• 25 Απριλίου 2024,

Σε εξέλιξη το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

 Σε εξέλιξη το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο, ο δήμαρχος Θεόδωρος Μουριάδης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Lever κ. Πολύκαρπος Καρκαβίτσας μίλησαν για το έργο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Μία δουλειά που θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενάμισι περίπου έτους (η προθεσμία είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Αυγούστου), ξεκίνησε επί των ημερών της διοίκησης της Δήμητρας Τσανάκα. Θα ολοκληρωθεί μέσα από μία διαδικασία διαβούλευσης, με ένα τελικό κείμενο προτάσεων -οραμάτων -στόχων και σεναρίων για τη λεγόμενη Αστική Κινητικότητα. Βασικά αφορά τα κυκλοφοριακά δεδομένα στο κέντρο της πόλης, στις  Κρηνίδες, το Παληό και τη Νέα Καρβάλη.

Μία από τις πρώτες ενέργειες όσων δουλεύουν και προετοιμάζουν το σχέδιο, της εταιρείας και της ομάδας έργου του Δήμου Καβάλας, είναι η προβολή αυτών που θα γίνουν. Τον στόχο προσπάθησαν να τον πετύχουν και από τη συνέντευξη τύπου.

Θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες ενέργειες. Ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είπε: «Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα που θα αλλάξει πολλά. Άρχισε από την προηγούμενη διοίκηση. Χρηματοδοτείται με το ποσό των 78.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Υπήρξε διαγωνιστική διαδικασία και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία Lever. Θέμα του προγράμματος η βελτίωση της μετακίνησης των ανθρώπων και των αγαθών. Θα συνεργαστούν και οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες των περιοχών που θα μελετηθούν.

Θα είναι τελικά κάτι περισσότερο από κυκλοφοριακή μελέτη. Η φιλοσοφία του προγράμματος εστιάζει στον άνθρωπο και όχι στο αυτοκίνητο. Περιοχή μελέτης η πόλη της Καβάλας, οι Κρηνίδες, η Νέα Καρβάλη και το Παληό».

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ουσία του θέματος αναπτύχθηκαν από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Πολύκαρπο Καρκαβίτσα. Μεταξύ άλλων είπε: «Θα σχεδιάσουμε ένα κείμενο στρατηγικής με ορίζοντα δεκαετίας για τις προαναφερθείσες περιοχές. Θέλουμε να φτιάξουμε μία πόλη για όλους αλλά και για τους ευάλωτους χρήστες. Θα διαμορφώσουμε μαζί με την ομάδα  έργου του Δήμου Καβάλας το σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τους φορείς και τους πολίτες. Η διαβούλευση με αυτούς θα γίνει σε τέσσερις φάσεις.

Η πρώτη διαβούλευση θα γίνει σε συνάντηση στις 30 Νοεμβρίου στις 10:00 το πρωί σε χώρο που θα ανακοινωθεί. Σκοπός όλων είναι να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Μετά από ενάμισι χρόνο που θα παραδώσουμε το τελικό κείμενο θα βγούμε για διεκδίκηση πόρων καθώς θα υπάρχουν προγράμματα για την επόμενη ενδεχομένως φάση, τη φάση των έργων».

Τέθηκε υπόψη του κυρίου Καρκαβίτσα το γεγονός ότι σε προηγούμενες και παρόμοιες περιπτώσεις, στη διαβούλευση δεν προσήλθαν ούτε οι πολίτες, ούτε οι τοπικοί φορείς. Ο κ Καρκαβίτσας σημείωσε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με όσο το δυνατό καλύτερη προβολή του προγράμματος και της δουλειάς που θα γίνει. Σύμφωνα με τον κ. Καρκαβίτσα ακόμα και όταν στις διαβουλεύσεις δεν θα προσέρχονται φορείς και πολίτες, όσοι αναλαμβάνουν τη δουλειά θα επιδιώξουν να πάνε αυτοί να μιλήσουν (με ραντεβού) ειδικά με τους τοπικούς φορείς. Φέρνοντας ως παράδειγμα τους οδηγούς ταξί τα ΚΤΕΛ κτλ.

Διαβάστε επίσης