει πολλές πρώτες εκτελέσεις. Έχει διευθύνει από το πιάνο τις όπερες «Ωραία Ελένη» του J. Offenbach στο θέατρο Olvio, και «Διδώ και Αινείας» του H. Purcell στο θέατρο Βικτώρια.

Έχει συνεργαστεί με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων του 2016, με το Φεστιβάλ Αθηνών στην πρεμιέρα της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή «Λεόντιος και Λένα», καθώς και με την ομάδα «The Medium Project» στις όπερες «Trouble in Tahiti» του L. Bernstein στο θέατρο «Σημείο» και «Raven Revisited» του Κωστή Κριτσωτάκη στο «Θέατρο της οδού Κυκλάδων». Το 2016 σχημάτισε με τους Φαίδωνα Μηλιάδη και Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο το Trio el Greco, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και ζωντανή ηχογράφηση στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα φεστιβάλ και αίθουσες στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων στο St. Martin-in-the-fields του Λονδίνου, στο City Halls της Γλασκώβης, στο Edinburgh Festival Centre, στο Ωδείο Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης