Κέντρο Υγείας Πρίνου: Εκεί όπου όλα δουλεύουν ρολόι!

 Κέντρο Υγείας Πρίνου: Εκεί όπου όλα δουλεύουν ρολόι!

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου κ. Θωμάς Αγγελόπουλος αναφέρθηκε αρκετά αναλυτικά σε όσα έγιναν και συνεχίζονται, στο πλαίσιο συμμετοχής του Κ.Υ. στα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης του κορωνοϊού.

Με τη στήριξη της κοινωνίας της Θάσου- φορέων και υπηρεσιών οι προσφερόμενες υπηρεσίες μοιάζουν πολύ με αυτές ενός νοσοκομείου. Το ίδιο και οι λοιπές δράσεις.

Η συνέντευξη Αγγελόπουλου

Ερ: Φαίνεται ότι τα καταφέρνετε στο Κέντρο Υγείας αφού πέραν τον άλλον κάνετε και rapid τεστ. Πολλά και ιδιαίτερα συχνά.

Απ: Νομίζω ότι τα καταφέρνουμε αρκετά καλά και αυτό δεν είναι τυχαίο, γιατί υπήρχε προετοιμασία το προηγούμενο διάστημα. Υπήρχε η κατάλληλη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό.

Υπήρξε προετοιμασία με κατάλληλο χώρο διαλογής. Νομίζω ότι είναι από τους καλύτερους στην επικράτεια. Υπήρχε επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας. Ξέρετε πέρα από την ουσιαστική προσφορά, συμβάλλουν και στο αίσθημα ασφάλειας του προσωπικού.

Ο εξοπλισμός φροντίσαμε και αυτός να είναι άρτιος. Μέχρι και  αναπνευστήρα μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας προμηθευτήκαμε. Επίσης έχουμε τον μοριακό αναλυτή όπως ξέρετε από το καλοκαίρι, ο οποίος παραμένει στη Θάσο.

Με τη βοήθεια του Δήμου και της 4ης ΥΠΕ και του Διοικητή του Νοσοκομείου της Καβάλας και του Οργανισμού Τουρισμού της Θάσου ο οποίος μας δίνει τα τεστ, χορηγεί δηλαδή τα απαραίτητα τεστ για να μπορεί να λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής. Είχαμε την μονάδα του ΕΟΔΥ νωρίς.

Προσπαθούμε να εποπτεύουμε την περιοχή με μαζικούς συχνούς προληπτικούς ελέγχους διότι αυτή πρέπει να είναι η στρατηγική μας τώρα. Επισημάναμε έγκυρα πριν αρκετό καιρό την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και να μη χαλαρώσουμε.

Ερ: Όλα αυτά δείχνουν ότι δουλέψατε οργανωμένα με αποτέλεσμα να ελέχθη το πρόβλημα; Ποιο είναι το συμπέρασμα μέχρι τώρα;

Απ: Κοιτάξτε μέχρι στιγμής ελέγχεται η κατάσταση αρκετά καλά.  Μια κοινότητα της Θάσου είναι επιβαρυμένη, χρειάστηκε να παραπεμφθούν κάποια περιστατικά και μάλιστα νομίζω ότι δυο περιστατικά ήταν αρκετά βαριά, δυο- τρία περιστατικά.

Είναι μια κοινότητα εδώ της Θάσου που είναι λίγο επιβαρυμένη. Έχουμε όμως συνεχώς την εποπτεία της περιοχής. Τα περιστατικά τα οποία ξέρουμε ότι είναι θετικά, υπάρχει μια παρακολούθηση από τηλεφώνου διαρκής. Αν χρειαστεί έρχονται και εκτιμώνται στο κέντρο υγείας και εφόσον κρίνουμε απαραίτητο το διακομίζουμε στο νοσοκομείο.

Ερ: Με τα εμβόλια τι γίνεται; Θα αρχίσετε να τα κάνετε;

Απ: Σήμερα (χθες) και αύριο (σήμερα) εμβολιάζεται το προσωπικό του Κέντρου Υγείας. Ερχόμαστε στην Καβάλα, οι μισοί θα εμβολιαστούν τη Τρίτη και οι άλλοι μισοί την Τετάρτη.

Ερ: Το στατιστικό τι λέει; Πόσοι δέχθηκαν να κάνουν το εμβόλιο από τους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας;

Απ: Η συμμετοχή των γιατρών είναι πάρα πολύ υψηλή αλλά του προσωπικού δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εντάξει είναι και οι δεύτερες σκέψεις που έχουν στο μυαλό, να κάνουν λίγο αργότερα το εμβόλιο, να δουν πρώτα τι γίνεται.

Οι γιατροί όμως έχουν μια πολύ μεγάλη συμμετοχή πάνω από 90%.

Ερ: Αυτό που λένε ότι τα Κέντρα Υγείας θα είναι κάποια στιγμή και εμβολιαστικά κέντρα, πότε θα γίνει στη Θάσο;

Απ: Εμείς είμαστε έτοιμοι. Έχουμε δημιουργήσει τους χώρους, τους εμβολιαστικούς χώρους τους και τους έχουμε εξοπλίσει. Έχουμε τα πάντα.  Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε από αύριο αν μας πούνε. Δεν ξέρουμε ακριβώς πότε.

Πιθανώς προς το τέλος του μήνα, ή στις αρχές του Φλεβάρη. Νομίζω ότι είναι θέμα του Στρατού να οργανώσει όλη αυτή την προμήθεια των εμβολίων στα Κέντρα Υγείας.

Ερ: Με την επανέναρξη των σχολείων κάνετε κάτι άλλο στο Κέντρο Υγείας; Βοηθάτε και κάπου αλλού;

Απ: Βεβαίως. Μας ειδοποιήσανε αν μπορούμε να κάνουμε την Παρασκευή rapid τεστ στους εκπαιδευτικούς, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα να τους συγκεντρώσουμε την Κυριακή αν και προσφέρθηκε η μονάδα.

Τη Δευτέρα κάναμε μια δράση στο Καλογερικό του Λιμένα όπου πήγαν οι εκπαιδευτικοί της περιοχής του Λιμένα και της Παναγίας εκεί για να κάνουμε τα τεστ. Στη συνέχεια η μονάδα πήγε στη Νότια Θάσο όπου και εκεί μπορούσαν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τα τεστ.

Οι υπόλοιποι προσήλθαν στο κέντρο υγείας χωρίς ραντεβού στο Κέντρο Υγεία, την Δευτέρα και κάναμε rapid τεστ στους εκπαιδευτικούς του Πρίνου και της Καλλιράχης.

Μπορούν και τις επόμενη ημέρες να προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας είτε με ραντεβού, είτε εκτός ραντεβού να κάνουν rapid test. Όλα ήταν αρνητικά.

Ερ: Σας επηρεάζει το ότι δεν υπάρχει η γραμμή Πρίνου- Καβάλας, σχετικά με τις διακομιδές;

Απ: Πάρα πολύ. Είναι πραγματικά ένα πρόβλημα, σημαντικό για μας. Αναγκαζόμαστε να διακομίζουμε όλα τα περιστατικά μέσω της γραμμής Λιμένα- Κεραμωτής. Αυτό μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε προσωπικό.

Τη νύχτα αναγκαζόμαστε λόγω της κατάστασης αυτής πολλές φορές να διακομίζει το δικό μας ασθενοφόρο απευθείας στο Νοσοκομείο τα περιστατικά και έτσι να χάνουμε το ασθενοφόρο, πλήρωμα και γιατρό. Θα μας βοηθούσε πάρα πολύ βέβαια να λειτουργήσει η γραμμή Πρίνου- Καβάλας.

Διαβάστε επίσης